Detalji optužnice protiv Tačija i Veseljija: Evo za koje zločine nad Srbima se terete

S.S.R.

sreda, 24. 06. 2020. u 16:00

Детаљи оптужнице против Тачија и Весељија: Ево за које злочине над Србима се терете

Foto: AP

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselju i drugi osumnjičeni iz snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava
SPECIJALIZOVANO tužilaštvo je Specijalizovanom većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu sa deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i još nekoliko biviših pripadnika terotostičke Oslobodilačke vojske Kosova terete za zločine protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje, navodi se u saopštenju Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine OVK na KiM.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselju i drugi osumnjičeni iz snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

- Optužnica je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi - objašnjavaju u sudu.

Specijalizovani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašim Tačija i Kadri Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća. Oni su, navode, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima su, navode u sudu, pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

КИР СРБИН

24.06.2020. 16:32

НЕМА ОД ТОГА НИШТА. Сада би требала цела Србија да се дигне са доказима, али не, ми ко Калимеро, то је неправда, и дамо их у руке њиховим спонзорима да им суде.

Pero

24.06.2020. 16:38

Mozda ce Taci i Veseli da odgovaraju pred sudom u Hagu ali sigurno nece da odgovaraju za ubistva i kidnapovanje Srba nego samo za Albance.

dule

24.06.2020. 17:00

Cim sudija za predhodne postupke specijalizovanih veca Kosova ispituje optuznicu kako bi odlucijo dali da potvrdi optuznicu,znaci od tog nema nista.Zlikovci nisu zlikovci.Isti slucaj smo videli i sa zlikovcem(dokazano)haradinajem koji je gle cuda pozvan u hag naknadno a po svemu sudeci kako vidimo da ga haski sud po drugi put opere od krvi,ili pak da dokazu da su zlikovci haskog suda postupili po pravdi kad su oslobodili tog zlikovca haradinaja.Tako ce biti i sa ovima.

deda

24.06.2020. 17:15

Iskren da budem da se nesto preduzelo posle tolikih godina ma da neverujem da ce i to uspeti jer tu su drzave koje ih podrzavaju i radi licnih interesa da istina ne izadje na videlo.Zuta kuca,prodaja organa 1600 mladih ljudi koji se i dan danas vode kao nestali..To su ratni zlocinci krajnje je vreme da budu osudjeni.A ne da Taci ratni zlocinac zastupa siptare u pregovorima Beograda i Pristine u USA.

PG-CG

24.06.2020. 18:08

Optužnica protiv Tačija nije podignuta, već je ona na provjeri, što je ogromna razlika... Pretpostavljam da ovom "optužnicom u pokušaju", vladari svijeta pritiskaju Tačija, kako bi on bio "kooperativan" glede konačnog rešenja statusa Kosova...

aco

24.06.2020. 21:45

Ovo je ismejavanje zrtvama.Zasto istragu ne vodi Hag??Dali albancima da vode istragu u kojoj ce zlocinci biti oslobodjeni.Zivi bili pa vidjeli.

Aleksandar

25.06.2020. 08:38

Sve ovo je kupovina vremena i očekivanje da posle izbora u Americi na vlast dođe Demokratska stranka na čelu sa Bajdenom.

Lazar

26.06.2020. 00:08

Rat velikih preko ledja malih. EU povlaci ocajnicki potez da bi iz igre izbacila Wasingt on. Medjutim, EU je nesposobna da bilo sta resi na pravi nacin cak i u sopstvenom dvoristu pa nije realno da ce raspllesti kosovski cvor. Taj cover je moguce jedino rasplesti silom, politickom ili vojnom.