KOMENTAR: ZDS

Jurica Kerbler

petak, 05. 06. 2020. u 12:15

КОМЕНТАР: ЗДС
Dok državni vrh osuđuje rehabilitaciju ustaštva, a predsednik Zoran Milanović traži da se ustaški simboli trajno zabrane, sudije Visokog prekršajnog suda dopustili su da na mala vrata fašistički pozdrav ponovo oživi
TOMPSON može u Hrvatskoj slobodno urlikati "Za dom spremni", hosovci na državnim obljetnicama nositi majice sa ustaškim pozdravom. Tabla sa zlokobnim pokličem može da stoji nekoliko kilometara od bivšeg zloglasnog logora Jasenovac.

Što je dalje? Dok državni vrh osuđuje rehabilitaciju ustaštva, a predsednik Zoran Milanović traži da se ustaški simboli trajno zabrane, sudije Visokog prekršajnog suda dopustili su da na mala vrata fašistički pozdrav ponovo oživi. Sada svi na Tompsonovim koncertima mogu uzvikivati "Za dom spremni", jer ako može pevač, zašto ne bi i oni.

Skandalozna odluka suda deo je mozaika koji se slaže godinama i kada bude gotov trebalo bi da prebriše istoriju i vrati kolo unazad. Neverovatno je kako se neki trude da hrvatske antifašiste, iz voza pobednika u Drugom svetskom ratu prebace na kolosek gubitnika. U ropotarnicu istorije. Provokacije sa ustaškim pozdravom ne mimoilaze ni predsednika i premijera, a očito nema političke snage da se jednom zauvek zatvori sramna knjiga iz vremena kvislinške Pavelićeve države.

Mantra da je "Za dom spremni" pozdrav iz takozvanog Domovinskog rata koji je koristio HOS i da kao takav ima i danas pravo na isticanje šuplja je priča, jer je čak i Tuđman zabranjivao tim jedinicama da koriste taj pozdrav.

Ko bi uopšte mogao da zamisli da se "Zig hajl" u Nemačkoj umota u celofan i spominje u pesmi nekog rok pevača? Ili da se Austrijancima, koji imaju drastične kazne za uzvikivanje ustaškog pozdrava, da obrazloženje da se radi o umetničkoj slobodi u jednoj pesmi.

"Za dom spremni" je simbol fašizma i ništa drugo. Pozdrav pod kojim su zločinci ubijali Srbe, Jevreje, Rome, Hrvate. A svako "igranje" time više je nego opasno.