Dačić o legalizaciji ustaškog pokliča u Hrvatskoj: Protiv Srba sve dozvoljeno

VN

04. 06. 2020. u 21:57

Da li je danas moguće bilo gde u Evropi odobriti upotrebu fašističkih simbola iz Drugog svetskog rata, zastava, kukastog krsta ili pokliča "Zig hajl" i "Hajl Hitler"

Дачић о легализацији усташког поклича у Хрватској: Против Срба све дозвољено
MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da Odluka Visokog prekršajnog suda u Hrvatskoj da dozvoli upotrebu ustaškog pokliča "Za dom spremni" predstavlja još jednu potvrdu relativizacije zločina iz vremena fašističke NDH i uvredu za sve žrtve fašizma za vreme Drugog svetskog rata.

On je u izjavi Tanjugu rekao da odluka Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, da poklič "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira, zaslužuje reakciju međunarodne zajednice.

- Da li je danas moguće bilo gde u Evropi odobriti upotrebu fašističkih simbola iz Drugog svetskog rata, zastava, kukastog krsta ili pokliča "Zig hajl" i "Hajl Hitler"?! I kako objasniti da se to dešava u državi koja trenutno predsedava Evropskom unijom. Jedino time da je sve što je upereno protiv Srba dozvoljeno - zaključio je Dačić.

Inače, je na zahtev vladajućih partija u Austriji, Narodne partije (OVP) i Zelenih, odloženo usvajanje inicijative za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu na Odboru za unutrašnjo-politička pitanja austrijskog parlamenta.

Protekle nedelje su sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), odlučile da podnesu zajedničku inicijativu za zabranu godišnjeg ustaškog okupljanja u Blajburgu, kojom pozivaju ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da razmotri sve pravne mogućnosti da se taj skup zabrani od iduće godine.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nile

04.06.2020. 22:56

Šta se brineš Dačo? Pa ne viče poklič da se napada i otima srpski dom nego da se kolje za odbranui svog doma.

Nauta Brodic

08.06.2020. 21:37

Ja mislim da je dobro sto je u Hrvatskoj legalizovan ustaski poklic. Ceo svet treba da zna da su Hrvati ustase !