MINISTAR spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da Odluka Visokog prekršajnog suda u Hrvatskoj da dozvoli upotrebu ustaškog pokliča "Za dom spremni" predstavlja još jednu potvrdu relativizacije zločina iz vremena fašističke NDH i uvredu za sve žrtve fašizma za vreme Drugog svetskog rata.

On je u izjavi Tanjugu rekao da odluka Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, da poklič "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira, zaslužuje reakciju međunarodne zajednice.

- Da li je danas moguće bilo gde u Evropi odobriti upotrebu fašističkih simbola iz Drugog svetskog rata, zastava, kukastog krsta ili pokliča "Zig hajl" i "Hajl Hitler"?! I kako objasniti da se to dešava u državi koja trenutno predsedava Evropskom unijom. Jedino time da je sve što je upereno protiv Srba dozvoljeno - zaključio je Dačić.

Inače, je na zahtev vladajućih partija u Austriji, Narodne partije (OVP) i Zelenih, odloženo usvajanje inicijative za zabranu ustaške komemoracije u Blajburgu na Odboru za unutrašnjo-politička pitanja austrijskog parlamenta.

Protekle nedelje su sve parlamentarne partije, izuzev Slobodarske stranke (FPO), odlučile da podnesu zajedničku inicijativu za zabranu godišnjeg ustaškog okupljanja u Blajburgu, kojom pozivaju ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera da razmotri sve pravne mogućnosti da se taj skup zabrani od iduće godine.