Jevtić i ambasador Bratu razgovarali o potrebi većeg angažovanja institucija u sprečavanju incidenata

D.Z.

četvrtak, 28. 05. 2020. u 18:43

Јевтић и амбасадор Брату разговарали о потреби већег ангажовања институција у спречавању инцидената
Poslednji incidenti u kojima su Srbi povratnici bili na meti napadača bili su glavna tema sastanka između ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i ambasadora OEBS-a na Kosovu Jan Bratua

Poslednji incidenti u kojima su Srbi povratnici bili na meti napadača bili su glavna tema sastanka između ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića i ambasadora OEBS-a na Kosovu Jan Bratua.

Tokom susreta dva zvaničnika je zaključeno da je neophodno veće angažovanje svih institucija na Kosovu u rešavanju bezbednosnih incidenata koji su zadnjih meseci pogodili srpsku zajednicu i povratničke sredine.

-Misija OEBS-a na Kosovu sa žaljenjem gleda na sve što se događa i zabrinuta je zbog učestalih napada na Srbe i njihovu imovinu na Kosovu-kazao je ambasador Bratu i istakao da je misija OEBS-a povećala svoje prisustvo u mestima gde su se dešavali bezbednosni incidenti u kojima su meta bili Srbi povratnici i da su već preduzete aktivnosti na lokalnom, regionalnom i centralnom nivou u cilju institucionalnog rešavanja ovakvih problema.

Ministar Jevtić je tokom sastanka zahvalio ambasadoru i misiji OEBS-a na Kosovu što adekvatno reaguje i osuđuje sve incidente koji pogađaju nevećinske zajednice i njihovu imovinu.

Imamo primere da kada predstavnici međunarodnih organizacija više govore o problemima nevećisnkih zajednica na Kosovu i kada postoji veće angažovanje, dolazi do pozitivnih promena. Upravo zbog toga je neophodno da se svi aktivnije uključimo u zaštiti prava zajednica i sprovođenju zakona- kazao je ministar .

Na današnjem sastanku zaključeno je da sve zajednice, treba da imaju jednaka prava i uživaju jednaku zaštitu na Kosovu i s tim u vezi je potrebna veća posvećenost i angažman pojedinaca i institucija na Kosovu.Na kraju sastanka je dogovoreno da se pokrene više inicijatva i konretnog zajedničkog delovanja svih insitucija u cilju zaštite imovine i života povratnika.

Jevtić razgovarao sa komandantom KFOR-a o bezbednosnoj situaciji

Bezbednosna situacija na Kosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra Dalibora Jevtića i komandanta Kosovskih snaga predvođenih NATO (KFOR), general-majora Mikele Risi.Ministar za povratak i zajednice


Jevtić je izrazio zabrinutost za bezbednosnu situaciju u povratničkim sredinama posle nekih prekršaja nad Srbima i njihovom imovinom, navodeći da je potreban veći angažman svih relevantnih institucija za rešavanje bezbednosnih pitanja na Kosovu i izgradnju poverenja srpske zajednice.

Na kraju sastanka, Komandant KFOR-a je potvrdio posvećenost KFOR-a da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom KFOR-a na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.godine.

-Ministar Jevtić i general-major Risi nastaviće saradnju. KFOR će, u skladu sa svojim mandatom UN-a, nastaviti da sarađuje sa svim institucijama, posebno kosovskom policijom, na zaštiti imovine i života i obezbeđivanju sigurnog okruženja za sve-navodi se u saopštenju za javnost sa današnjeg sastanka.