TAČI ne sanja, on bunca. Nekažnjeni ratni zločinac uvek sanja da ponovi svoje zločine. Ako su mu to snovi, čeka ga surovo buđenje.

Ovako je ministar odbrane Aleksandar Vulin, za "Novosti", prokomentarisao opasnu izjavu Hašima Tačija, predsednika privremenih institucija u Prištini - da je "njegov san da se opštine na jugu centralne Srbije - Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu, ali bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo".

Tači je u intervjuu za jednu prištinsku televiziju rekao i da ne postoji nikakav tajni dogovor između "Srbije i Kosova", i da se o razmeni teritorija nikada nije govorilo, pogotovo ne u Vašingtonu.

Pripajanje tri opštine sa juga centralne Srbije tzv. Kosovu tema je koju su u proteklih nekoliko godina pokušali da nametnu, kako političari iz Prištine, tako i predstavnici Albanaca iz ove tri opštine.

PREDLAGAO I REZOLUCIJU PARLAMENTU u Prištini, Tači je prošlog leta podneo predlog rezolucije o pripajanju "Preševske doline" tzv. Kosovu, zatraživši od poslanika da poštuju političku volju Albanaca sa juga centralne Srbije izraženu na referendumu 1992. o pripajanju Kosovu. Rezolucija tada nije usvojena, zbog manjka kvoruma. O ovoj temi razgovaralo se i na sastancima koje je Tači u Prištini organizovao sa delegacijom Albanaca iz tri opštine sa juga centralne Srbije.

Pre desetak dana, predsednik Albanskog nacionalnog saveta u Preševu Ragmi Mustafa izneo je stav da u sklopu eventualnog sporazuma između Beograda i Prištine treba razgovarati i o opštinama Preševo, Medveđa i Bujanovac, kao i da u dijalogu ne treba da se razgovara samo o "granicama Kosova", već i o "granicama Srbije".

Komentarišući Tačijevu izjavu o njegovom "snu", Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, saopštio je da je "odlično što Tači još jednom podseća ceo svet na pravo lice svoje politike".

- Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije. Hašim Tači može da sanja i o tome kako će samoproglašenom Kosovu pripojiti Tahiti ili Jamajku, ali to se nikada neće dogoditi, kao što se neće ostvariti ni njegovi snovi o Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Umesto što sanja velikoalbanske snove, dodao je Đurić, Tači bi trebalo da počne da razmišlja o novom zanimanju, jer vreme velikoalbanskih nacionalnih bardova i ratnih poglavica je nepovratno završeno:

- Tačiju, međutim, možemo da obećamo da, kada KiM i faktički povrati status kakav ima po Rezoluciji 1244, između pomenutih opština i južne srpske pokrajine neće biti nikakvih administrativnih prelaza, i da će žitelji KiM za kojima ne postoje poternice Republike Srbije moći slobodno da se kreću po čitavoj teritoriji svoje države Srbije.