Brifing za ambasadore u Podgorici: Žale se Nato i Briselu na Srbiju

V. N.

18. 05. 2020. u 07:59

Брифинг за амбасадоре у Подгорици: Жале се Нато и Бриселу на Србију

Narod sprečavao policiju da uhapsi sveštenstvo SPC

Veoma smo zabrinuti da ne dođe do sukoba bratskih naroda, kaže šef srpske diplomatije
MINISTAR spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović pokušao pred međunarodnom zajednicom da odgovornost za proteste i tenzije u toj zemlji prebaci na - Srbiju.

Darmanović je, prema informacijama "Novosti", u Podgorici organizovao brifing za ambasadore zemalja Evropske unije i predstavnike NATO i na tom sastanku optužio Srbiju da je direktni i jedini krivac za zaoštrenu političko-bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori.

Kako prenose izvori "Novosti", Darmanović je govorio isključivo o navodnom mešanju Srbije u unutrašnja politička pitanja Crne Gore i optužio Beograd da namerno destabilizuje tu zemlju. On se nije osvrnuo na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim su stvoreni uslovi da država upiše na sebe imovinu SPC. A upravo je ovaj propis bio povod za masovne mirne proteste, koji su prekinuti tokom epidemije, ali ovih dana kulminiraju posle hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedmorice sveštenika SPC.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je "velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore":

- Srbija se zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to "brutalno mešanje".

Srđan Darmanović

Dačić podseća da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju nastalu posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najave otimanja imovine SPC i hapšenja vladike Joanikija.

- To se može rešavati samo dijalogom, sve drugo može izazvati, prvi put u istoriji, sukob bratskih crnogorskog i srpskog naroda.

Prema rečima šefa diplomatije, bezobrazno je da Podgorica optužuje Beograd za mešanje u unutrašnje stvari, kad je Crna Gora brutalno narušila teritorijalni integritet naše države priznajući Kosovo i glasajući u Unesku da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština. On se pita šta bi na to kazao kralj Nikola koji je 1913. na Cetinju rekao da su "hrabre vojske dve srpske kraljevine, bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno".

Dačić ističe da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

- Poručujem crnogorskim vlastima: Lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao, nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu. Ali, pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu.


MANIR TOTALITARNIH REŽIMA

ANALITIČAR Dragomir Anđelković kaže da je manir totalitarnih režima da krivca za unutrašnje probleme traže u inostranstvu:

- Tako i Đukanović optužuje Srbiju za posledice svoje politike koja je izazvala narodne proteste. Uostalom, Srbija ima pravo da komentariše dešavanja u Crnoj Gori, jer sve države imaju obavezu da se bore za univerzalna ljudska prava. A da ne govorim o tome da se u Crnoj Gori ugrožavaju i gaze prava srpskog naroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

NiG

18.05.2020. 08:30

Odzvonilo Milu, a u strahu su velike oci. Ocigledno je da nece prezati sukobe da izazove.

Vojo

18.05.2020. 08:32

Neka ambasadori pogledaju medije u Srbiji i znace ko raspiruje mrznju i destabilizuje CG. Tako su radili i u HR i u BiH i na Kosovu. Sad je CG na redu.

Bata

18.05.2020. 09:23

Vala ako je to tačno da Crnogorci neće više biti direktori u Srbiji, onda svaka čast Dačiću! Vala popeše nam se na glavu!

Владотимор

18.05.2020. 09:26

А зашто Србија шути!? Зашто власт не сазове, такође, брифинг и докаже да се не мјеша у унутрашња питања те државе?

Sima

18.05.2020. 09:27

Koji bre šlam i dilerante ima za ministre Milova CG ? Bože ima li te. A i ovi ambasadori nisu bolji. Treba Dačuć da ih postroji i objasni im ko su Crnogorci a ko je Milo i njegive sluge.

Миша С. Томовић

18.05.2020. 09:47

Овакав расцеп свести до кога је дошло између народа и монтенегринске плутократије, готово је незабележену у историји цивилзације. Познато је да криминалци немају отаџбину али се деси и код криминалаца, да у одсудном тренутку проради савест. Међутим ова група није презала да се чврсто веже за своје историске непријатеље у Првом, Другом и овом садашњем грађанском рату у Југославији а све зард доласка на власт. Колики је то парадокс види се по броју припадн. СПЦ који се креће и до 70%

maniks

18.05.2020. 09:55

Ima li Srbija predsednika koji ce da stiti Srbiju i Srbe od napada siptara,milogoraca,ustasa ili nema. Odgovor je vise nego jasan NEMA .

Žika

18.05.2020. 10:21

Pa gde su vam Rusi???Jel ste pre govorili da je bio jelcin na vlasti devedesetih i da nije mogao da vam pomogne?Rekli ste sad je Putin nije to isto,pa hoće li nam taj Putin konačno pomoći,preko 20 godina je već na vlasti,a nema još uvek te tzv. Ruske spasonosne pomoći za Srpski narod na Balkanu s kojom nam stalno mašete ispred nosa!Zašto???

Žika

18.05.2020. 10:36

@BOSKO - I šta si nam otkrio što već neznamo?Mi Srbi ne možemo da nateramo nikog u svetu da nas voli,ali mi i sami sebe ne volimo,međusobno se mrzimo,a očekujemo da nas zapad voli???Ali gde su nam braća Rusi,oni raspolažu sa arsenalom najmoćnijeg oružja u svetu,tako oni sami za sebe kažu???Pa gde je ta pomoć od Rusa?Onda mi Srbi nemamo šta da brinemo kad su Rusi najjači u svetu???Samo da nam Rusi pruže vojnu pomoć i spaseni smo,ako Rusi to hoće i žele???Do kad ćemo i koliko još čekati na tu pomoć???

Банаћанин

19.05.2020. 16:11

@BOSKO - .. га брате србија крива увек сви срби а кад се дели социјала сви национална мањина е баш ти коментар нема шта!

bata

18.05.2020. 10:40

Aman bre Dacicu pa pokupite vec jednom te Crnogorce iz Srbije i vratite ih nazad u njihovu zemlju pa da vidimo sta ce onda biti.Mi svakom dajemo krisku hleba a oni nas kad se najedu hoce da nas ....

Djura

19.05.2020. 08:30

Dacicu samo napred jug srbije najvise daje srbiji a nista ne dobija novac iz budzeta ide kod dodika pa u krug za jug nema sto ti milo misli to I ovj misli