IZ Banjaluke poručuju - sve što smo uradili je legalno i legitimo, ništa nije antdejtonsko ni antiustavno! Samo dan nakon je što je Narodna skupština utvrdila niz poteza koje će preduzeti da bi se zaštitili od novog udara na Srpsku, iz Sarajeva je krenula lavina optužbi da se time urušava BiH.

Predstavnici vlasti u Srbiji, međutim, odluku Ustavnog suda BiH, kojom se proglašava neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS, tumače kao pokušaj da se Srpska razvlasti i da se demontira Dejtonski sporazum, kako bi se urušio taj entitet.

- Kriza u BiH, indukovana najnovijim odlukama Ustavnog suda koje su mimo dejtonskih principa, povratak je u prošlo vreme, u ono u kome je pisana Islamska deklaracija Alije Izetbegovića - kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

On je u postupcima Sarajeva i SDA prepoznao očigledno zalaganje za reviziju Dejtonskog sporazuma, što zvaničnici Federacije otvoreno zagovaraju:

- Sve češće se čuje da muslimani u BiH treba da imaju više prava od drugih naroda, da Federacija treba da postoji, a istovremeno to pravo osporavaju RS.

Dačić je podsetio da je poslednji kongres SDA bio svojevrsni poziv ili pokušaj da u srcu Evrope nastane islamska država i oživotvori se davna ideja i težnja s kraja proteklog veka.

- Izetbegović (Alija) se već jednom zalagao za islamsku konfederaciju od Indonezije do Maroka! Je l' to 21. vek, u koji želi ovovremena SDA? - upitao je Dačić, i odgovorio:

- To Srbi neće dozvoliti. Mi se držimo svog puta, a to je put mira, poštovanja Dejtonskog sporazuma i njegovih principa.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin upozorava da se očigledno ide na potpuno razvlašćivanje RS i kršenje Dejtonskog sporazuma:

- Ide se na to da Srpska postane "prazna ljuštura" koja ništa ne garantuje svojim građanima. RS je nastala voljom srpskog naroda 9. januara da bi sačuvala Srbe od jasenovačkog genocida. Da im se to više nikad ne ponovi. Svako smanjivanje, umanjivanje, pražnjenje kapaciteta RS je ozbiljna opasnost za fizički opstanak srpskog naroda.

Pročitajte još - Dodik poručio: Srpska nikog NE NAPADA, ima pravo da traži ono što joj PRIPADA

U Banjaluci su, pre dva dana, na posebnoj sednici skupštine, usvojeni zaključci, a među prvima je da se Parlamentu BiH predloži usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Za usvajanje ovog dokumenta već postoji podrška HDZ BiH, i ostaje da se vidi kako će se ponašati bošnjačke stranke. Sve dok se ne usvoji pomenuti zakon, predstavnici RS u institucijama BiH obustaviće donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH. RS traži i poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske.

Kako je za "Novosti" potvrdila predsedavajuća Klubu poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać, u narednih nekoliko dana predlog će ući u parlamentarnu proceduru:

- Predlaganje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih je mogućnost predviđena Ustavom BiH. Ustav omogućava da nakon pet godina od prestanka rata Parlament BiH može doneti zakon o tome kako će se birati sudije Ustavnog suda BiH. RS koristi isključivo ustavno pravo, a važno je istaći da je ovo i preporuka Evropske komisije. Odlazak stranaca iz Ustavnog suda BiH je i jedan od uslova za članstvo BiH u EU.

Ona kaže da je ovakvo stanje sa sastavom Ustavnog suda BiH, gde je troje stranaca, postalo neizdrživo, i ide u korist samo Bošnjaka, što je potvrdio i Bakir Izetbegović, lider SDA, izjavom da je je Ustavni sud jedini instrument kojim se nešto može napraviti u BiH.

Predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević je izjavio da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS proglašen neustavnim, ali da on još nije potpisao tu odluku, tako da niko ne zna šta piše u njoj.

VULIN: KOMŠIĆU, POŠTUJ SPORAZUM

AKO Komšić poštuje Ustav BiH, onda neka najpre prestane da priča o nezavisnom Kosovu, neka ne daje izjave koje nije usaglasio sa druga dva člana Predsedništva BiH i neka RS počne da tretira kao deo dejtonske BiH, a ne kao genocidnu tvorevinu. Srbija je čuvar "Dejtona" i njen predsednik može uvek da iznese stav o svemu što krši "Dejton" ili što destabilizuje BiH.

Tako je ministar Vulin reagovao na izjavu predsedavajućeg Predsedništu BiH Željka Komšija, koji je optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "podriva BiH".

- Sledeći put, pre nego što Komšić i pomisli da izgovori Vučićevo ime, neka najpre spremi odgovor u kome se kaže ko je pokušao da ga ubije u Srebrenici - rekao je Vulin.