U Minhenu dogovor o železnici: Vučić će se najverovatnije sastati u četvrtak sa Trampovim izaslanikom Ričardom Grenelom

D. R. Đ.

13. 02. 2020. u 09:20

У Минхену договор о железници: Вучић ће се највероватније састати у четвртак са Трамповим изаслаником Ричардом Гренелом

FOTO TANJUG/BOKI

Moguć i susret sa Aljbinom Kurtijem na panelu u okviru bezbednosnog foruma

POTPISIVANjE sporazuma o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine moglo bi da bude rezultat susreta predsednika Aleksandra Vučića i Ričarda Grenela, izaslanika američkog lidera Donalda Trampa, do kog bi trebalo da dođe u Minhenu, tokom održavanja bezbednosne konferencije.

Kako je najavio šef naše države, ukoliko se ovaj dogovor privede kraju, pruga bi išla pravcem Kuršumlija - Merdare - Priština, što je, ukazao je, "mnogo važno za naš narod koji živi u Gračanici i na čitavom Kosovu i Metohiji".

Postoji mogućnost da će na jednom od panela u bavarskom gradu, na kom će učestvovati Vučić, biti i Aljbin Kurti, novoizabrani premijer privremenih institucija u Prištini.

- Moj boravak u Minhenu je od velikog značaja za nas, jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici - rekao je Vučić u razgovoru za Sputnjik, navodeći da ga očekuje učešće na nekoliko panela, kao i više od 20 bilateralnih sastanaka, a među njima mnogo važnih susreta s nemačkim poslanicima, američkim senatorima i kongresmenima, predsednicima vlada...

Upitan šta očekuje od Grenela ovog puta, Vučić je rekao da je američki diplomata čovek velike energije, izuzetnog entuzijazma i ambicije, a da će se tek videti šta će biti "na tapetu".


Aljbin Kurti


Poslednju poruku Grenela upućenu Prištini "da takse na srpsku robu treba ukinuti da bi investicije funkcionisale" dodatno je protumačio Dik Kastin, Grenelov portparol, rekavši da Grenel neprekidno ukazuje da carine štete ekonomiji tzv. Kosova i šalju lošu poruku privatnom sektoru da to nije dobro mesto za poslovanje.


PROČITAJTE JOŠ: Vulin odgovorio crnogorskom ministru: Bošković bez imalo stida vređa sve zrtve nacizma


- Vlasnici kompanija na Kosovu, od kojih su neke i američke, informisali su Grenela da carine štete njihovom poslovanju. Njihova zamena drugim vidom barijera, nazivajući ih recipročnim, biće kontraproduktivna u otvaranju radnih mesta za mlade - poručio je Kastin.

Govoreći o svom angažmanu, sam Grenel je juče u jednom intervjuu kazao da je "uprkos postignutom napretku, put ka normalizaciji odnosa između dve strane - dug" i ponovio da je cilj američkog predsednika Trampa da iskoristi ekonomiju za pokretanje političkih pitanja.


Grenel i Vučić


On je rekao i da je Tramp od njega tražio da ispita javno mnjenje kako bi video da li su Beograd i Priština, kao i lideri dveju strana, zainteresovani za neku vrstu dogovora i da je potom započeo razgovore.

- Ono što sam saznao u razgovoru sa obe strane i sa privatnim sektorom je da oni žele normalizaciju na ekonomskom planu. Shvatili smo da treba da se normalizuju vazduhoplovni, železnički i drumski saobraćaj - rekao je Grenel, dodajući da Trampova administracija u "svom tipičnom stilu" pokušava da pogura dve strane da se pomire, bez nametanja "američke ideje".

- Uporno govorim stranama da ćemo se usredsrediti na ekonomiju i da ćemo da pokušamo da stvorimo radna mesta za mlade kako bi ostali u regionu. Hajde da ostavimo politička pitanja sa strane dok ne budemo mogli da stvorimo neki zamah u ekonomiji - ponovio je izaslanik američkog predsednika.


PRIŠTINA BEZ PODRŠKE, PRESKAČE INTERPOL

ŠEF diplomatije tzv. Kosova Glauk Konjufca zatražio je juče od vlade u Prištini da se ove godine ne kandiduje za članstvo u Interpolu, jer, kako je rekao, procene njegovog resora kažu da bi podrška izostala.

- Prema svim parametrima dobili bismo isti rezultat kao i do sada, a to ne bi bilo dobro - rekao je Konjufca, koji smatra da bi Priština trebalo da se pripremi i aplicira za Interpol naredne godine, kada će i mesto u kom se održava Generalna skupština Interpola (Turska) biti povoljnije za tzv. Kosovo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Kica

13.02.2020. 16:23

Naj bolje je postici neki dogovor i da se Beograd i Pristina usaglase. To bi znacilo bolju sadasnjost. Napredak ekonomije,sve veci broj investicija.

Nada

13.02.2020. 16:28

Bio bi to veliki napredak za srpski narod na KiM i ogromna olakšica ako se obnovi železnički saobraćaj Beograd Priština.

rade

13.02.2020. 16:51

Vreme je da Priština nastavi pregovore, jer mi hoćemo dogovor. Sada je na zapadu da ih natera napokon da sednu za pregovarački sto.

ana

13.02.2020. 17:30

sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine je veoma važna stvar

nn

13.02.2020. 17:36

Zeleznicki saobracaj od Beograda do Pristine bi bio veoma znacajan za narod, posebno srpski narod na KiM.

djo

13.02.2020. 17:58

Potrebna je normalizacija odnosa dveju strane kako bi doslo kako do ekonomske saradnje tako i svih vidova saobracaja izmedju Srbije i KiM.

simeon

13.02.2020. 20:46

Ova pruga ce obezbediti lakse i bezbednije kretanje u tom regionu. Bice jako bitna, pogotovo za "mali sengen".

Dejan

13.02.2020. 21:00

Jedini način za prosperitet regiona je da racionalnom mirnom politikom nastavimo dijalog, a za to je potrebno da i prištinski političari počnu da se odgovorno ponašaju i ukinu takse.

Dare

13.02.2020. 21:55

Potpisivanjem ovog sporazuma je zaista učinjen korak napred ka dugotrajnom rešenju problema između Beograda i Prištine.

Malaplava

13.02.2020. 21:58

Minhenski susreti mogu da nam daju jasnu sliku o tome kakav je nas polozaj i koliko mozemo da ocekujemo.Uzevsi u obzir nesebicnu borbu naseg predsednika nece se vratiti 'praznih ruku'.