Na Sretenje o zaštiti prava Srba: Vučić za subotu zakazao novi susret sa predstavnicima našeg naroda iz zemalja u okruženju

D. M.

13. 02. 2020. u 12:13

На Сретење о заштити права Срба: Вучић за суботу заказао нови сусрет са представницима нашег народа из земаља у окружењу

Sa prethodnog sastanka u Kraljevu

Vučić će na Andrićevom vencu održati dva sastanka, a prvo sa predstavnicima srpskih organizacija iz Crne Gore

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić sastaće se u subotu, na Dan državnosti, sa predstavnicima Srba iz regiona, kako bi se razmotrila poslednja dešavanja u susednim zemljama i sve veći izazovi sa kojima se naš narod susreće, posebno u Crnoj Gori nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, ali i u BiH, gde su podignute tenzije oko poteza tamošnjeg Ustavnog suda.

Vučić će na Andrićevom vencu održati dva sastanka, a prvo sa predstavnicima srpskih organizacija iz Crne Gore. Zatim slede razgovori sa političkim prvacima Srba iz Crne Gore i Republike Srpske. Iz Banjaluke je najavljen dolazak predsednice RS Željke Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Na sastanku na srpskim organizacijama iz Crne Gore, na koji su pozvani predstavnici Srpske kuće, Srpskog nacionalnog saveta, Matice srpske i drugih institucija za zaštitu prava Srba, glavne teme će biti očuvanje ćirilice i srpskog jezika, kao i očuvanje identitetskih i drugih prava.

Nakon toga, biće održan i zajednički sastanak sa svim Srbima iz država u regionu. Poslednje okupljanje Srba iz regiona sa srpskim državnim vrhom bilo je na Vidovdan prošle godine, u Kraljevu, a sastanku su prisustvovali predstavnici Srba iz Slovenije, Hrvatske, BiH, RS, Crne Gore i Severne Makedonije. Vučić je tada svima zahvalio, iako ne predstavljaju uvek političke opcije, što su pokazali jedinstvo srpskog naroda i želju da očuvamo srpski jezik, kulturu, tradiciju i da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet bilo koje zemlje u region.

PROČITAJTE JOŠ:
Vulin odgovorio crnogorskom ministru: Bošković bez imalo stida vređa sve zrtve nacizma

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović, koji će prisustvovati sastanku na Andrićevom vencu na Sretenje, kaže, za "Novosti", da će se razgovarati o tome kako da se prevaziđe novonastala situacija u Crnoj Gori i regionu:

- Nama je najvažnije da kao Srbi opstanemo na prostoru Crne Gore. Aktuelna vlast u Beogradu shvata da je problem sa Srbima u ovoj zemlji i veliki i vidim spremnost Beograda da pomogne u tome da dobijemo ravnopravni tretman sa ostalim narodima u Crnoj Gori, koji trenutno Srbi nemaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

Zaki

13.02.2020. 12:52

Crna Gora se nikada nije trudila da ima dobre odnose sa Srbijom. Ona pokušava da na najbezobrazniji način otme sve ono što vekovima pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Dakki

13.02.2020. 13:24

Srbija ce nastaviti da brani svoje interese i da bude uz svoj narod gde god da on zivi.

tina

13.02.2020. 14:18

Srbija će uvek biti uz svoj narod i pružiti mu zaštitu gde god se on nalazio.

Rade

13.02.2020. 16:49

Ovaj sastanak ima i svoju simboliku,jer su se srbi na Sretenje ujedinili i poceli borbu za ono sto je njihovo.

Miroslav

13.02.2020. 17:23

Moramo se botii za naš narod gde god da živi i niko nema pravo da ugrožava pravo naćim ljudima koja su zagarantovana Ustavima zemalja u kojima žive. Srbija danas je jaka i neće dozvoliti da više iko gazi ni državu, a ni njen narod.

nn

13.02.2020. 17:38

Potrebno je smanjiti tenzije u regionu i teziti ka resenjima koji vode ka miru i stabilnosti.

Draginja

13.02.2020. 18:14

Kao narod moramo biti jedinstveni i složni jer samo tako možemo opstati.

Isidora

13.02.2020. 23:28

Srbija ce uvek diplomatskim sredstvima braniti interese svoga naroda gde god se on nalazio.

Tanja

14.02.2020. 07:10

Srbija danas je jaka i neće dozvoliti da više iko gazi ni državu, a ni njen narod.