ODLUKA pokreta "1 od 5 miliona" da napusti proteste i izađe na izbore konfuziju na opozicionoj političkoj sceni podigla je na novi nivo. I dok politički akteri tumače da li su se studenti odmetnuli od opozicije, "prodali" naprednjacima ili je reč o manevru Dragana Đilasa kojim je "preveslao" DS, Dveri i NS, učestali su signali da bi i "bojkotaši" mogli da se pojave na lokalnim izborima u nekim opštinama.

Već nedeljama se u opozicionim krugovima može čuti da lokalni lideri koji su proglasili bojkot traže način da izađu na glasanje i pokušaju da zadrže vlast u retkim "opozicionim" opštinama. Reč je Šapcu, gde je na vlasti ZZS Nebojše Zelenovića, Paraćinu gde je gradonačelnik Saša Paunović (DS), beogradskom Starom gradu sa Markom Bastaćem na čelu i Čajetini gde je neprikosnoven Milan Stamatović. Upravo je Stamatović povukao nogu i, uprkos tome što je član SzS i zalaže se za bojkot na republičkom nivou, najavio je izlazak pred birače na lokalu.

Da se nešto slično sprema i u drugim opštinama tvrde i u "1 od 5 miliona" i to je jedan od razloga što su odlučili da izađu na crtu, a opozicionare optužili za izdaju. Takve glasove podgrevaju i lokalni mediji u "opozicionim" opštinama, pa su tako ovih dana novinar Milan Vlajčić i arhitekta Dragoljub Bakić na TV Šabac pozvali Šapčane da izađu na lokalne izbore i "odbrane grad" od naprednjaka. Istovremeno, procenjuje se da će utihnuti i tradicionalne šetnje subotom u organizaciji "1 od 5 miliona", a evidentno je da je na poslenjoj u Beogradu bilo osetno manje ljudi.

VUČIĆ: NAROD ĆE POKAZATI U APRILU PREDSEDNIK SNS Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše odluku "1 od 5 miliona" i njen uticaj na najavljeni bojkot:
- Ne mislim da je bilo šta propalo ili bilo šta uspelo i ne znam ko se sve krije iza toga, niti me to zanima. Ne želim da komentarišem partijske stvari. Izbori su u aprilu i narod će da pokaže svoje i da kaže gde i kako vidi svoju budućnost.

PROČITAJTE JOŠ - Raspada se bojkot: Pokret "1 od 5 miliona" izlazi na izbore i upire prstom u “manekene” iz opozicije i njihov tajni plan

Gotovo istovremeno na opozicionom portalu direktno.rs objavljen je tekst o tome da bi, prema istraživanju javnog mnjenja, ujedinjena opozicija u Čačku mogla da sruši vlast SNS. Podseća se i da su Dveri u ovom gradu, koji se smatra za njihovo uporište, 2016. same osvojile 25 odsto glasova, a veliča se i uloga Čačana u rušenju Slobodana Miloševića.

Lider Dveri Boško Obradović, međutim, tvrdi da bojkot nije propao već da "daje pun gas" od subote kada bi trebalo da bude održan zajednički skup opozicije u Beogradu. On kaže da nije bitno što je "manji deo" pokreta "1 od 5 miliona" najavio izlazak na izbore:

- Ako je neko "motivisao" deo tog pokreta da najavi izlazak na izbore i tako načini kopernikanski obrt, to će se saznati. Ja o tome neću da spekulišem.

Poslanik DS Balša Božović, međutim, smatra da je odluka studenata "veliki udarac za bojkot u celini". On je pozvao novinare da otkriju čiji su članovi bili aktivisti pokreta i ko im je organizovao proteste, aludirajući verovatno na Đilasa.

Čelnici SzS javno i dalje za bojkot

PROČITAJTE JOŠ - Jovanov: Iza pokreta "1 od 5 miliona" stoji Dragan Đilas

Predsednik SPS Ivica Dačić kaže da je pozitivno to što "1 od 5 miliona" izlaze na izbore, ali i da to znači propast bojkota:

- To pokazuje kolika konfuzija vlada u opozicionim redovima i među onima koji su vodili narod da protestuje.

Pokret socijalista Aleksandra Vulina saopštio je da je od početka bilo jasno da je priča o bojkotu izbora "velika farsa i prevara Dragana Đilasa".

Inače, u sredu je na društvenim mrežama reagovala grupa koja se predstavlja kao organizacioni odbor "1 od 5 miliona" u Kragujevcu i koja se ogradila od odluke o izlasku na izbore.


PONOVO SE ŽALILI U BRISELU

PREDSTAVNICI SzS Dragan Đilas i Nebojša Zelenović i PSG Natan Albahari u sredu su opet u Briselu razgovarali sa evroposlanicima o izbornim uslovima. Tanji Fajon i Vladimiru Bilčiku kazali su da se u Srbiji N1 "proteruje" iz ponude kablovskih operatera i da je "još brutalnija medijska satanizacija neistomišljenika režima". Rekli su i da je Vučić obmanuo predstavnike EP i da vlasti nisu ispunile ništa od onoga što je dogovoreno u dijalogu o izbornim uslovima.