NA parlamentarne izbore u ovom trenutku bi izašlo oko 50 odsto građana Srbije, pokazuju istraživanja javnog mnjenja. Međutim, zbog nejasne slike oko toga ko izlazi na izbore, visine cenzusa, pa i konačnog broja glasača u biračkom spisku, istraživači se slažu da će se situacija menjati do samog finiša izborne trke.

Konsultant agencije "Ipsos stratedžik marketing" Srđan Bogosavljević objašnjava da Srbija ima oko 6,8 miliona birača, ali da je oko 1,8 miliona u inostranstvu i da oni nisu obuhvaćeni istraživanjima. Prema istraživanju "Ipsosa" može se očekivati da svakako oko 50 odsto onih koji su prisutni izađe na izbore. Bogosavljević je za TV Prva rekao i da izlaznost neće biti merilo legitimnosti izbora, već to da li će druge zemlje prihvatiti izbore kao legitimne, što se pokazalo na primerima Makedonije i Albanije.

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID, kaže je još rano procenjivati izlaznost jer se svakog dana pojavljuju nove vesti o izborima, i navodi primer odluke PSG da se pridruži bojkotu. Klačar smatra da, zbog odlaska ljudi iz zemlje i bojkota, svakako ne treba očekivati da izlaznost bude na nivou proseka u poslednjih dvadeset godina:

- Naše poslednje istraživanje krajem prošle godine pokazalo je da bi na izbore izašlo oko 50 odsto birača. Međutim, sve dok ne vidimo koje stranke će se kandidovati, moramo biti oprezni. Prave procene biće moguće tek petnaestak dana pred izbore.

Pročitajte još - Mnogi i dalje bojkotuju bojkot

Efekat najavljenog bojkota, prema Klačarovim rečima, zavisiće od uspešnosti "bojkotaške" kampanje, kao i od aktivnosti SNS u suprotnom smeru. Na izlaznost će, kaže, uticati i visina cenzusa i neizvesnost rezultata pojedinih partija. Procenat izlaznosti zavisiće i od stanja biračkog spiska, koji se uveliko ažurira. Prethodnih godina neuređenost spiska glasača bila je jedna od glavnih zamerki opozicije.

VUČIĆ: NEOZBILjNOST OBRADOVIĆA

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje lidera Dveri Boška Obradovića da vlast priprema smanjenje broja birača u biračkom spisku i naveo da takve izjave pokazuju neozbiljnost i neodgovornost "neviđenih razmera":

- Kako da izbrišemo dva miliona birača? Oni ništa ne razumeju. Kada malo znate, a trudite se da ništa novo ne naučite i ne saznate, onda možete takve stvari da pričate i "ludorije" da izmišljate.

Član predsedništva SNS Nebojša Stefanović nazvao je Obradovićevu tvrdnju izmišljotinom i rekao da je broj birača gotovo identičan stanju iz 2017. godine.