Mnogi i dalje bojkotuju bojkot

S. J. MATIĆ

08. 08. 2019. u 17:06

Многи и даље бојкотују бојкот

Sa skupa u Opštini Stari grad Foto D. Milovanović

Sastanak dela opozicije pokazao da nema jedinstvenog stava oko ključnih akcija. Ne vidimo da bi taj potez promenio stanje nabolje - smatraju u DSS

ILI će vlast načiniti ustupke do sredine septembra ili ništa od izbora - taj stav zauzeo je deo opozicionih stranaka, ali u ispravnost eventualnog puta u bojkot ne uspevaju da ubede ostale protivnike aktuelne vlasti. I poslednji skup, održan u beogradskoj Opštini Stari grad, pokazao je da će i odluka o ignorisanju izbora, ako je bude, biti doneta - preglasavanjem.

Iako se 17 opozicionih političkih partija i pokreta, koji su se okupili na sastanku, saglasilo da nema uslova za slobodne i poštene izbore, bojkot je ključna akcija oko koje se sukobljavaju. Iz vlasti su, međutim, već dobili odgovor - da ne pomišljaju da sprečavaju ljude da izađu na birališta.


PROČITAJTE JOŠ - Boško već planira da spreči izbore

Dejan Šulkić, potpredsednik DSS, kaže da njegova stranka prema toj ideji trenutno ima rezervu, jer ne vide da bi bojkot mogao da promeni stanje nabolje. On, ipak, pre konačne odluke ostavlja prostor da vidi kako će se stvari odvijati.

Takođe, ni PSG, koji učestvuje u razgovorima sa ovom grupacijom, nije za bojkot, a njihov lider Sergej Trifunović poručuje da se spremaju kao da će ta stranka izaći pred birače. Bojkotu se suprotstavlja i jako krilo Demokratske stranke koje čine poslanici u Skupštini Srbije, ali oni zasad nemaju podršku većine u stranci. Takođe, na izbore izlaze i opozicioni SPAS Aleksandra Šapića, LDP, LSV, SRS...

Opozicionar i nezavisni poslanik Đorđe Vukadinović, koji je prekinuo bojkot rada u parlamentu, mišljenja je da će opozicija dobiti samo ustupke koje će predsednik Aleksandar Vučić dogovoriti ili je dogovorio sa strancima. On je tako u raspravi na društvenim mrežama odgovorio lideru Dveri Bošku Obradoviću, koji ga je pitao - kako misli da ih ubedi da posle osam meseci protesta prekrše obećanje i izađu na izbore bez ikakvog ustupka vlasti.

PROČITAJTE JOŠ - DEO OPOZICIJE RAZMATRAO BOJKOT IZBORA: Odluka do polovine septembra

Vukadinović smatra da je pametnije trošiti energiju na animiranje ljudi da izađu na izbore, a da se opozicija dogovori da izađe ne jednoj ili dve liste:

- Agresivno nametanje bojkota kao jedine alternative ima u sebi isti antipolitički radikalizam kao i operacije "beli listići" pre nekoliko godina. Nemojte se iznenaditi kada se za deset godina ispostavi da je iza nje stajao neki ili isti Beba.

Razgovori 17 opozicionih stranaka nastavljaju se sledeće nedelje.


NOVI OKRUGLI STO

DRUGI okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije biće održan u petak na Fakultetu političkih nauka, a tema će biti finansiranje izbornih kampanja - najavili su organizatori skupa, FPN i Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Razgovor će se voditi bez prisustva medija, a posle toga su planirane izjave.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ljube

09.08.2019. 03:49

Da places ,da vristis ,od tuge ,zbog ovakvih koji su u politici Srbije ,...niti vlasti ,niti opozicije .

Simon

09.08.2019. 06:27

Kad gledas te opozicijonare na slici,vidis da im je samo do samoreklame ,zelje da se vide i cuju bez ikakve odgovornosti prema javnim poslovima koje bi zeljeli preuzeti.

g

09.08.2019. 09:33

gomila trojanskih konja dosla da se napase zelembaca kod srbistankog padisaha, dosadni cirkus, losi glumci, dokoni lazovi