NEKADAŠNjI šef verifikacione misije OEBS Vilijam Voker, baš uoči godišnjice slučaja "Račak", stigao je u Prištinu, gde je rado viđen gost.

Voker, koji je ostao upamćen kao kreator laži o masakru u Račku, a što je bio povod da 1999. godine NATO bombarduje SR Jugoslaviju, došao je na poziv odlazećeg šefa diplomatije Bedžeta Pacolija. On je posetio i sedište Demokratskog saveza Kosova, što je otvorilo spekulacije da će posredovati između lidera DSK Ise Mustafe i Aljbina Kurtija iz Samoopredeljenja o formiranju koalicione vlade.

Dolazak Vokera Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, ovako je prokomentarisao za "Novosti":

- Savest Vilijama Vokera nije čista i najmanje 3.000 ubijenih u agresiji NATO na našu državu tragična je posledica događaja čiji je on bio neposredni akter.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže nam da Albanci na sve načine nastavljaju da grade mit o "oslobodilačkoj borbi" i da je u tom procesu Voker neka vrsta kultne figure:

- Oni ne mogu da priznaju da su se terorizmom izborili za kontrolu nad teritorijom KiM i zato moraju da grade priču o tome kako je nad njima počinjen zločin, da su se borili za pravdu. Kad je reč o pravljenju vlade u Prištini, Voker može da bude deo te igre, ali više kao objekat nego kao subjekat, jer nema tu snagu da utiče na bilo šta. Više ga koriste u toj igri, a za šta je verovatno adekvatno nagrađen.

Anđelković smatra i da Beograd treba da reaguje na svako Vokerovo istupanje, ali ne agresivno, već odmereno, argumentovano, da stalno podseća svet o onome što se zaista dogodilo u Račku.