REPUBLIČKE izbore predsednik države Aleksandar Vučić raspisaće 5. marta - saznaju "Novosti".

Izbori bi trebalo da budu održani 26. aprila, što znači da će kampanja trajati 49 dana, plus 48 sati predizborne tišine. Zajedno sa parlamentarnim, biće održani i izbori za sastav lokalnih parlamenata u većini opština i gradova, sa izuzetkom 14 lokalnih samouprava koje su zbog vanrednih izbora "ispale iz ritma". Ove izbore raspisaće predsednica Skupštine Maja Gojković.

Datum izbora utanačen je nakon treće runde pregovora o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom i uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta, gde je dogovoreno da će izbori biti održani u jednom od najkasnijih mogućih termina, i pod uslovom da vlast odustane od namere da izbore raspiše već u martu. Dogovor o terminu za glasanje, kao i o nizu mera koje bi trebalo da doprinesu boljim izbornim uslovima - od pooštravanja i preciziranja pravila o sprečavanju funkcionerske kampanje do izbora novih članova REM - ipak nisu doveli do jedinstvenog stava opozicije.

Pročitajte još - "Novosti" saznaju: Parlamentarni izbori 26. aprila

Savez za Srbiju ostaje pri stavu da će bojkotovati izbore, jer tvrde da su promene kozmetičke i neiskrene. S druge strane u PSG Sergeja Trifunovića kažu da je napravljen veliki napredak i otvaraju mogućnost da, ipak, izađu pred birače u aprilu. I lider Nove stranke Zoran Živković rekao je ono što je dogovoreno u tri runde pregovora "mala, ali značajna pobeda". On je u ponedeljak ocenio da borba za izborne uslove nije da se ide sa nekoliko stotina ljudi i "kuca" na vrata ili da se ide ispred RTS:

- Većina stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom nije ispunila prvu tačku. Trebalo je da se zajedno borimo za ispunjavanje izbornih uslova. Na moju žalost, većina koja je to potpisala je prestala da se bori i otišla u bojkot, koji je krajnja mera.

Na izbore će, kako stvari trenutno stoje, izaći i DSS, SPAS, LDP, LSV, SMS i SRS. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je vlast napravila ustupke u svim oblastima gde je to bilo moguće:

- Većina stvari o kojima se govorilo je rešena - sređivanje biračkih spiskova, funkcionerska kampanja, radi se na izboru novih članova REM... Nisu ispunjeni oni uslovi koji su praktično nemogući poput formiranja prelazne vlade i odlaganja izbora za devet meseci.

Stanković smatra da je SzS postavila maksimalističke i isključive zahteve i da će teško moći sada da napravi korak nazad i izađe na izbore, jer to ne bi mogla da objasni svojim biračima:

- Izašli su prerano sa stavom o bojkotu i sada gotovo da nemaju izbora.

NA DNEVNOM REDU IZBOR TELA ZA KONTROLU KAMPANjE

POSLANICI Skupštine Srbije uvrstili su u pondeljak na dnevni red Predlog odluke o imenovanju članova Nadzornog odbora parlamenta, i to po hitnom postupku.

Za članove Nadzornog odbora predloženi su Svetislav Goncić, v. d. direktora Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić", Branislav Klanšček, producent, dr Nikola Žutić, naučni savetnik, Dragan Varagić, diplomirani saobraćajni inženjer, Ivana Radovanović, diplomirani politikolog za međunarodne odnose, prof. dr Branko M. Rakić, redovni profesor, prof. dr Miodrag Savović, savetnik za pravna pitanja, Ivona Pantelić, novinar prezenter, Jelena Milenković Orlić, profesor nemačkog jezika i književnosti, i Aleksandar Stamatović, prvak Opere.

Nadzorni odbor, između ostalog, prati predizborne aktivnosti i ukazuje na eventualne nepravilnosti u postupanju političkih stranaka, kandidata i drugih učesnika na izborima, kontroliše postupanje medija povodom obezbeđivanja ravnopravnih uslova za predstavljanje kandidata i izbornih lista.

(V. N.)