Sprečen pokušaj da Priština uđe u još jednu evropsku organizaciju

D. R. Đ.

petak, 29. 11. 2019. u 15:35

Спречен покушај да Приштина уђе у још једну европску организацију

Ilustracija Foto: Depositphoto

Predstavnici Španije su zahtevali i obezbedili uklanjanje te tačke iz dnevnog reda skupa
POKUŠAJ tzv. Kosova da postane posmatrač u Evropskoj grupi poštanskih regulatora, što je status koji u ovoj organizaciji ima i Srbija, propao je posle zajedničke akcije predstavnika naše zemlje i članica Evropske unije koje ne priznaju Kosovo za državu.

Kako za "Novosti" kaže Vladica Tintor, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel), ovo je prvi put da se zahtev iz Prištine pojavio pred Evropskom grupom poštanskih regulatora (ERGP) koja je zasedala prethodna dva dana u Hagu. Ratel, Kancelarija za KiM i resorno ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, odmah su reagovali i stupili u kontakt sa predstavnicima Španije, Rumunije, Kipra, Grčke i Slovačke, koje ne priznaju Kosovo za državu.

PROČITAJTE JOŠ -Pentagon udara na neutralni put Srbije: Kako će novi izveštaj SAD uticati na stratešku orijentaciju naše zemlje?

- Veliku zahvalnost dugujemo najpre Španiji koja je iznela zahtev da se molba tzv. Kosova odbaci, što su podržale i ostale četiri zemlje, jer Srbija kao posmatrač nije mogla da utiče na dnevni red. Ocenjeno je da je ovo stručno telo dok je zahtev Kosova političko pitanje i zbog toga je skinuto sa dnevnog reda - kaže nam Tintor.

Da je nekim slučajem Kosovo ušlo u ovu organizaciju imalo bi pristup dokumentima ERGP i direktnu komunikaciju sa njenim članicama koje čine sve zemlje EU, a unutar te organizacije bi imalo isti položaj kao i Srbija i druge zemlje kandidati za članstvo u EU. ERGP je savetodavna grupa Evropske komisije i omogućava konsultacije i saradnju nezavisnih nacionalnih regulatornih tela u zemljama EU.

Komentari (4)

Miso.Pec

29.11.2019. 17:46

Bravo za Špance,mi im prećutno dozvolismo da udju u MOK a onda lančano i u sve druge sportske organizacije a sve pod pritiskom sponzora nezavisnosti Kosova, pod izgovorom da i albanska deca treba da se bave sportom.Sada kada Srpska deca iz Beograda hoće da podju u Gračanicu da igraju utakmicu i da se bave sportom,albanci im ne dozvoljavaju ulazak na Kosovo i Metohiju a medjunarodna zajednica ćuti.

srpski prijatelj

29.11.2019. 19:10

Španska reć ima težinu. I važno: Španija ima uvek isti stav protiv nezaviznog Kosova bilo to konzervativna ili levica na vlasti.

Vatro Marx

30.11.2019. 17:32

Dobro je da gospodin Joseph Borel je stigaou pravom momento u Briselu i vec ima Kosmet u rukama. Visoki predstavnik EU, jucer je ostavijo ministarstvo vanjskih poslova Spañjolske, i vec se preselio u Briselu. Iskusniministar ima vec svoje saradnike koje ce on voditi redvodito povodom Kosmeta.