MEĐU vodećim članicama Evropske unije još nema jedinstvenog stava da li bi Brisel ubuduće trebalo da ima specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, a pod čijom "kapom" bi moglo da se nađe i posredovanje dijalogom između Beograda i Prištine.

Prema našim informacijama, novi šef evropske diplomatije, Španac Đozep Borelj, neće brzopotezno imenovati ličnog izaslanika za dijalog već nastoji da se detaljno upozna sa situacijom u ovom procesu. Ako bude odredio čoveka koji će biti posvećen samo dijalogu, on će po svemu sudeći biti iz neke od zemalja koja je priznala Kosovo, jer Borel dolazi iz zemlje koja ga ne priznaje. Većina zemalja EU, naime, kao ni Priština, ne bi pristala da ovaj proces bude u rukama dvoje ljudi iz članica EU za koje Kosovo nije država.

Ako se, pak, u Briselu dogovore da uvedu specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, mesto koje nije postojalo u prethodnim administracijama, kao kandidati za tu funkciju slove - Angelina Ajnhorst, koje je tokom mandata Federike Mogerini bila direktorka odseka za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) i Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke. Ovde bi se takođe, Lajčaku računalo kao "minus" to što je iz zemlje koja ne priznaje Kosovo.

Pročitajte još - Makron: Ne popuštam proširenju!

Pojedini briselski zvaničnici nezvanično komentarišu da treba detaljno preispitati da li je uopšte potrebno imenovati specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan i dijalog. Njihov argument je da se normalizaciji odnosa Srba i Albanca do sada pristupalo "timski", pod okriljem šefa diplomatije EU, i da je takav pristup - "bio funkcionalan".

Naši izvori tvrde da ideja o specijalnom izaslaniku EU za Zapadni Balkan nije nova, kao i da je Lajčak još 2010. figurisao kao kandidat za tu funkciju, ali se tada odustalo od ove ideje.

Đuzep Borelj, AP-TAMINO PATELISNEK

Suzana Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, smatra da bi EU trebalo da uskoro odredi specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, jer se, kako kaže, rasprava o tome vodi već duže vreme i počela je i pre imenovanja dva američka izaslanika za naš region:

- Uloga specijalnog izaslanika bila bi naročito značajna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i zbog toga bi bilo dobro da se izabere statusno neutralan izaslanik.

I Igor Novaković, iz "Isak fonda", inače koordinator za poglavlja 30 i 31 (spoljna trgovina i spoljna politika) Nacionalnog konventa o EU očekuje da Borelj imenuje izaslanika za Zapadni Balkan:

- Pitanje je samo da li će to biti zaposlenik EEAS, kojom rukovodi Borelj, ili će biti politički rukovodilac neke od zemalja članica, na primer šef diplomatije.

Pročitajte još - Nova funkcija u Evropskoj uniji: Lajčak izaslanik Brisela za Zapadni Balkan

Ako prevagne stav da to treba da bude neko ko je već neposredno upoznat sa pregovaračkim procesom između Beograda i Prištine, onda će izbor pasti na Holanđanku Angelinu Ajnhorst.

Miroslav Lajčak, Foto Tanju/Z.Žestić

AJNHORSTOVA - ČOVEK ZA VEZU

JOŠ prošle godine o Angelini Ajnhorst se govorilo kao ključnom čoveku za vezu između Beograda i Prištine koji ima zadatak da ubrza razgovore između predstavnika srpskih vlasti i privremenih institucija na KiM. U toj misiji su joj se isprečile takse koje je uvela Priština i koje su paralisale dijalog, a delom i izborni proces unutar same EU koji je potpuno zaokupio briselske birokrate. Ajnhorstova je u više navrata bila posrednik tehničkih rundi dijaloga, i kako se čulo od naših zvaničnika, ona je praktično modelirala dijalog, dolazila i u Beograd i u Prištinu, ali i u Ameriku, povodom ove teme.