ZAGREB - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim tužiocem Ruske Federacije Jurijem Čajkom, koji mu je čestitao na uspesima koje je Srbija do sada postigla i podržao njegove napore u cilju sprovođenja reformi u svim oblastima.


Kako je saopštila Pres služba Predsedništva, Vučić i Čajka su srdačnom i prijateljskom razgovoru konstatovali da od 2012. godine saradnja Srbije i Ruske Federacije u oblasti pravosuđa, zajedničkog delovanja organa gonjenja i dva ministarstva pravde beleži uzlazni trend.


Predsednik je, navodi se, izrazio zadovoljstvo zbog nedavno zaključenih sporazuma između Srbije i Ruske Federacije, kao i Republičkog javnog tužilaštva Srbije i Generalnog tužilaštva Ruske Federacije, koji će omogućiti razmenu stručnih iskustava i usavršavanje nosilaca javno tužilačke funkcije.

PROČITAJTE JOŠ: Vučić se sastao sa Ričardom Murom


SPORAZUM DVA TUŽILAŠTVA

REPUBLIČKI javni tužilac Zagorka Dolovac i Generalni tužilac Ruske Federacije Jurij Čajka potpisali su u Beogradu Program saradnje između dva tužilaštva koji će biti realizovan između 2020. i 2022. godine. Ovim programom nastavljaju se uspešni profesionalni odnosi uspostavljeni 2012. godine, kada je potpisivan prvi sporazum. Novi obuhvata razmenu iskustava u borbI protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine i krijumčarenja ljudi, pranja novca i oduzimanja imovine proistekle iz krivičnog dela.