Podneta krivična prijava protiv Bastaća, evo šta mu se stavlja na teret

Tanjug

07. 11. 2019. u 15:44

Поднета кривична пријава против Бастаћа, ево шта му се ставља на терет

Marko Bastać Foto K. Mihajlović

Detaljno su opisane radnje izvršenja za koje se tereti Bastać i priloženi dokazi kojima se pokrepljuju te tvrdnje

Služba za budžetsku inspekciju Grada Beograda podnela je protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, rekla je Tanjugu načelnica uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

Prema krivičnoj prijavi, Bastać se smatra odgovornim za kršenje Zakona o budžetskom sistemu zbog niza nepravilnosti koje je, kako se navodi, utvrdila budžetska inspekcija u vanrednoj kontroli materijalno–finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.

Budžetska inspekcija u prijavi navodi da je kontrolom konstatovano niz nepravilnosti, pa su dati činjenični opisi radnji iz kojih proizilazi izvršenje krivičnog dela - nabavka usluge posredovanja prilikom angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u Gradskoj opštini Stari Grad.

Krivičnom prijavom Bastaću se na odgovornost stavljaju i nepravilnosti zbog izbegavanja primene propisa koji uređuju novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kao i u vezi sa isplatama naknade za prevoz angažovanih lica.

Pročitajte još - Socijalisti raskinuli savez sa Bastaćem, ali on nije izgubio većinu u Opštini

Tereti se i da je kao predsednik GO Stari grad 5. jula 2018. godine platio privrednom društvu „Codex trade“ d.o.o iznos od 200.000 dinara bez pravnog osnova, što je iznos koji to privredno društvo duguje N.A, čime se, kako navodi budžetska inspekcija, osnovano sumnja da je naneta šteta budžetu opštine od 200.000 dinara.

Takođe, utvrđeno je da je kao naredbodavac za izvršenje budžeta GO Stari grad, 18. juna 2018. godine izvršio isplate u ukupnom iznosu od 210.735 dinara bez pravnog osnova, za dug privrednog društva „Codex trade“ d.o.o prema Zini Al-Sattaf, čime je takođe, u tom iznosu, naneta šteta opštinskom budžetu, naodi se u prijavi.

Bastać se sumnjiči i da je izvršio plaćanja Agenciji „Nana S. V" od skoro četiri miliona dinara, bez dokaza da su geronto domaćice iz te agencija zaista pružale pomoć u kući starim i iznemoglim licima.

Krivičnom prijavom Bastaću se na teret stavlja i umanjenje prihoda od naknade za postavljene aparata za kokice od korisnika javne površine za 40 odsto, čime je naneta šteta opštinskom budžetu za 2. 8 miliona dinara.

U krivičnoj prijavi, u koju je Tanjug imao uvid, detaljno su opisane radnje izvršenja za koje se tereti Bastać i priloženi dokazi kojima se pokrepljuju te tvrdnje, kao i računi koje je podneo D. U. u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

maniks

07.11.2019. 16:22

Proterajte ga iz Srbije u Milogoru odakle je dosao. Pre toga da vrati sve sto je ukrao

Zigula37

07.11.2019. 16:25

Idemoooo nadam se da ce svi bez obzira kojoj strani pripadaju biti optuzeni....da se ne lazemo ima sigurno i iz vladajuce stranke.

Besic

07.11.2019. 16:38

Sve je to utvrdila ista budzetska i u pozoristima Beograda pa niko ne podnese krivicne prijave, zataskase i unapredise aktere.

Miso.Pec

07.11.2019. 18:21

Koji ste značaj dali ovom beznačajnom tipu,sve televizije pričaju o Bastaću,ovde u novinama svakodnevno po par članaka o Bastaću,podneti prijave za šta je kriv i procesuirati ga i manite se više njega,ne zavredjuje pažnju normalnih gradjana.

Srpska posla

07.11.2019. 23:47

Eh, da su tuzioci i sudovi tako brzi pri utvrdjivanju "malo" vecih keivaca za razno razne malverzacije, koje nisu do 3-4 miliona dinara, vec 30-40 miliona evra, onda bi se slozio sa cinjenicom da tuzioci i sudovi rade svoj posao bez uplitanja onih koji su nosioci najvisih vlasti u Srbiji/ Ovako ispade, po staroj izreci, da puca tamo gde je najtanje i sva krivica na lopova koji "obija" trafike. Ovo je demokratija na srpski nacin, kakva je uvek bila. Blago nama i nasim zenama.

e

07.11.2019. 23:58

ju, stigla vec ? putovala sedam godina ? dok je davao reket kojoticu sve bilo ok, a kad je prestao, evo "prijave" ??? ajde ...