Vučić: Spremni smo za kompromis, ali nećemo dozvoliti ponižavanje svog naroda na KiM i države; Palmer: Nadam se da će greška EU biti ispravljena do maja (VIDEO)

Agencije/ D.R.Dj.

ponedeljak, 04. 11. 2019. u 10:21

Вучић: Спремни смо за компромис, али нећемо дозволити понижавање свог народа на КиМ и државе; Палмер: Надам се да ће грешка ЕУ бити исправљена до маја (ВИДЕО)

Foto Ž. Knežević

Sasatanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, najpre u "četiri oka", a sastanak je potom nastavljen u proširenom sastavu.

-Zadovoljan sam razgovorom s Palmerom, jer smo razmotrili sva sporna pitanja, odlučni da pronalazimo rešenja koja bi omogućila bolje bilateralne odnose Srbije i SAD i konstruktivan pristup i pokušaj u odnosima s Prištinom da se vratimo dijalogu, poručio je predsednik posle sastanka sa američkim zvaničnikom.

-Verujem da ćemo za dva, tri meseca imati stvorene uslove za nastavak dijaloga, od kojeg mi očekujemo da vodi kompromisnom rešenju, rekao je predsednik. Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom - nećemo, i ne pada mi napamet da vodim takvu politiku - poručio je Vučić.

Pročitajte još - Palmer preti Srbiji: Ako kupite S-400 od Rusije, Amerika bi mogla da vam uvede sankcije

„Srbija je spremna za kompromise i neće biti spremna za sopstveno ponižavanje i nipodaštavanje svog naroda na KiM, kao i cele države", istakao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Nikada, naglasio je Vučić, nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili unapred ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu.

Foto Ž. Knežević


"Isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije dirketno obraćanje Palmeru, i misle da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je dobro uvek otvoreno govoriti o svim temama, jer je to način da se nađe rešenje.


Foto Ž. Knežević


„Mi smo danas imali najpre razgovor u četiri oka, pa sa delegacijama. Ti razgovori su bili otvoreni, iskreni i, da budem pošten prema celokupnoj našoj javnosti, zadovoljan sam i sadržajem. Zadovoljan što smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike koje postoje između nas i rekao bih odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje bilateralne odnose između SAD kao najmoćnije sile sveta i naše Srbije, rekao bih i jedan konstruktivan pristup i pokušaj da se u odnosima sa Prištinom što pre vratimo dijalogu", rekao je on.

Foto Tanjug


Prema njegovim rečima, razmotrena je i ekonomska saradnja i trgovinska razmena dve zemlje, koja je bolja i sve uspešnija, dodajući da sve veći broj američkih kompanija ulaže u Srbiju i istovremeno reinvestira i otvara nova radna mesta.

Što se KiM tiče, dodaje da je poznato da su naši stavovi različiti i da je SAD priznala nezavisnost Kosova, a Srbija ima potpuno drugačije stanovište.

POZIV TRAMPU Vučić je istakao da je važna stvar za Srbiju intenziviranje odnosa sa SAD, te dodao da bi iskoristio ovu priliku da još jednom pozove predsednika SAD Donalda Trampa da poseti Srbiju. „Nijedan predsednik SAD od 1980 godine, od poslednje posete Džimija Kartera, nije bio u Srbiji. Verujem da bi to bio snažan impuls našim odnosima. Tramp bi na licu mesta mogao najbolje da proceni situaciju u Srbiji i u regionu", ukazao je on

.

„Zahvalan sam Palmeru što je spreman da čuje šta mislimo i danas i svaki put ranije. Cenimo podršku SAD našem evropskom putu. To je od velikog značaja. O svim pitanjima koja su sporna, koja ponekad umeju da zabole svakog u Srbiji otvoreno sam govorio sa Palmerom. Ne volim da govorim o svemu javno, ne što krijem nešto, već zato što pristojnost nalaže kako da dočekate gosta. Morate da se ponašate na diplomatski način..", rekao je Vučić i objasnio:

"Kao što je Palmer meni rekao ono šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. On je meni odgovorio, ja sam njemu odgovorio. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili", istakao je on.

Posebno se zahvalio Palmeru na tome što je danas na svoj rever okačio Natalijinu ramondu, podsećajući da je pradeda njegove supruge bio na Solunskom frontu, a ovaj čin svedoči o savezništvu u Prvom svetskom ratu i svemu onom što smo zajedno dobro radili.


Foto Tanjug

„Zahvalan sam SAD i na tome što podržavaju našu inicijativu za saradnju između balkanskih zemalja i mi ćemo to u Ohridu da nastavimo", dodao je Vučić.

Rekao je da trenutno usaglašava sa premijerima Severne Makedonije i Albanije detalje sastanka.

„Hvala SAD jer su otvoreno podržale tu ideju, koja se zasniva na slobodi kretanja robe, ljudi, kapitala i uslga", zaključio je on.

Pročitajte još - BEŽAO IZ SRBIJE PREOBUČEN U ŽENU, ZATVARAN ZBOG TERORIZMA: Ko je Aljbin Kurti, lider "Samoopredeljenja"?

"Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne, radikalne zahteve, nismo tražili ono što niko drugi ne može da prihvati, uvek smo govorili o kompromisu. A, isto tako, oni koji misle da Srbiju unize, a ovo nije dirketno obraćanje Palmeru, da je moguće Srbiju pritisnuti i naterati na nešto što nije u njenim interesima, to nije moguće", rekao je predsednik Srbije.


Foto Ž. Knežević


Predsednik Srbije ponovio je poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju, jer će na licu mesta najbolje moći da oceni situaciju.

SAD ŽELE EU PERSPEKTIVU ZA ZAPADNI BALKAN, NAPRAVLjENA ISTORIJSKA GREŠKA

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je danas da je odlaganje početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU bilo istorijska greška i da je to loša poruka čitavom regionu.

Palmer je, posle sastanka sa predsednikom Vučićem rekao da SAD žele da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i da će uraditi sve da ubede EU da promeni takav stav pre sastanka lidera Unije u Zagrebu, u maju sledeće godine.

Foto Tanjug

Naveo je da je sa Vučićem imao priliku da razgovara o političkoj situaciji ne samo u Srbiji, već i u celom regionu, što je, rekao je, naročito važno posle neuspeha od strane EU da nađe kompromis u otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom o članstvu u EU.

"To je po našem mišljenju bila istorijska greška i loša poruka čitavom regionu", rekao je Palmer.

VUČIĆ: 96 ODSTO SRBA S KIM POKAZALO KO JE IZDAJNIK, A KO NE

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, odgovarajući na optužbe svojih političkih protivnika da je izdajnik, da je 96 odsto Srba na Kosovu svojim glasovima na nedavnim izborima pokazalo ko je izdajnik, a ko ne.

SRBIJA NEĆE DA ULAZI U SUKOBE SA SAD Istakao je da Srbija neće da ulazi u sukobe sa SAD i da bi svađom sa Amerikom pokazala svoju naivnost i glupost. "Ne pada mi na pamet da takvu politiku vodim", rekao je Vučić i dodao da će se svi problemi rešavati na bilateralnom nivou, uz zaštitu sopstvenih interesa, a ne podilazeći uvek najmoćnijoj svetskoj sili. Podsetio je i na narodni izraz "da se kuče provuče kroz tarabu" ili kroz iglene uši. "Mali nam je manevarski prostor kroz koji moramo da se provlačimo da sačuvamo svoju slobodu, vojnu neutralnost i nadam se da ćemo imati podršku i pomoć SAD. Da je to uvek lako, naravno da nije", rekao je Vučić.

"Izdajnik ili ne...96 odsto Srba na KiM je jasno pokazalo ko je izdajnik, a ko ne. Jer, ta lista je nosila i moje ime, između ostalog", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, upitan kako komentariše to što ga, kad zaoštri retoriku sa SAD optužuju da radi na pogoršanju odnosa sa Zapadom, a da ga nazivaju izdajnikom kad pokuša da se dogovori.

Vučić je rekao da se ne seća da je ikada ijedan čovek u Srbiji za vreme svog mandata, bez obzira na to šta je izgradio, koliko je povećao plate ili penzije, mogao da dobije podršku za bilo šta što čini.

"Ja to i ne očekujem, moj posao je da radim u najboljem interesu Srbije", rekao je Vučić.

On je dodao da sedam godina sluša o tome da je izdajnik, ali da ne čuje šta je izdao, što oni ranije nisu već predali.

"Da se obazirem na svakog ko gađa kamenom kolica koja vučemo ka vrhu brda, ne mogu, otpala bi i kolica i sam bih pao", rekao je Vučić.

PALMER: JESTE VAŽNO DA SE POŠTUJU REZULTATI IZBORA NA KIM

Američki zvaničnik Metju Palmer izjavio je u Beogradu, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučić, da je jasno da je Srpska lista na izborima dobila podršku velike većina Srba na KiM i pravo da budu predstavljeni u vladi, kao i da je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora.

Palmer je tako odgovorio na pitanje novinara za Vučića i Palmera kako komentarišu to što je Aljbin Kurti rekao da će u vladu tzv. Kosova pozvati i Srbe koji nisu sa Srpske liste i ne predstavljaju Srbe i sa kojima se sastao Palmer u Prištini i kako komentarišu to što je SAD već dozovolila Prištini da ranije prekriši svoj ustav formiranjem vojske Kosova, te da bi ovo bio drugi primer kršenja ustava.


Foto Ž. Knežević


"Mislim da postoji prostor na Kosovu da se mnogi različiti glasovi čuji i po našem mišljenju je važno da se poštuju rezultati demokratskih izbora", rekao je Palmer.

Istakao je da je jasno da je Srpska lista zadobila podršku velike većine Srba na KiM i da oni imaju pravo da budu u vladi predstavljeni. Palmer kaže da je naširoko razgovarao sa liderima na Kosovu i Kurtijem o tome.

"Važno je da kosovski Srbi imaju priliku da se izraze ne samo u javnosti, već i kroz politički proces", naglasio je Palmer.

Foto Ž. KneževićIzaslanik SAD za Balkan Metju Palmer se posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem medijima obratio na srpskom jeziku.

Palmer je, kako su izvestili prištinski mediji, pre nekoliko dana u Prištini poručio da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju ako ne prizna nezavisnost Kosova, kako su izvestili mediji na albanskom jeziku, dok je u citatu njegove izjave bila formulacija - "bez rešenja problema sa Kosovom".
Pre sastanka, Vučić je prokomentarisao da se govori samo o tome šta Srbija treba da uradi, ali da se u potpunosti zanemaruje šta je Priština dužna da učini po pitanju dijaloga.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (23)

МАЈА

04.11.2019. 12:05

Србија је увек за мирно решење али и друга страна мора да се потруди

Andja

04.11.2019. 15:43

Vucic cvrsto stiti interese Srbije i njenog naroda i nece dozvoliti da bilo ko ugrozava teritoriju Srbije i gradjane!

sasa

04.11.2019. 15:57

Gospodi Palma dobro je rekao za serbsku listu sto su pobedeli ali oni moraju za Kosovske zakoni radu . kako su oni pobedeli. od straha od tebe zna Palma dobro to .

Sandra

04.11.2019. 16:06

Srbija je posvećena reformama i čini sve kako bi se Kosovsko pitanje što pre rešilo ali je suludo očekivati da će priznati samoproglašenu državu Kosovo kao nezavisnu.

Maja

04.11.2019. 16:23

Srbija svoje stavove i principe jasno ističe bez obzira na to ko sedi preko puta nas. To je politika od koje nećemo odustati ma kakvi pritisici na nas bili, a svoj narod i dostojanstvo ćemo čuvati nejsebičnije kao i do sad.

Vuk

04.11.2019. 16:30

Srbija je i ovom prilikom pokazala kako se štite sopstveni interesi,a ujedno i ostala u dobrim odnosima sa SAD.

Zeljko85

04.11.2019. 16:38

Mnogi moraju da znaju da kompromis ne znači ultimatum, i da nećemo po svakoj ceni prihvatiti sve što nam se kaže a kamoli naredi, toga nema kod Vučića.

Joksa

04.11.2019. 17:15

Srpski narod NIKADA nece da prizna kosovo ali politicari hoce jer oni rade za zapad a ne za narod.

avanturista

04.11.2019. 17:33

Zapadnim državama očigledno da mir ne odgovara,zato što konfliktima učvršćuju svoju interesnu i ucenjivačku poziciju nad slabijim državama.

Ana Marija

04.11.2019. 18:55

Bojim se da će predsednik Vučić ostati uskraćen za odgovore na ova ključna pitanja vezana za KiM.

Caca

04.11.2019. 22:22

Mnogi su pomislili da sa Srbijom mogu da se poigraju. Ostacemo pri nasim principima i za nas je dijalog jedino resenje.

Nemanja

04.11.2019. 23:10

Ovakvim ponašanjem Palmer sigurno neće postići ništa jer kod Vučića bilo kakve ucene ne prolaze.

VUK

04.11.2019. 23:46

Iznova se divim Vucicevoj snazi i istrajnosti da sacuva obraz Srbije i opstane u borbi za Kosovo.

Stanko

05.11.2019. 18:47

Srbija je prethodnih godina dokazala da je konstruktivna ali Palmer ne ceni konstruktivnost Srbije već ceni destruktivnost Prištine.