Zamka za Srbiju: Edi Rama kroz dijalog sa Beogradom hoće da stvori “Veliku Albaniju”

D. R. Đ.

31. 10. 2019. u 09:00

Tirana hoće da stane iza platforme Prištine za pregovore sa Beogradom

Замка за Србију: Еди Рама кроз дијалог са Београдом хоће да створи “Велику Албанију”

Edi Rama / Foto AP

PORUKA iz Tirane - da bi vlasti ove zemlje i vlada u Prištini trebalo da imaju zajedničku platformu za dijalog sa Beogradom - nesumnjivo se uklapa u velikoalbanski kalup koji se na terenu polako popunjava, a što zapadne zemlje, zasad, nemo posmatraju.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače izjavu vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja da je važno da ta država sa novom vladom Kosova stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji, kao i da je među glavnim stanovištima Albanije u pogledu ovih pregovora to da je priznavanje "Republike Kosovo" od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.Ovo novo guranje prsta u oči Beogradu dešava se samo dvadesetak dana pošto su u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev potpisali deklaraciju o namerama o uspostavljanju "malog šengena" između ove tri zemlje i gde su dominirali sasvim drugačiji tonovi.

Za spoljnopolitičkog analitičara i istoričara Nemanju Starovića, stavovi Cakaja ne predstavljaju novinu, budući da, kako kaže, velikoalbanska ideja predstavlja opšteprihvaćen nacionalni cilj kojem se priklanja gotovo celokupna politička scena, kako u Tirani, tako i u Prištini. Ipak, kada se govori o projektima regionalne saradnje, Starović kaže da se nekada uspostavljanje veza sa Albanijom čini lakšim nego što je to slučaj sa privremenim vlastima u našoj južnoj pokrajini:

Aljbin Kurti,foto AP

- U tom smislu, direktnije uključivanje Tirane u proces pregovora Beograda i Prištine bi moglo biti i korisno, jer bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio na rešavanje problema između Srba i Albanaca u celini. Takođe, ukoliko bi nekakav potencijalni sporazum, koji je za sada još daleko, podrazumevao rešavanje nacionalnog pitanja Albanaca, time bi se mogla otvoriti vrata i za konačno rešenje srpskog pitanja na Balkanu.

foto I.Radulović

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Prištine i u funkcionalnom i u političkom smislu:

- Izjava Cakaja naslanja se na priču o zajedničkim granicama, objedinjenoj službi spoljnih poslova... i uklapa se u starteški koncept Aljbina Kurtija, što je u stvari konfederalni koncept Albanije i Kosova.

Milivojević dodaje da Cakaj ovakvim istupima nastoji da promoviše kosovsku državnost koja ne funkcioniše ni na unutrašnjem ni na spoljnom planu, na kome jača politika osporavanja državnosti Kosova.

Gent Cakaj,Foto EPA

Ako se klupko velikoalbanskog projekta na ovaj način odmotava, postavlja se pitanje da li interesima zapadnih zemalja odgovara realizacija tog koncepta ili im samo trenutno ne smeta?

- Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu, naspram ciljeva Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu "o tom - potom" - kaže Milivojević za "Novosti".


BAUK ZA KOMŠIJEDALEKO više razloga za strah od bauka tzv. velike Albanije, čini mi se, danas imaju neki naši susedi, koji su slegali ramenima kada je Srbiji otimano Kosovo i Metohija, negoli naša država koja se nalazi na jasnoj trajektoriji privrednog rasta i nacionalne konsolidacije, čije će ishodište nesumnjivo biti početak reintegracije delova srpskog etničkog prostora unutar državno-pravnog sistema Republike Srbije - ocenjuje Starović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

буки

31.10.2019. 09:24

Не могу да верујем да ће Шиптари пристати на припајање Албанији јер ма колико били инструисани са Запада, бар ови старији знају да су Космет и населили бежећи из Албаније. Шта год им Амери причали, они ипак знају какав су третман имали у Албанији а какав у Србији и мислим да је њихов крајњи циљ независност, а припајањем само прете како би тај циљ постигли.

Петар

31.10.2019. 10:49

Није то замка него велика шанса да и ми поставимо наше питање. Ако неко хоће да реши питање Албанаца а за то му треба пристанак Србије тада и ми желимо да решимо наше питање. Треба бити паметан и искористити ту ситуацију.

E

31.10.2019. 11:46

Super. Upravo to treba da se obuhvati nekim sporazumom ako ga uopšte bude - nema nikakvih prisjedinjavanja tudjih teritorija! U suprotnom, da medjunardna zajednica omogući ista prava Srbima!

Balkanac

31.10.2019. 12:16

Ok...ako je nezaobilazno...Ostavimo resenje za neke povoljnjije dane. Zasad razdovijiti "bolesne"delove Kosova od "zdravih" ..ostaviti prostora za novo ujedinjenje Srba...i paralelno u Korak sa pricom o Albancima ….lagano pripajati Republiku Srpsku -Srbiji….

Srdjan

31.10.2019. 12:24

Једино рат може да реши наш проблем а ми нисмо довољно храбри. И то Албанци знају и играју се са нама.

TeslaUSA

31.10.2019. 13:24

Nema nikakvih pregovora. Čekati našu šansu i istjerati govna jednom za svagda. Porušiti sve njihovo tako da nemaju gdje da se vrate. Isto kao što su nas Hrvati istjerali. To je to.

zardjala kasika

31.10.2019. 13:29

Zlatna prilika da se arnauti vrate na Kavkaz odakle su ih otomani dovukli da sire dzihadisticki teror medju hriscanima.

zaliv.net

31.10.2019. 13:46

Kad budu otimali delove Crne Gore ili Severne Makedonije Srbija medju prvima da prizna te otete delove kao nezavisne! Podela je najbolje resenje, s tim da se Srbiji otvori prolaz ka Jadranu i da se postavi zica ili zid kao granica koja ce se strogo kontrolisati i gde ce se koristiti bojeva minicija ako neko proba da je predje. DOSTA JE VISE BILO SA GLODARIMA, DA ZAVR

Nuclear Vlasta

31.10.2019. 14:45

Па наравно да им је Велика Албанија циљ ! Није ваљда Велика Србија ! То је и врапцима јасно, само није јасно (или се прави невешт) „ново одликовани носилац Ордена Светог Саве Првог реда“.

sasa

31.10.2019. 15:36

Tako je Kosovo i Albanija su jedna derzava njima ne treba granice oni imaju isti krve oni su braca i sestre Zivela Velika Albanija i Albin Kurti Ziveo

Dend

31.10.2019. 15:40

Kakva zamka, ovo je škola kako se bori za svoju državu gde mnogi Srbi treba da idu i nauče ovu lekciju?