PORUKA iz Tirane - da bi vlasti ove zemlje i vlada u Prištini trebalo da imaju zajedničku platformu za dijalog sa Beogradom - nesumnjivo se uklapa u velikoalbanski kalup koji se na terenu polako popunjava, a što zapadne zemlje, zasad, nemo posmatraju.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače izjavu vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja da je važno da ta država sa novom vladom Kosova stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji, kao i da je među glavnim stanovištima Albanije u pogledu ovih pregovora to da je priznavanje "Republike Kosovo" od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.


PROČITAJTE JOŠ -Predsednik Srbije poručio iz Brisela: Iz EU menjaju pravila igre u toku meča


Ovo novo guranje prsta u oči Beogradu dešava se samo dvadesetak dana pošto su u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev potpisali deklaraciju o namerama o uspostavljanju "malog šengena" između ove tri zemlje i gde su dominirali sasvim drugačiji tonovi.

Za spoljnopolitičkog analitičara i istoričara Nemanju Starovića, stavovi Cakaja ne predstavljaju novinu, budući da, kako kaže, velikoalbanska ideja predstavlja opšteprihvaćen nacionalni cilj kojem se priklanja gotovo celokupna politička scena, kako u Tirani, tako i u Prištini. Ipak, kada se govori o projektima regionalne saradnje, Starović kaže da se nekada uspostavljanje veza sa Albanijom čini lakšim nego što je to slučaj sa privremenim vlastima u našoj južnoj pokrajini:

Aljbin Kurti,foto AP

- U tom smislu, direktnije uključivanje Tirane u proces pregovora Beograda i Prištine bi moglo biti i korisno, jer bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio na rešavanje problema između Srba i Albanaca u celini. Takođe, ukoliko bi nekakav potencijalni sporazum, koji je za sada još daleko, podrazumevao rešavanje nacionalnog pitanja Albanaca, time bi se mogla otvoriti vrata i za konačno rešenje srpskog pitanja na Balkanu.

foto I.Radulović

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Prištine i u funkcionalnom i u političkom smislu:

- Izjava Cakaja naslanja se na priču o zajedničkim granicama, objedinjenoj službi spoljnih poslova... i uklapa se u starteški koncept Aljbina Kurtija, što je u stvari konfederalni koncept Albanije i Kosova.

Milivojević dodaje da Cakaj ovakvim istupima nastoji da promoviše kosovsku državnost koja ne funkcioniše ni na unutrašnjem ni na spoljnom planu, na kome jača politika osporavanja državnosti Kosova.

Gent Cakaj,Foto EPA

Ako se klupko velikoalbanskog projekta na ovaj način odmotava, postavlja se pitanje da li interesima zapadnih zemalja odgovara realizacija tog koncepta ili im samo trenutno ne smeta?

- Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu, naspram ciljeva Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu "o tom - potom" - kaže Milivojević za "Novosti".


BAUK ZA KOMŠIJEDALEKO više razloga za strah od bauka tzv. velike Albanije, čini mi se, danas imaju neki naši susedi, koji su slegali ramenima kada je Srbiji otimano Kosovo i Metohija, negoli naša država koja se nalazi na jasnoj trajektoriji privrednog rasta i nacionalne konsolidacije, čije će ishodište nesumnjivo biti početak reintegracije delova srpskog etničkog prostora unutar državno-pravnog sistema Republike Srbije - ocenjuje Starović.