Kurti: Srpska lista nije srpska zajednica

Tanjug

14. 10. 2019. u 18:14

Курти: Српска листа није српска заједница

Foto: printskrin Facebook

Srpska lista nije srpska zajednica i ustav Kosova ne kaže da u vladi mora da bude čovek iz SL, izjavio je danas kandidat za kosovskog premijera i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Srpska lista nije srpska zajednica i ustav Kosova ne kaže da u vladi mora da bude čovek iz SL, izjavio je danas kandidat za kosovskog premijera i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

„Prvi i najvažniji korak u formiranju buduće vlade jeste koalicija i dogovor Demokratskog saveza Kosova i našeg PS-a. Svestan sam da, ako imamo 12 ministarstava, bar jedan ministar mora biti iz srpske zajednice, ali naš ustav ne kaže da taj čovek mora da bude iz SL. Srpska lista nije srpska zajednica”, rekao je Kurti za Al Džaziru.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, lider PS rekao je da princip reciprociteta smatra najboljim, što, prema njegovim rečima, znači da Srbija neće moći da uveze svoju robu na Kosovo, kao ni mnoge druge stvari, dok god nije spremna da takođe Kosovo može da izvozi robu u Srbiju i da se brine o Albancima u Srbiji, u Preševskoj dolini, jer, dodaje, „uglavnom i verovatno ima više Albanaca u Srbiji nego Srba na Kosovu”.

PROČITAJTE JOŠ - NOVI SKANDAL U REŽIJI PRIŠTINE: Izmislili otrov, Srpskoj listi kradu glasove

Kurti kaže i da princip reciprociteta jeste „konstruktivan standard za zdrave odnose dveju zemalja”, da želi mir, stabilnost, dobrosusedske odnose, kao i da će razmotriti i slučaj taksi prema Bosni.

„Nikada nećemo staviti Srbiju i BiH u istu rečenicu, kao što je radila prošla vlada, jer, situacije su sasvim drugačije. Za nas Sarajevo nije ništa slično Beogradu”, rekao je Kurti.

PROČITAJTE JOŠ - GRAĐANI O POBEDI SRPSKE LISTE: Poruka Albancima da se ne igraju sa Srbijom

On je odbacio ideju o podeli teritorije i istakao da je „status Kosova završena stvar” i da ne može biti kompromisa o statusu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

„Mi smo proglasili nezavisnost pre više od 11 godina u ovim granicama koje imamo danas i nećemo odustati od toga. Status Kosova je završena stvar i jedino ako postoje zahtevi o potrebama srpskog stanovništva na Kosovu, možemo da razgovaramo o tome. Ali, Beograd treba da prikaže zašto mu ni Ahtisarijev plan, koji je privilegovao srpsku zajednicu na Kosovu, nije dovoljan”, rekao je Kurti.

Kada je u pitanju Briselski dijalog, Kurti kaže da je prvo potreban „dijalog sa Briselom o dijalogu sa Srbijom”, jer se, kako je istakao, ne može dozvoliti još jedan neuspeh, a da se lično zalaže za dijalog na osnovu reciprociteta, sa jasnim i čvrstim principima, pod okriljem EU i SAD.

„Ne želim da imamo scenario gde je međunarodna zajednica kao režiser koji isključuje razne glumce koji se nisu dobro ponašali. Ja kažem da dijalog treba da ima jasne i čvrste principe, pre nego što pričamo kakav će biti kraj tom dijalogu. Ja ne znam kakav će biti kraj. Dosadašnji dijalog od 2011. do 2017. proizveo je 33 dogovora između Kosova i Srbije. Mi ćemo u našoj vladi već u prvom mesecu razmotriti šta se zbivalo sa tim dogovorima - kakva je bila njihova implementacija i uticaj i na Kosovu i u Srbiji”, rekao je Kurti.kosovo-online.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Ivan Zgrozeni

15.10.2019. 07:22

Dogovorena je i ZSO pa nije formirana. Pregovore voditi damo pod okriljem OUN i polazna osnova mora biti R1244. Ako se zalaze za princip reciprociteta znaci da bi Srbija trebala da protera Albance iz Srbije ili da im ne dozvoli da sami iz izaberu svoje predstavnike. Koji je on pajac. Mislili ste da je Haradinaj los? Imaju oni jos "lidera" kojima mogu da se dice. Ovaj je jos neinteligentniji od Haradinaja. Srpska zajednica nije Srpska lista? Zasto su onda odrzani izbori?