Popović: Odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou

Tanjug

ponedeljak, 07. 10. 2019. u 19:48

Поповић: Односи Србије и Кине на највишем нивоу
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj istakao da Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo
Odnosi Srbije i Kine se nalaze na najvišem bilateralnom istorijskom nivou, izjavio je danas ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon sastanka sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vangom Džigangom čiju posetu i učešće na predstojećoj konferenciji o saradnji u oblasti inovacija u Beogradu Popović vidi kao snažnu poruku da Kina gleda na Srbiju kao na jednog od svojih ključnih partnera.

Pročitajte još: Srbija od utorka domaćin 4. konferencije Kina - CIEZ

Srbiju i Kinu veže čelično prijateljstvo zahvaljujući pre svega naporima koje su u jačanju tog prijateljstva uložili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping, rekao je Popović novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

"U ovom trenutku se naši odnosi nalaze na najvišem bilateralnom istorijskom nivou. Kina je jedan od najznačajnijih investitora u našu zemlju, ulaže u industriju, fabrike, industrijske parkove, putnu i železničku infrastrukturu i ti iznosi se mere milijardama evra", rekao je Popović. Zahvalio je Kini na principijelnoj podršci koju pruža zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta po pitanju KiM i dodao da će Srbija nastaviti da podržava politiku Kine. Sastanak da Vangom je, kaže Popović, potvrdio da Srbija i Kina razvijaju ne samo odlične političke već i odlične ekonomske odnose od kojih se, dodao je, očekuju veliki rezultati u budućnosti, posebno kada je reč o inovacijama i novim tehnologijama. "Od ministra Vanga i naših kineskih partnera smo dobili najveću podršku za saradnju i oblikovanje naših inovacionih politika koje u budućnosti treba da stvore novu vrednost za našu ekonomiju i društvo. Radićemo zajedno na izradi različitih strategija i jačanju inovacionih kapaciteta obe zemlje", rekao je Popović. Podsetio je da će sutra u Beogradu početi dvodnevna, četvrta konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija koja će, dodao je, okupiti najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.Paralelno sa konferencijom će, naveo je, biti održan i privredni forum na kojem je učešće potvrdilo više do 300 tehnoloških kompanija, univerziteta, institucija, investicionih fondova, naučno-tehnoloških parkova iz Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. "Organizacijom ove konferencije Srbija želi da učvrsti svoju lidersku poziciju u regionu kada su u pitanju razvoj inovacija, veštačke inteligencije i robotike", rekao je Popović i dodao da poseta Vanga i njegovo učešće na konfereciji u Beogradu šalje snažnu poruku da Kina vidi Srbiju kao jednog od svojih ključnih partnera i budući centar razvoja inovacija i visokih tehnologija u okviru inicijative "Pojas i put".

Ministar Vang je rekao da je razgovar sa ministrom Popovićem bio sadržajan i dodao da je cilj njegove posete razmena mišljenja u oblasti nauke i tehnologije kako bi saradnja Srbije i Kine u toj oblasti dala još bolje rezultate.

Istakao je da su predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Đinping, postigli konsenzus u mnogim oblastima čime je, dodao je, dat osnov za razvoj saradnje dve zemlje u svim oblastima, a naročito u oblasti nauke i tehnologije.

Naveo je da je pojačavanje međunarodne saradnje važan deo politike Kine i dodao da su vrata Kine prema svetu otvorena, da saradnja u oblasti nauke i tehnologije igra vodeću ulogu i da je Kina spremna da sarađuje sa svim zemljama, uključujući i Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vatro Marx

09.12.2019. 18:26

Postuj date postuju, Takvo povjerenje i prijateljstvo se ne poztize lako.