HRVATSKA OSRAMOTILA SEBE I POVREDILA SEĆANjE NA ŽRTVE; Vulin: Vojska Srbije će se uvek sećati jasenovačke tragedije

Tanjug

07. 09. 2019. u 14:22

ХРВАТСКА ОСРАМОТИЛА СЕБЕ И ПОВРЕДИЛА СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ; Вулин: Војска Србије ће се увек сећати јасеновачке трагедије
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Vojska Srbije nastaviti da se seća i uvek će obeležavati jasenovačku tragediju srpskog naroda u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da će Vojska Srbije nastaviti da se seća i uvek će obeležavati jasenovačku tragediju srpskog naroda u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom ratu.

Vulin je, povodom jutrošnje zabrane ulaska u Hrvatsku delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je trebalo da prisustvovuje manifestaciji Dani jasenovačkih novomučenika, rekao da se od sledbenika Pavelićeve politike ne može očekivati da budu zadovoljni zato što srpski narod obeležava dan svog stradanja.

"Podsetiću vas da je meni zabranjen ulaz u Hrvatsku kada sam pokušao da odem u Jasenovac da se poklonim senima poklane jasenovačke dece, a danas su zabranili Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, srpskoj deci, da dođu na to stratište i pokažu svoje poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima", rekao je srpski ministar odbrane.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, on je dodao da Pavelićevi sledbenici ne žele da se Srbi sećaju i će učiniti apsolutno sve da spreče da se Srbi okupe čak i oko sena jasenovačkih mučenika.

PROČITAJTE I: VUČIĆ O INCIDENTU NA GRANICI: Hrvati ne žele da se sećaju svoje loše prošlosti

"Hrvatska država bi za ovo morala da se izvini, hrvatska država bi morala da kaže da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasjni kako je moguće da sprečavate ljude da odlaze na jasenovačke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi? Koja bi to zemlja na svetu zabranila, recimo Jevrejima da odu do Aušvica? Koja bi to zemlja na svetu učinila, ako nije sledbenica fašističke Pavelićeve ideologije", zapitao je Vulin.

On je naglasio da je kao čovek zgađen, a kao antifašista poražen.

"Sedamdeset četiri godine nakon završetka Drugog svetskog rata vi imate zemlju u Evropi koja još uvek nije u stanju da napusti ustašku praksu i ustašku ideologiju. Kakva je to poruka? Ne znam da li će svet ćutati na ovo, verovatno hoće, ali Srbi ne bi smeli da ćute. Vojska Srbije će nastaviti da se seća, uvek ćemo obeležavati jasenovačku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas", poručio je ministar Vulin.

HRVATSKA OSRAMOTILA SEBE I POVREDILA SEĆANjE NA ŽRTVE

Ministarstvo odbrane izrazilo je danas ogorčenje i zatražilo izvinjenje zbog sramnog postupanja organa Republike Hrvatske koji su zabranili delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da uđu u tu zemlju i prisustvuju obeležavanju Dana jasenovačkih novomučenika.

"Zabraniti odlazak na pomen pobijenim jasenovačkim mučenicima znači da se žrtve ne poštuju, a njihova tragedija vređa i sakriva. Danas je Republika Hrvatska osramotila sebe i povredila sećanje na ustaške žrtve", ocenilo je Ministarstvo u saopštenju.

Oni ukazuju da sprečiti iskazivanje poštovanja poklanoj jasenovačkoj deci znači stati na stranu njihovih dželata.

U saopštenju se podseća da je delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije danas zabranjen ulazak u Republiku Hrvatsku gde su kao i prethodnih godina, oficiri, podoficiri, kadeti i učenici krenuli na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika.

MO navodi da je delegacija na vreme i po uobičajenoj proceduri prijavljena da će prisustvovati manifestaciji u manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Na manifestaciji je planirana služba pravoslavnih sveštenika, a nakon liturgije osveštavanje slavskog kolača i žita na grobnoj humci kod Kamenog cveta u Spomen kompleksu Jasenovac. "Kršeći sva moralna i zakonska načela Republika Hrvatska je sprečila da zvanična delegacija Vojske Srbije iskaže svoje poštovanje pobijenim jasenovačkim mučenicima. Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloženje", ukazuje MO.

foto Tanjug


U saopštenju se navodi da je članovima delegacije Ministarsva odbrane i Vojske Srbije zatraženo da izađu iz vozila, izvršen je pretres njihovih stvari, a uzeti su im i pasoši na dodatno skeniranje.

Prema rečima vođe delegacije pukovnika dr Saše Milutinovića, delegacija od 11 članova putovala je u civilnoj odeći.

Pripadnici granične policije Hrvatske izvršili su pretres ličnih stvari članova delegacije i uočili službene uniforme članova delegacije. Neformalno im je rečeno da nemaju saglasnost Ministarstva odbrane Repulike Hrvatske da u Hrvatsku unesu uniforme, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je zatražila odobrenje da uđu u Hrvatsku bez uniformi, na šta im je oficir granične policije odgovorio da danas neće ući.

"Nakon toga, nije im dozvoljen ulazak, izdate su im odbijenice, koje su članovi delegacije odbili da potpišu. Formalni razlog odbijanja je „Nema odgovarajuće dokumentacije kojom bi opravdao svrhu i uvjete svog boravka - dokazi za putovanja iz drugog razloga", navodi Ministarstvo.

VULIN: ZABRANA SRBIMA DA SE POMOLE U JASENOVCU JE PROVOKACIJA

Nema veće provokacije za zdrav razum nego zabraniti Srbima da se pomole na stratištu poklane srpske dece, poručuje ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Nema nazadnije politike od one koja traži opravdanje za Dom spremni i ustaške zločine", kaže ministar odbrane odgovarajući na izjave predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića o zabrani ulaska delegacije oficira Vojske Srbije i kadeta na pomen žrtvama jasenovačkog zločina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Chulenbg

07.09.2019. 14:31

Da ti za promenu jednom ćutiš, možda bi i pustili našu delegaciju u Hrvatsku. Ti si odgovoran za ovo.

panonija

07.09.2019. 14:40

ministre namerno malo slovo dali bi ti dozvolio da hrvati udju u Srbiju i u prtljazniku vozila nadjete hrvatske vojne uniforme sa svim sahovnicama. Naravno da nebi. Napravili bi od toga senzaciju. I na kraju ministre zasto cstavljate zrtve Jasenovca u prvi kontekst. Nemas ni malo obraza zbog tih ubijenih ljudi vec tvoju gresku i gresku drugih guras pod tepih,a druge napadas. vuline samo da kazem da sam srbin i po ponasanju i po veri veci od tebe.

Alobre1

07.09.2019. 16:29

@panonija - Naravno da bi dozvolio da smo mi ubili 700.000 hrvata u srbiji.Ali mi nikad nismo to uradili a hrvati su pobili 700hiljada srba.Mi smo cak stavise osnovali drzavu hrvatsku prvi put .Cak smo pustili da asimiluju Preko pola miliona Srba. Ja naprimer jasno vidim koji hrvat je hrvat a koji Je pohrvacen, samo po prezimenu. Nisu jednake te drzave I ti narodi. Hrvatsku su osnovali Srbi a srbiju nisu hrvati, I oni su nas etnicki cistili a ne mi njih

Aleksa Krstovic

07.09.2019. 14:55

Da li je moguce da ste toliko ...... i da svakodnevno dajete priliku da vas hrvati ponize i obezvrede? Ne mogu da shvatim toliku naivnost od vojnog vrha Srbije. Sad vi nalazite da kritikujete HV a dajete dobar povod za izivljavanje. Uzas,terajte se svi zajedno.............

Лука

07.09.2019. 18:03

@Aleksa Krstovic - Јесте Алекса, толико смо глупи. А ти си Латин, јер пишеш латиницом.

naranca

07.09.2019. 14:58

Kad Jevreji zaborave Aushwitz I mi cemo Jasenovac….Njima je lakse njih su ubijali Nemci...A nas ''nasi''.

Bosko

07.09.2019. 15:10

Ajde da se razumemo nije hrvatska osramotila seve vec nas moze im se jaci su u eu su i kraj zatvorite nasu granicu za njihove posete vrati im i pokazite da smo drzava i cao .

радисав

07.09.2019. 15:10

Министре, не шаље се војска на такав пут без адекватне опреме! Нисте ви хрватски министар правде и морала, него министар одбране Републике Србије. Понашајте се у складу са тим. Баш нас брига да ли се Хрватска обрукала или није!Калимеро се одавно више не приказује.

Dori

07.09.2019. 15:29

Obrukali ste se Vi gospodine Vulin! Dokazali ste političku i vojnu nepismenost! Cijelom svijetu ste dokazali upravo ono o čemu Hrvati već 80 godina pričaju!

Pera

07.09.2019. 18:17

@Dori - Ne samo da Hrvati pričaju već to i rade. Vaša "pismenost" je ovekovečena na spomenicima srpskim žrtvama u Jasenovcu, Krajini, Slavoniji, Dalmaciji. A još i dalje "pričate" palicama, noževima, šipkama. "Pričate" po srpskim kafićima gde i deca gledaju fudbalske utakmice i tu na njima dokazujete vašu nazovi pismenost. Ali to je vaša genocidna kultura koju vi i ne skrivate već se sa njom ponosite. Jer naravno nemate sa čim drugim.

Tale surovi

07.09.2019. 19:42

@Dori - Čitamo vaše portale. 90% vas bljuje vatru, priziva NDH i likuje uz ustašu Tompsona i ide u Blajburg.. Većina toplo pozdravlja prebijanje Srba i likuje a brani napadače. Zvanična hrvaćanska politika i hrvaćanski mediji utrkuju se ko će više biti anti srbin. MO je regularno prijavilo prelazak, ali to ti je ustašija... po običaju

Ja

07.09.2019. 23:33

@Dori - Pa zasto onfa ne pokazu najavu doladka delegaciju i odobrenje da udju u RH?!

Felix

07.09.2019. 15:33

Vulin je nepotrebno kriv za skandal jer zna kako se prelazi granica i koji su protokoli za vojna lica. Tu istu granicu prelaze vaši dužnosnici i vjerski dostojanstvenici i nikada nije bilo problema. Sada još bespotrebno provocira .Hrvatska nije kiki riki država da granicu prelazi tko i kada hoće. Mi smo članica EU i NATO i tako se i ponašamo. Neka prouči protokole i vrati se za par dana.

Marlo

07.09.2019. 18:35

@Felix - I mi, a i vi - zajedno smo kikiriki države. Bez namere da ikoga uvredim.

anaig

07.09.2019. 19:45

@Felix - To je vas primitivizam a to sto ste clanica EU i jeste zlo i veoma zabrinjavajuce.

Ljube

07.09.2019. 17:25

I ne samo Ustase ,vec nikada zaboraviti ministre i tvog Tita ,i partizanski pokret u tim godinama srpskog stradanja od 1941 -1945 ,a za posle ,crna nam majka da i ne spominjemo .Davno je nama Jasenovac zabranjen ,prije i od ovih modernih ( modifikovanih ) Ustasa

Rasa

07.09.2019. 17:48

Tacno se vidi Ministre da si sluzio 15dana vojske. Mi damo njihovim zarobljenim vojnicima da obidju kampove gde su bili cuvani,ako neko kaze logor neka zamisli kako su zrtve Mercepa zvanog kiselina prolazili, tako da oni nama secanje na Jasenovac zabrane,a mi njima onda secanje na kampove po Srbiji.Ministre nema prolaska ,ende. Ukoliko nisi Srpski ministar ti napusti vladu,Vlada ce prihvattiti.

Nuclear Vlasta

07.09.2019. 18:06

Ау, страшна ствар ! А шта раде хрватске фирме по Србијхи и колико се њихове робе рекламира и продаје ?!

Mama

07.09.2019. 18:18

Hrvatska je bolesna drzava koju favorizuje EU za prljave poslove jer zna njihovu istoriju.Izbegavajte je kao kugu.

Trig

07.09.2019. 19:19

Lazu ustase.Sve je bilo prijavljeno.Sledeci put sa tenkovima i da teramo do Slovenije.Bas bih voleo da vidim da li ce ih nato fasisti braniti.Drugo je sada vreme.