U JEKU najava pojedinih opozicionih partija da će bojkotovati izlazak na birališta, Vlada Srbije je na poslednjoj sednici usvojila odluku o obrazovanju radne grupe za saradnju sa OEBS, čiji je zadatak da prati primenu preporuka ove organizacije za unapređenje izbornog procesa.

Za predsednika radne grupe, kako "Novosti" saznaju, imenovan je vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dok je njegov zamenik - direktor republičkog Sekretarijata za zakonodavstvo i nekadašnji predsednik RIK Dejan Đurđević. Oni za obavljanje tog posla neće dobijati novčanu naknadu.

PROČITAJTE JOŠ - POSTIGNUT NAČELNI DOGOVOR: Srbija ide na izbore 22. marta? 

Prema dokumentu koji je Vlada usvojila, radna grupa će sarađivati sa svim nadležnim organima i međunarodnim institucijama koji učestvuju u unapređenju izbornog procesa. Svakih šest meseci oni će podnositi izveštaj nadležnom skupštinskom odboru i izvršnoj vlasti.

Najavljujući formiranje radne grupe, premijerka Ana Brnabić poručila je da je Vlada odmah posle izbora 2016. sa kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potpisala trogodišnji program koji se tiče poboljšanja izbornih uslova i atmosfere u kojima se izbori sprovode:

- Od tada radimo sa njima i doneli smo odluku da napravimo radnu grupu koja će raditi na implementaciji preporuka, pošto smo ušli u izbornu godinu.

foto V.Danilov

Brnabićeva je podsetila na Vučićevu izjavu da je došlo do velikih promena na osnovu preporuka organizacija CRTA i CeSID, kao i da je u Skupštini obustavljeno donošenje zakona po hitnom postupku i da rasprave više nisu objedinjene.


PROMENE U SPISKU

NAJVEĆE promene, do sada, prema oceni premijerke, napravljene su u biračkom spisku. Ona je ocenila da je on transparentan i da svi građani tokom cele godine mogu da provere da li su upisani, da li je adresa adekvatna. Upravo je sređivanje biračkog spiska bilo jedan od prvih zahteva opozicije za fer izbore, ali su kasnije rekli da to ipak nije ključni uslov za izlazak na birališta.