Srpska narodna partija (SNP) ocenila je danas da ni posle 24 godine "od zločinačke hrvatske akcije ''Oluja'', koja predstavlja najveće etničko čišćenje nakon Drugog svetskog rata, nijedan visoki funkcioner Hrvatske nije kažnjen, bilo na civilnom ili vojnom položaju, za brojne počinjene ratne zločine, niti je Srbima omogućen povratak u Hrvatsku, niti im je dato obeštećenje za sva stradanja koja su preživeli".


U saopštenju te stranke, članice vladajuće koalicije, ocenjuje se i da hrvatska država nastavlja sa raspirivanjem antisrpske histerije, tolerišući i prećutno podržavajući ne samo napade na srpsko pismo, veru i kulturu već i fizičke napade na lidere Srba, pa i na obične građane, samo zbog toga što žele da ostanu Srbi".


PROČITAJTE JOŠ - CRNOGORCI SLAVE "OLUJU" SA HRVATIMA: Podgorica opet šalje izaslanika u Knin


"Nije im bilo dosta što su pod bombama proterali preko 200.000 civila i mučki ubili na kućnom pragu preko 2.000 uglavnom starih ljudi, već po starom vekovnom, paklenom planu onih koje nazivaju ''očevima domovine'', žele da zatru svaki trag srpskog postojanja na našim vekovnim ognjištima Dalmacije, Banije, Like, Korduna, Slavonije i ostalih delova Hrvatske u kojima je srpsko prisustvo ostavilo neizbrisiv trag", ističe SNP.


Ocenjuje se da su "preostali Srbi u toj državi povampirenog ustaštva danas najugroženiji narod u Evropi, kojima svakodnevno visi nad glavom pretnja napada ili hapšenja".


PROČITAJTE JOŠ - upovac: U Hrvatskoj se na Srbe primenjuje politika vanrednog stanja


"Želimo da poručimo toj državi sazdanoj na genocidu nad Srbima i Jevrejima počinjenom u Drugom svetskom ratu, da Srbija nikada neće zaboraviti ono što ste učinili našem narodu, i da će kada tad zlikovci i ubice, koje međunarodni sudovi nisu želeli da kazne, odgovarati za progon i ubijanje našeg naroda. Mi im to nismo zaboravili, niti ćemo ikada zaboraviti. Nećemo odustati od namere da odgovaraju za svoje zločine i završe u zatvoru", kaže se u saopštenju SNP.


Ta stranka ističe da će nastaviti da insistira u razgovorima s Hrvatskom i međunarodnom zajednicom na ostvarenju prava Srba koja se tiču smeštaja, povratka, obeštećenja i prava na slobodan, miran i dostojanstven život, kao što ga imaju svi građani u Evropi".


"To je naš zavet i naš najpreči zadatak kao odgovorne države koja nikada ne zaboravlja svoj narod i njegovo stradanje", naglašava SNP.