PREDSEDNIK Aleksandar Vučić prisluškivan je 15 godina, u više navrata, nekada i bez ikakvog naloga suda i bez naredbe i mere koja je na bilo koji način bila zasnovana na zakonu.

To je u utorak obelodanio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je izneo šokantne podatke da je Vučić, u prethodnim decenijama, "na merama" bio u tri navrata. Najpre je u kontinuitetu prisluškivan od 1995. do 2000, ponekad i po nalogu suda, a zatim u periodu od 2000. do 2003. i posebno od 2007. do 2012, kada je to, kako je objasnio Stefanović, rađeno na perfidan način:

- Prisluškivan je indirektno, putem komunikacije sa osobama koje su bile "slušane", poput Gorana Vesića i Vladimira Đukanovića, koji su bili označeni kao ekstremisti i na osnovu toga nadzirani - otkrio je Stefanović.

On je naveo da je izabrano 10-12 ljudi, preko kojih je Vučić bio praćen, ali da ne može da otkriva njihov identitet zbog zaštite privatnosti. Oni su, pojasnio je, bili prisluškivani i primenjivane su mere nadzora njihove elektronske komunikacije, naročito da bi se pratila komunikacija sa Vučićem.

Pročitajte još - STEFANOVIĆ OTKRIO: Vučić prisluškivan 13 godina; Pomaci u istrazi praćenja supruge Predraga Malog

Stefanović je istakao da nikada, posle godina prisluškivanja i praćenja komunikacije Aleksandra Vučića, ni protiv jednog lica nije pokrenut nijedan postupak, niti podnesena krivična prijava, što, objašnjava ministar, govori o tome da je praćen samo zato što je politički protivnik. Slično je, kaže, bilo i sa Tomislavom Nikolićem.

Goran Vesić


Zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS Goran Vesić potvrdio je da je tačno da ga je vlast bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića koristila kao osobu preko koje su prisluškivali Vučića, u vreme dok je aktuelni šef države bio u opoziciji. Vesić je u pisanoj izjavi naveo da je i on sam za Tadićevu vlast bio jedan od glavnih neprijatelja, čime se, kaže, danas ponosi, jer je to, prema njegovim rečima, najpogubnija vlast u novijoj istoriji Srbije:

- U toj prljavoj raboti učestvovalo je mnogo ljudi, od kojih neki danas nisu živi, ali nalogodavac cele operacije je još u politici. To je Boris Tadić. A to je bilo vreme kada su u ime Tadića srpskom politikom harali Vuk Jeremić i Dragan Đilas.

Boris Tadić i Saša Vukadinović


Vesić je rekao i da nikada nije bio obavešten od BIA da je bio prisluškivan, kada je proces prestao, iako im je to, kaže, bila obaveza po zakonu, jer je, dodaje, tadašnji šef BIA Saša Vukadinović tu operaciju vodio kao tajnu. Vesić je dodao da ga je prijatelj iz BIA upozorio da ga prisluškuju, pa i prate, odmah pošto je operacija počela. Vesić tvrdi da su u čitavu akciju bili uključeni i neki Tadićevi policajci iz MUP, koji, dodaje, na sreću, odavno nisu u policiji.

Prema Vesićevim rečima, kada je Vučić pobedio na izborima, obustavili su sve oko prisluškivanja, a pokušali su da unište dokaze, kao i da izmisle razloge zbog kojih su njega i poslanika SNS Đukanovića slušali:

- Tada su izmislili "ekstremizam" kako bi se opravdali.

Nebojša Stefanović


CILj - POLITIČKI OBRAČUNI

BIVŠI oficir KOS Ljuban Karan kaže, za "Novosti", da nema dilemu da je prisluškivanjem Vučića izvršena zloupotreba rada bezbednosnih službi:

- Neko se stavi "pod mere" kad postoji sumnja da je špijun, terorista ili kriminalac, ali za nekoliko nedelja ili meseci utvrdi se da li je to tačno ili ne. U slučaju Vučića, to je trajalo godinama i jasno je da je rađeno nelegalno. Da ne govorim o nameri da se prikupljeni podaci koriste u svrhu političkih obračuna.