POZNANj

OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI"

LEPE reči, poruke ohrabrenja i obećanja evropskih lidera da region nije zaboravljen, ali bez značajnijih pomaka u rešavanju bilo kog od gorućih problema - to bi, ukratko, bio epilog šestog Samita EU - Zapadni Balkan, koji je u okviru Berlinskog procesa u petak održan u poljskom gradu Poznanj.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, koja je predstavljala našu zemlju na Samitu, sve zajedničke sesije, ali i bilateralni i susreti na marginama koje je imala u Poznanju, među glavnim temama imali su Kosovo i Metohiju i odnos Beograda i Prištine, odnosno činjenicu da je dijalog zapao u ćorsokak nakon uvođenja taksa na robu iz centralne Srbije.

Pročitajte još - Merkel: Region dobro, ali Srbija ostvarila veoma pozitivan razvoj

Brnabićeva se na marginama Samita srela sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je prethodno u obraćanju svim okupljenim liderima posebno pohvalila ekonomske reforme u Srbiji. Premijerka je imala i odvojene sastanke sa britanskom premijerkom Terezom Mej i predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim. Sa makedonskim kolegom je razgovarala da se do kraja jula potpiše ugovor o "jednom šalteru" na granici sa Severnom Makedonijom (Tabanovci i Preševo).

Predsednica srpske vlade je navela i da je tokom razgovora sa Terezom Mej dobila uveravanja da će i ona izvršiti pritisak na predsednika privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja da ukine ili bar suspenduje takse.

- Nadam se da će ona imati više uspeha u pokušaju da urazumi Haradinaja, jer sve što se dešava u Prištini, neozbiljnost njihovih lidera, utiče na ceo region - rekla je premijerka, navodeći da je sa Mejevom razgovarala i o potpisivanju sporazuma o trgovini sa Velikom Britanijom i privlačenju britanskih investitora.

Sumirajući domete samita, Brnabićeva je rekla da je Berlinski proces doprineo smirivanju tenzija u regionu, međusobnoj saradnji i rastu trgovinske razmene, da bi bez ove inicijative situacija na Zapadnom Balkanu bila još teža.

Tereza Mej obećala pomoć oko ukidanja taksa

Otvarajući sastanak šefova vlada Zapadnog Balkana, domaćin poljski predsednik Andžej Duda pozvao je svoje evropske kolege da ne zatvaraju vrata za prijem novih članica.

Brnabićeva se u petak uoči Samita srela sa EU komesarkom za transport Violetom Bulc, a tokom razgovora je istaknuto da će 13. septembra u Beogradu biti sekretarijat transportne zajednice.

MARKOVIĆ: SPREČITI NEDOBRONAMERNE

CRNOGORSKI premijer Duško Marković rekao je da su se on i Ana Brnabić, tokom Samita u Poznanju, dotakli pitanja predloga crnogorskog Zakona o veroispovesti, koji je doveo do tenzija:

- Dogovorili smo se da u narednom periodu o tom i drugim pitanjima od obostranog interesovanja razgovaramo direktno na institucionalnom nivou, da ne dajemo povoda nedobronamernim i neupućenima da podižu tenzije između nas.

Inače, predsednica srpske vlade ignorisala je neformalni razgovor lidera regiona, jer je među njima bio i Haradinaj.