NISMO odustali od uvođenja kontramera Prištini, zbog taksa na srpsku robu, ali ćemo o tome odlučivati odmah posle Vidovdana. Vrlo je teško uvesti mere koje bi mogle da pogode i srpski narod na Kosmetu. U razgovoru sa predstavnicima Srba sa KiM, videćemo na koji način i koje mere će biti preduzete.

Ovo je juče poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dodao da bi voleo da Beograd ne uvodi kontramere, ali "ako budemo primorani i ako ne bude pomaka, razgovaraćemo i sa međunarodnim partnerima i moraćemo to da uradimo".

On je dodao da je Srbija za prvih sedam godina vlasti Slobodana Miloševića imala najveću inflaciju i nekoliko ratova, a za prvih osam godina vlasti DOS izgubila i KiM i Crnu Goru, uz više od 500.000 ljudi koji su ostali bez posla i fabrika.

- To je bio njihov strateški rezultat. A, naš strateški rezultat je da smo zemlju izvukli iz bankrotstva, da Srbija danas ima visoku stopu rasta, spušta nivo javnog duga, pokrenuli smo najveće investicione cikluse i pri tome nismo izgubili ništa. Nastaviću da vodim odgovornu politku, koja će spasavati Srbiju od katastrofalnih poteza dosovskog režima, koja će dalje razvijati ekonomiju, i koja će štititi naše nacionalne i državne interese.

PROČITAJTE JOŠ - Đurić: Priština se ponašala neodgovorno, strah od Srbije; Stejt department izjednačava Beograd i Prištinu

Vučić je podsetio da je sporazum o integrisanim prelazima na Jarinju i Brnjaku 2011. potpisao Borko Stefanović, da ozbiljna država mora da poštuje ono što je potpisano, iako je reč o najlošijem sporazumu koji je Beograd parafirao:

- Nastojimo, gde god možemo, da ne sprovodimo katastrofalne dogovore koje je postigla ranija vlast. Bivša vlast, Stefanovića i Đilasa, potpisala je i sporazum o priznavanju diploma, koje naša strana, na primer, nije sprovela u delo, jer time treba da priznamo svih njihovih 98 univerziteta, a oni ne priznaju Prištinski univerzitet sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici - objasnio je Vučić.

DAČIĆ: NIJE NAŠ PORAZ OTKAZIVANjE sastanka u Parizu jeste nečiji poraz, ali najmanje Srbije, ocenio je juče šef diplomatije Ivica Dačić, i naglasio da je teško reći kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen. On je primetio da nema mnogo tuge ni u Briselu ni u Vašingtonu zbog otkazivanja samita u Parizu, što govori da SAD to vide kao dokaz da bez njih ne može ništa da se završi.

On je ponovio da mu je žao što nema sastanka u Parizu, i istakao da je Priština shvatila da se nama žuri u ekonomski napredak i da može da nas ometa na taj način što nas ucenjuje i tako iznuđuje odlaganje postizanja rešenja:

- Zato od nas samo traže priznanje, a ništa ne nude.

Kritikovao je premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja što je po imenu nabrojao ljude koji štite sever Kosova od njihove intervencije:

- Stavio je metu na čelo tih ljudi. To nisu kriminalci, pominjao je poštene i normalne ljude.

PROČITAJTE JOŠ - Dačić: Otkazivanje Pariza poraz, ali najmanje Srbije

NE ŽELIM SUKOB SA CRNOM GOROM

PREDSEDNIK Vučić je juče rekao da neće da gradi popularnost na anticrnogorskom raspoloženju:

- Na isti način bih mogao da gradim popularnost i na odnosu prema Albancima na KiM, ali to ne radim i ne vređam ih, iako se oni utrkuju na dnevnom nivou da kažu neku odvratnu reč ili da napakoste Srbima. Nadam se da će SPC biti omogućeno da sačuva svoje hramove i svetinje u Crnoj Gori, ali ne želim verbalne ratove i sukobe sa tom zemljom.