BURA U NOVOM PAZARU: SDA traži ulicu za Aćif-efendiju, Rugovu, Izetbegovića...

M. NIĆIFOROVIĆ

24. 04. 2019. u 14:18

Zbog spornog zahteva SDA Sulejmana Ugljanina, u Novom Pazaru u sredu prekinuta sednica gradske Skupštine. Na spisku i Šaban Poluža, Adem Demaći, Rugova... Ugljaninovim odbornicima smeta i naziv Stefan Nemanja

БУРА У НОВОМ ПАЗАРУ: СДА тражи улицу за Аћиф-ефендију, Ругову, Изетбеговића...

ZBOG nedostatka kvoruma u sredu je prekinuto zasedanje Gradske skupštine u Novom Pazaru, a povod za prekid bilo je odbijanje većinske koalicije Sandžačke demokratske partije (SDP), Sandžačke narodne partije (SNP) i Srpske napredne stranke (SNS), da se u dnevni red uvrsti predlog koalicionog partnera SDA o preimenovanju ulica u Novom Pazaru.

Pošto su sednicu napustili odbornici SDA i opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, lokalni parlament nije imao dovoljno odbornika za donošenje odluke. Ne zna se kada će sednica biti nastavljena i da li će doći do pucanja koalicije SDP-SDA i možda formiranja neke druge skupštinske većine.

Između ostalog, na predlog SDA Sulejmana Ugljanina, jedna ulica u centru Novog Pazara trebalo je da nosi ime Aćifa Hadžiahmetovića, Aćih-efendije, ratnog gradonačelnika Novog Pazara koga su poratne komunističke vlasti streljale zbog saradnje sa okupatorom i ratnih zločina koje je počinio u ovom kraju. U SDA, međutim, tvrde da je Aćif-efendija ili Aćif Bljuta, kako se zvao pre dolaska sa Kosova u Novi Pazar, bio "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih formacija" i zaštitnik Bošnjaka i da je pred sudom pokrenuta njegova rehabilitacija.

Alija IzetbegovićPredlogom SDA, ulicu u Novom Pazaru trebalo je da dobije balista i čuveni fašistički sluga sa Kosova Šaban Poluža, koji je počinio strašne zločine na Kosovu i u Novom Pazaru, zatim Ibrahim Rugova, Adem Demaći... Jedna ulica trebalo je da nosi ime "Sjeničke deklaracije" (kojom je traženo otcepljenje Sandžaka i pripajanje Bosni a centralna ulica - Stefana Nemanje trebalo je da se preimenuje u bulevar ZAVNOS (Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka). Svoj bulevar u Novom Pazaru trebalo je da dobije i Vinston Čerčil, a ulice Mehmed-paša Sokolović, kralj Tvrtko, Alija Izetbegović, Isa-beg Isaković...

Foto Z. Jovanović


Aćif Hadžiahmetović


NERVOZA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI

ŠEF odborničke grupe Zukorlićeve SPP Jahja Fehratović izjavio je da bi prekid sednice mogao da bude i početak raskola između SDP i SDA, koje sa SNP i SNS čine vlast u Novom Pazaru. On ističe da u predlogu SDA ima mnogo imena koja zaslužuju ulicu u Novom Pazaru, ali ima i imena o kojima bi se moralo diskutovati.

Predložićemo da se formira posebna komisija sastavljena od predstavnika svih partija i drugih relevantnih organizacija koja bi razmatrala ovu osetljivu temu - kaže Fehratović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Sasa Jelisavac

24.04.2019. 16:19

Ja sam stvarno za suživot ,mir,prosperitet ali neke stvari moraju da se dovedu u red ili nas biti neće.Ovo je Srbija i marš bre više!!!

Branislav

24.04.2019. 16:27

Gospode Boze, sta je ovo? Pa ako ovo dozvoli nasa Vlada, onda je kraj, nema dalje., nema Srbije. Uzas.

Бањалучанин

24.04.2019. 17:42

@Branislav - Не разумијем Ваше чуђење. Ако дајете, Косово, зашт

masterchief

24.04.2019. 21:00

Господо, не овде, не у држави Србији. Коме се ме допада, довиђења, срећан пут, све најбоље. Знамо ко су они били.

Gisa

24.04.2019. 22:54

au, ovde u srbiji radi ko sta oce, a mi to ocigledno ne mozemo da zaustavimo, nema ko i kako

Makus

25.04.2019. 11:17

Sulji hitno dati fukciju cuvara plaze u zimskom periodu....dok ne smisli nesto jos ludje...