Ugljanin veličao fašiste, a Srbija mu fašistička

V. MIJATOVIĆ

06. 11. 2018. u 09:02

Ugljanin nastavio sramni niz provokacija i učvrstio separatističke težnje. Rekao da je Sandžak okupiran 1912. i da njegov status nije rešen. Dačić: Optužuje državu, a on kačio table sa imenom Aćif-efendije

Угљанин величао фашисте, а Србија му фашистичка

Sulejman Ugljanin Foto Z. Jovanović

POBEDU na izborima za nacionalni savet Bošnjaka Sulejman Ugljanin proslavio je novim nizom provokacija i besmislenih uvreda - nazivajući Srbiju fašističkom tvorevinom koja je okupirala Sandžak i želi da legalizuje genocid!

Nosilac liste "Samoopredeljenje" i predsednik SDA Sandžaka, koji već godinama, otkako više nije ministar u Vladi, plasira slične optužbe i preti otcepljenjem Raške oblasti. Tako je i u nedelju, posle izbora, rekao da je Sandžak okupirana zemlja od 1912. godine i da njegov status još nije rešen, a da je Aleksandar Vučić poražen u Novom Pazaru.

- Zadovoljan sam što ćemo sa više političkih opcija deliti odgovornost i što ćemo zajedno pobediti tu neman, fašističku tvorevinu državu Srbiju, koja želi da legalizuje genocid i zločine kao sredstvo osvajanja teritorija i rešavanja političkih pitanja - rekao je Ugljanin.

Njegovo obraćanje pristalice su ispratile povicima "Sandžačka republika", "Suljo, mi te volimo", "Vučiću pederu"...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da - građani ne treba da brinu:

- Ugljanin je davao i opasnije izjave. Naš narod ne treba da bude zabrinut i Bošnjaci ne treba da budu zabrinuti. Nema nikakve opasnosti, to su puste želje neodgovornih političara.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić kaže za "Novosti" da se u "slučaju Ugljanin" konačno mora utvrditi gde je linije između političkog stava i otvorenih poziva na rušenje ustavnog poretka:

- Zanimljivo kako mu Srbija nije bila fašistička onda kada je sedeo u vladi u kojoj sam bio premijer. Čovek koji je postavljao tablu sa imenom saradnika fašista Aćif-efendije, Srbiju optužuje da je fašistička. Pa gde to ima, ljudi moji!? Kako god, Ugljanin i njemu slični mogu samo da sanjaju puste snove o "državi Sandžak" i da zapaljivim parolama sebe održavaju u političkom životu.

SVI INCIDENTI

- BNV sa Ugljaninom na čelu postavilo tablu u čast Aćif-efendije

- Tražio dolazak evropskih snaga bezbednosti i povlačenje srpske policije i vojske iz Sandžaka

- Poručio Tačiju da se raduje "vidljivim rezultatima u izgradnji demokratskog društva"

- Tražio autonomiju Sandžaka pozivajući se na nelegalni referendum iz 1991. godine

- Funkcioneri SDA učestvovali u maršu aktivista IZ 2014. u zelenim uniformama muslimanske milicije iz Drugog svetskog rata

Predsednik SDPS Rasim Ljajić kazao je juče da su poruke Sulejmana Ugljanina potpuno neprihvatljive i da svaka konfrontacija sa državom nanosi štetu upravo stanovništvu u Sandžaku.

- Niko nam neće više pomoći od vlade i institucija države u kojoj živimo - rekao je Ljajić. - Posebno su neprihvatljive i štetne izjave koje su date protiv predsednika Vučića, jer lično znam koliko se zalaže i koliko mu je stalo da popravimo infrastrukturu u Sandžaku i da se radi na ekonomskom razvoju regiona.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da Ugljanin pobedu na izborima za Bošnjačko nacionalno veće koristi kao osnovu za političku propagandu:

- Radi se o otvorenim i drskim provokacijama koje imaju za cilj da destabilizuju državu, da naprave problem tamo gde u osnovi problema nema. Namera je loša i destruktivna. Ovo je jednim delom i napad na državu Srbiju.

Stanković kaže da se Ugljanin "zaneo" zbog osećanja trijumfalizma u odnosu na svoje rivale Ljajića i Muamera Zukorlića:

- Ugljanin želi da kroz ovakvu retoriku i sebi podigne cenu u očima zvaničnog Beograda. To je deo političkog pakta koji je Ugljanin sklopio sa kosovskim Albancima, imajući u vidu otvorenu podršku koju je dobio od Bedžeta Pacolija.

Funkcioneri SDA podržali marš aktivista u uniformama muslimanske milicije Foto Tanjug

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš ocenjuje da je Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja:

- Ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava. Ugljanin ne istupa kao predstavnik nacionalne manjine, već kao otvoreni separatista, a to je teško kriminalno delo protiv Ustava u svakoj demokratskoj zemlji i povlači ne samo političku, već i krivičnu odgovornost.

Ugljanin je u političkom krugovima poznat po tome što retoriku zaoštrava i menja u skladu sa sopstvenim političkim interesom. U dva mandata, u vladama Mirka Cvetkovića i Ivice Dačića, bio je ministar i u tom periodu uglavnom je izbegavao ratnohuškačke i separatističke izjave. Međutim, kada je napustio vlast, ponovo je počeo da zahteva nezavisnost Sandžaka, pozivajući se na rezultate nelegalnog referenduma iz 1991. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

Verica

06.11.2018. 09:29

Ugljanin je jedan od onih sto svoju nemoc da bilo sta promeni ispoljava nasiljem i pretnjama.

Dragoslav

06.11.2018. 09:29

Za ove provokacije vise nema mesta... Moramo da saradjujemo i da zivimo u miru.

rada

06.11.2018. 09:38

Ugljanin nije vredan pomena, njemu je jedinicilj separatisanje i narušavanje stabilnosti ,zbog njegovih stavova i ideja i njegovi su mu okrenuli leđa.

Равногорац КРСТО

06.11.2018. 16:09

Не разумем зашто је наш војвода Шешељ подржавао муфтију Зокорлића. Па он је још гори. Све је у Пазару исламизовао, од обданишта па до његовог факултета. Или ће му муфтија финансирати нову књигу,како се прича код нас Равногораца?

bananana

06.11.2018. 16:35

Zabrinut a zloupotrebljava organ koji treba da ga bira.. Igra se , i preterao je ,, to je kraj Ugljaninu--

Marko Maric

06.11.2018. 16:53

Pljuvanje po zemlji u kojoj zivis i po predsedniku je zaista nprimereno.To je za svaku osudu.

mita

06.11.2018. 17:48

Ugljanin pljuje po našem predsedniku i zaboravlja koliko mu je pomogao on.Velika sramota.

Boris

06.11.2018. 18:22

Sramno je sta je sve taj čovek rekao za Srbiju,a da mu nije te iste Srbije nigde ga ne bi bilo

Војин

06.11.2018. 18:57

Пошто у нашем, генијалном Маловићкином законодавству, нема кривичног дела издаје и велеиздаје то може овај Шиптар да флагрантно искривљава истину, као да смо ми њих угњетавали 350 година, набијали на колац и зидали Ћелекуле од њихових лобања, а не они нас. Каква он посебна права тражи као остатак суровог исламског окупатора и шта је то њему закинуто када су они као "мухаџири" после анксије из БиХ бежали за Турску па су се неки задржали у Рашкој области која је после тога постала Санџак.

mirko

06.11.2018. 21:29

Ugljanin da je ministar bio bi brat srpski a sada je Srbija fasisticka jer on nema koristi.

Milos

06.11.2018. 22:14

Neka ide u Albaniju ako mu se ovde ne svidja. Ova ga zemlja hlebom hrani a on joj tako uzvraca.

Aska

07.11.2018. 08:12

Ugljanin zaboravlja da je predstavnik jedne politike i na kraju javna ličnost koja nema prava Srbiju da deklariše kako mu je volja.

Daca

07.11.2018. 08:13

Jasno je da su Ugljaninove izjave sve za potrebe izazivanja dnevno političke prašine da nemaju težinu ozbiljnog političara.