EVO KAKO ĆE IZGLEDATI SUSRET PUTINA I VUČIĆA: Doček uz migove VS, zajedno od aerodroma do Hrama

Tanjug

15. 01. 2019. u 16:09

ЕВО КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ СУСРЕТ ПУТИНА И ВУЧИЋА: Дочек уз мигове ВС, заједно од аеродрома до Храма

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije će na aerodromu dočekati i pozdraviti ruskog gosta, a potom će se uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu
BEOGRAD - Kada predsednik Aleksandar Vučić u četvrtak bude dočekao šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu Nikola Tesla, biće to 14. susret dva lidera i početak Putinove zvanične posete Srbiji, koja se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima vidi kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svetskih sila u rešavanju kosovskog problema.

Prema zvaničnom programu posete, Putinov avion će, kako Tanjug saznaje, kroz vazdušni prostor Srbije, do sletanja na aerodrom Nikola Tesla pratiti mig-ovi Vojske Srbije.

Predsednik Vučić će na aerodromu lično dočekati i pozdraviti ruskog gosta, a potom će se zajedno uputiti na Groblje oslobodilaca Beograda, gde će položiti vence oslobodiocima Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu.

PROČITAJTE JOŠ - POKRETNA TVRĐAVA: „Putinmobil“ na Bulevaru Mihajla Pupina (VIDEO)

Posle toga, Putinu će, uoči zvaničnih razgovora, ispred Palate Srbija biti priređen svečani doček.

Ruski predsednik će, na putu do sale za sastanak, imati prilku da u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, obiđe izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918“.

Sledi zatim sastanak dva predsednika u takozavnom užem formatu, kada će se Vučiću pridružiti sa srpske strane premijerka Ana Brnabić, kao i potpredsednici vlade i ministri Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, a potom će biti sastanak biti nastavljen u širem formatu.

Prema informacijama Tanjuga, Vučić i Putin imaće i tet- a- tet sastanak, za koji je planirano 15 minuta.

U okviru posete, na agendi je i potpisivanje oko 20 sporazuma, a samo deo njih u prisustvu dvojice šefova država.

Sporazumi koji će biti potpisani su iz oblasti infrastrukture, energetike, obrazovanja (saradnja univerziteta koja će, između ostalog, omogućiti da se mnogo veći broj srpskih studenata, uz stipendije, školuje u Rusiji), zatim u oblasti inovacija, tehnološkog napretka i digitalizacije.


PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" SAZNAJU: Putina čeka 70.000 ljudi ispred Hrama

Jedan od svečanijih trenutaka ove posete biće onaj kada će predsednik Rusije uručiti predsedniku Vučiću ored Aleksandra Nevskog, posle čega će se dva predsednika obratiti javnosti.

Aleksandar Vučić biće potom domaćin Putinu na svečanom ručku, kojem će, pored zvaničnika dve zemlje prisustvovati i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.

Za građane Beograda i Srbije svakako će biti najatraktivniji zajednički odlazak predsednika Vučića i Putina u Hram Svetog Save, gde će im se, u obilasku Kripte i centralnog dela, pridružiti Patrijarh Irinej.

Formalno, to je program susreta, čije će poruke i dogovori sigurno biti dalekosežniji i značajniji nego što se može zaključiti na osnovu zvanične agende.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (50)

Ana

15.01.2019. 17:04

Poseta predsednika Putina je veliki događaj a nadamo se i konkretnim dogovorima o saradnji.

Rusija u srcu

15.01.2019. 17:07

Susret dva predsednika je veoma vazan i verujem da ce nakon ovakvog doceka Putin pozeleti ponovo da dodje. Zivela Rusija!

danica

15.01.2019. 17:08

Docek dostojan ovakvog velikana i prijatelja!Verujem da ce sve biti u najboljem redu i u najboljoj organizaciji!

Dzo

15.01.2019. 18:09

Srbija će se pokazati kao pravi domaćin,poseta predsednika Putina je veliki događaj za nasu drzavu,koji nam uvek pruza i daje podrsku.

Lala

15.01.2019. 22:14

Kao veliki prijatelj naše zemlje sigurno je da Putin zaista zaslužuje veličanstven doček.

Bisenija

15.01.2019. 22:19

Svecanom dobrodoslicom Srbija ce iskazati koliko je zadovoljstvo sto je Putin bas nasu drzavu udostojio posetom.