TEK posle direktnog protesta upućenog NATO i otvorenog stava predsednika Aleksandra Vučića da Vojska Srbije neće nemo gledati nasilje nad Srbima i grubo gaženje svih sporazuma, Hašim Tači i specijalci ROSU povukli su se u subotu sa Gazivoda zatvarajući samo jedno poglavlje političkog trilera u južnoj srpskoj pokrajini.

Suludi desant oko 60 do zuba naoružanih policajaca iz Prištine na strateški važnu hidroelektranu i zatvaranje četvorice Srba u Centru za ekologiju i razvoj sporta potvrdio je još jednom grubu istinu: Albanci uz prećutnu saglasnost svojih mentora ne žele kompromis sa Beogradom i nasilno pripajanje severa Kosova i Metohije ostaje njihova preokupacija.

Naizgled banalan povod za brutalnu akciju - Tačijevo vozikanje gliserom po živopisnom jezeru, zapravo je pripremanje Srba da se navikavaju na ROSU na severu, koji tu ne sme da bude po slovu svih važećih dogovora i garancija NATO. To je praktično meka varijanta već isplanirane akcije sa kodnim imenom “Zlatna sablja”, čiji je cilj zaokruživanje suvereniteta lažne države na celoj teritoriji.

Osim dosadne i licemerne trakavice iz EU o “pozivanju obe strane na suzdržanost”, niko se iz međunarodne zajednice nije oglasio da osudi nepojmljivi potez albanske strane, koji je naterao predsednika Vučića da podigne borbenu gotovost Vojske. Da ironija bude veća, u glavnom štabu KFORA, koji je zadužen da štiti naš narod u pokrajini, saznali su za akciju kad je ROSU uveliko vezivao Srbe i sprovodio teror na Gazivodama?! Suočeni sa ovakvim diletantizmom vojne misije i u strahu od novog ataka, Srbi su kasno po podne podigli barikade u blizini administrativnog prelaza Brnjak.

PROČITAJTE I: PREDSEDNIK SRBIJE SE OBRAĆA JAVNOSTI: Danas su pokušali na sve načine da uz pomoć jednog dela Međunarodne zejdnice satanizuju Srbiju

A sve je počelo oko podne upadom specijalaca iz Prištine. Uleteli su u područje elektrane i sa kopna i sa jezera plašeći meštane dugim cevima. Blokirali su sve prilaze. U objektu Centra za ekologiju i sport uz repetiranje pušaka i upotrebu sile zadržali su zaposlene - Nemanju Milovanovića i Miloša Milića, kao i građevinske radnike Nikolu Đurovića i Nenada Galjaka, kojima su zabranili kretanje.


Čim je primio ovu sumornu vest, predsednik i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletnih oružanih snaga u stanje najviše borbene gotovosti. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice stavi u stanje najviše pripravnosti. Dok je trajala igra živaca, Vučić je otvorio direktnu liniju sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, kojem je uložio oštar protest zbog bezobzirne akcije Tačija i prištinskog rukovodstva.

Za to vreme reporteri “Novosti” su nedaleko od HE “Gazivode” zatekli predsednika lažne države Kosovo.

- Došao sam da malo prošetam u prirodi. Svakog vikenda obilazim različite delove Kosova - kazao je lakonski Tači, iako je bio svestan kakva je to provokacija i kako je opet mogao da upali ratni požar.

Na pitanje novinara zašto su onda morali da vežu Srbe i demonstriraju silu, Tači je samo kolegu potapšao po ramenu.

Rosu na brani sa dugim cevima / Foto I. Radulović


Odgovor je ubrzo stigao iz Vlade Srbije, odakle se javnosti u više navrata obraćao Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kim:

- Upad ROSU na sever suprotan je svim međunarodnim dogovorima i rezolucijama po kojima oni nemaju pravo da se pojavljuju tamo. Uradili su to da bi Tači mogao slobodno da se šeta, slika i vozi u čamcu po jezeru Gazivode, pošto očigledno ne sme da se šeta slobodno kroz građane. Da bi do toga došlo, morali su da sklone i uhapse sve sa puta sa ciljem da zauzmu i zastraše ceo srpski narod na KiM.

Foto I. Radulović

Đurić je ogorčeno konstatovao da se ovo desilo naočigled cele međunarodne zajednice i da su ćutali svi oni koje je Beograd odmah obavestio šta se događa:

- Srbija je upozorila sve u Prištini i međunarodnoj zajednici da neće tolerisati agresiju na naš narod na severu KiM. Predsednik Vučić je upoznao i upozorio međunarodne predstavnike da ovakva vrsta ponašanja nije prihvatljiva i da Srbija u skladu sa rezolucijom 1244 namerava da štiti svoj narod.

PROČITAJTE I: ISPOVEST ZATVORENOG RADNIKA SA GAZIVODA: Repetirali su puške na nas i pretili da će pucati!

Oko jezera Gazivode se u dijalogu Beograda i Prištine lome koplja, jer srpska strana želi da ovim resursom u budućnosti upravlja Zajednica srpskih opština, dok Priština namerava da se dokopa tog strateški važnog hidropotencijala. Inače, 80 odsto površine jezera nalazi se u Zubinom Potoku, koji većinski naseljavaju Srbi, a objektom upravlja Javno preduzeće “Ibar”. Brana i hidrosistem izgrađeni su uz kredit Svetske banke od oko 900 miliona evra, sedamdesetih godina prošlog veka, a kredit je otplatila država Srbija i delom “Đerdap”. Beograd j, inače, za renoviranje i rekonstrukciju brane do sada platio 127 miliona i 900.000 dinara i treba da uplati još 12 miliona.

Foto I. Radulović


IZVINjENjE AMBASADA

DOK je trajala opsada Gazivoda i demonstriranje sile Tačija i ROSU, pojedine zapadne diplomate uveravale su državni vrh da se tamo - ništa ne dešava?! Tek posle protesta predsednika Vučića i nedvosmislenih dokaza sa lica mesta, neki ambasadori su reagovali i našem rukovodstvu uputili izvinjenje.

ČESTITKA JEREMIĆU I JANjIĆU


- TREĆI put se srpski narod uverio da ne može da računa ni na NATO ni na Kfor. Laž je i to da se ovakve stvari dešavaju zbog unutrašnjih “igrica” u Prištini. Mi iz Beograda poručujemo: dosta je sa igricama. Na sličan način su Egipćani prolazili Suec 16 puta pa je 17. put izbio jedan od najkrvavijih sukoba na Bliskom istoku. Hoćemo kompromis i mir, ali ni časa nećemo časiti da zaštitimo narod na KiM u skladu sa međunarodnim pravom - ocenio je Đurić.

On je “čestitao” i apologetama zamrznutog konflikta Vuku Jeremiću, Savi Janjiću, Radi Trajković, koji su tvrdili, kako je rekao, da je zamrznut konflikt “divan”.