Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju, Marko Đurić je rekao su se jedinice ROSU povukle sa jezera Gazivode pre 10 minuta i da su predstavnici pojedinih inostranih ambasada uputili izvinjenje zbog hapšenje Srba.

- Lično najoštrije osuđujem izjavu Maju Kocijančić. Ona je upozorila obe strane i pozvala nas na uzdržanost. Kao da mi napadamo sami sebe. Ovo je vrhunac bezobrazluka - rekao je Marko Đurić u trećem obraćanju naciji.

- Predsednik republike Alksandar Vučić se trenutno nalazi u obilasku naših oružanih snaga. On će se obratiti naciji u 21 čas. Srbi su na više lokacija na Kosovu počeli sa okupljanjem.

"NOVOSTI" NA LICU MESTA: TAČI PROVOCIRA NA GAZIVODAMA: Došao sam da prošetam, seo u čamac i obišao jezero (VIDEO)

Lazanski: Provokacija Prištine i pokušaj Tačija da povrati uticaj


ROSU SE NISU POVUKLE, NA TERITORIJI SRBIJE SE SPROVODE VOJNE AKTIVNOSTI

- Lažne su i netačne informacije da su se jedinice ROSU povukle sa Gazivoda. Do početka ove konferencije još uvek se nalaze na Kosovu - poručio je na drugoj konferencijiji za štampu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Radnici Centra za ekologiju, Nemanja Milovanović, Miloš Milić, Nikola Đurović, Galjak Nenad su zadržani od strane specijalne jedinice ROSU.

ISPOVEST ZATVORENOG RADNIKA SA GAZIVODA: Repetirali su puške na nas i pretili da će pucati!

- Oni nemaju to pravo.Po treći put Srbi vide da ne mogu da računaju na KFOR i NATO. Jasno vam je da vam je laž da se ovo održava zbog unutrašnjih političkih igrica na Kosovu. Poručujemo im. Dosta je igrica. Vreme je da se neodgovornim potezima konačno prestane.


- Mi hoćemo kompromis, mir, ali časa nećemo časiti da zaštitimo naš narod na Kosovu - rekao je Đurić. - Sprovode se aktivnosti vojske na teritoriji cele Srbije kako biu se stvorili uslovi da sprečemo nasilje. Mi od EU više nemamo koristi. Niko od njih se ne bavi uzrocima. Ni poslom za koji su angažovani.

PALMA: Kosovski Albanci objavili rat Srbiji, Evropskoj Uniji i Ujedinjenim Nacijama

PRVA KONFERENCIJA: TAČI HOĆE DA SE SLIKA I SLOBODNO ŠETA PO JEZERU GAZIVODE

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, drži konferenciju za štampu povodom drame koja se odvija u Zubinom Potoku.

Kako smo ranije javili, specijalne jedinice ROSU su zauzele jezero Gazivode.

- Do zuba naoružane specijalne jedinice ROSU su upale na jezeru Gazivode kako bi omogućili Hašimu Tačiju da poseti jezero. Tači i njegovi teroristi su na Gazivodama izvršili upad kako bi on mogao slobodno da se slika i voza u čamcu na jezeru. Oni su morali da sklone sve Srbe koji su se tamo našli. Sve ljude koji su se zatekli u Centru za ekologiju su vezali a potom i uhapsili. Imaju samo jedan cilj a to je da zastraše sve Srbe na Kosovu.

(UŽIVO) KRIZA NA KOSOVU: KFOR podigao helikoptere; ROSU se povukle; Kocijančić: Računamo na mir i uzdržanost svih(FOTO+VIDEO)

Đurić je istakao da su obavestili Međunarodnu zajednicu o svemu što se dešava na Kosovu.

- Po svim međunarodnim dogovorima i sporazumima oni ne mogu to da rade. Dakle, ovako nešto se desilo naočigleda međunarne zajednice. Sve koji smo zvali da ih obavestimo o ovom incidentu nisu reagovali. Oni ćute. Upozorili smo međunarodnu zajednicu i Prištini da nećemo tolerisati nikakvu agresiju na Srbe.

- Predsednik Srbije je naložio Načelniku generalštaba da podigne vojsku na najvišu borbenu gotovost. Srbija u skladu sa rezolucijom 1244 neće dozvoliti da se vrši agresiju prema našem narodu - rekao je Đurić.