INTERVENTNA jedinica kosovske policije privela je danas Marka Đurića, a u Kosovskoj Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu.

Prilikom hapšenja Đurića povređen je Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

Kako saznajemo 30 pripadnika specijalaca ROSU upalo je pod punom ratnom opremom u Mitrovački dvor i privelo direktora Kakcelarije za KiM.

PROČITAJTE I: PREOKRET NA KOSOVU: Đurić i Selaković u Kosovskoj Mitrovici, ROSU jedinice kontrolišu situaciju (VIDEO)

Novinarima je bilo zabaranjeno da priđu iako su pokazali legitimacije.

Marko Đurić odveden je u Prištinu u pratnji desetak blindiranih vozila u kojima je bilo oko 200 naoružanih specijalaca. Zatim je direktor Kancelarije za KiM sproveden u centralnu Srbiju preko administrativne granice Merdare.17:42 - ĐURIĆ I SELAKOVIĆ: BEZ DIJALOGA NEMA REŠENjA ZA KiM

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su on i Selaković došli u Kosovsku Mitrovicu da sa Srbima sa KiM razgovraju o bućnosti južne pokrajine i poručio da bez njih nema rešenja za KiM.


- Došli smo kao što smo obećali i dogovorili pre nekoliko dana. Došli smo da vam prenesemo poruku da KiM i sever KiM nikada neće biti deo samoproglašenog Kosova ili velike Albanije - rekao je Đurić.


On je istakao da je politika Srbije postizanje kompromisa koji će značiti da Srbija na KiM "treba da dobije nešto".


Selaković je izjavio da su došli da čuju glas naroda, da su dosad čuli različite predloge i viđenja i pokazali da je ideja Aleksandra Vučića o pokretanju dijaloga vratila Kosovo i Metohiju u žižu političke stvarnosti.


- Zato smo ovde i ništa nije mogla da nas spreči da dođemo - rekao je Selaković.


Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić zahvalio je Đuriću i Selakoviću što su tu i Vučiću koji je započeo dijalog.


- Prvi put na čelu Srbije je čovek koji želi da rešava probleme, a ne da ih gura pod tepih - kaže Rakić.On ističe da je Srbija svesna da albanska strana neće podržati formiranje ZSO i da je sloboda neprestano ugrožavana.


- Decenijama nam govore da se naviknemo na nekakvu realnost, a ja kažem da stvaramo svoju realnost - ističe Rakić, dodajući da upućuje predlog da se krene u samostalno formiranje ZSO, po meri Srbije, a ne po meri Prištine i čekajući da se drugi smiluju.


On ističe da dalje moramo sami i da svesni toga ne smemo dozvoliti drugima da naprave razdor.


- Prištini poručujemo da ne pretite nasiljom, jer mi odavde ne idemo. Ostajemo, jedinstveni i sa željom da gradimo da srpska pokoljenja - rekao je Rakić.

17:59 - VEČERAS SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana večeras za 19:30 sati.

Foto I. Radulović

18:03 - PRIVEDEN MARKO ĐURIĆInterventna jedinica kosovske policije privela Marka Đurića, u Mitrovici se oglasile sirene za uzbunu, saznaju "Novosti".


Prilikom hapšenja Đurića povređen je Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.


Kako saznajemo 30 pripadnika specijalaca ROSU upalo je pod punom ratnom opremom u Mitrovački dvor i privelo direktora Kakcelarije za KiM.


Foto: RTS


Prema prvim informacijama, prethodno su se specijalci sukobili sa oko trideset građana koji su se okupili ispred Mitrovačkog dvora, i tom prilikom bacili suzavac.


Pripadnici ROSU reagovali su sa metkom u cevi uperenim prema građanima.


Prethodno je počeo dijalog o KiM, tako da je ovo privođenje bilo potpuno neočekivano, i došlo je do potpuno neprimerene upotrebe sile prema srpskom narodu u pokrajini.

Foto I. Radulović

18:18 - SELAKOVIĆ U ZGRADI OPŠTINE

Nikola Selaković, koji je došao zajedno sa Đurićem, nije uhapšen i trenutno se nalazi u zgradi opštine severne Mitrovice, u kojoj se okupljaju i srpski političari.

Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Đurića. U Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu.

Škole su raspuštene, odnosno đaci Kosovske Mitrovice poslati su kućama, a u gradu je izuzetno napeto.

18:19 - ĐURIĆ NA PUTU ZA PRIŠTINU

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić priveden je danas i trenutno se nalazi na putu za Prištinu.

18:24 - U MITROVICI IZUZETNO NAPETO POSLE HAPŠENjA ĐURIĆA

U Kosovskoj Mitrovici je izuzetno napeto posle hapšenja Marka Đurića, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Đurića je uhapsila interventna jedinica Kosovske policije, koja je prethodno šok bombama primorala Srbe koji su im onemogućili pristup sali u kojoj je bio Đurić da se uklone.

U Mitrovici od hapšenja, nešto posle 17.30, i dalje se čuju sirene za uzbunu.

Foto: TV Pink

18:31 - BLOKADA PUTA


Foto I. RadulovićVečeras je blokiran put između Prištine i Kosovske Mitrovice, prenosi Pink.

A naalbanskim portalima osvanula je fotografija uhapšenog Marka Đurića u oklopnom vozilu, tokom njegovog prebacivanja u Prištinu.
18:32 - OČEKUJE SE RAZGOVOR VUČIĆA I PUTINA

Predsednici Rusije i Srbije Vladimir Putin i Aleksandar Vučić razgovaraće telefonom povodom situacije na KiM. 

18:37 - SELAKOVIĆ U KOSOVSKOJ MITROVICI: UVEK ĆEMO DOLAZITI KOD VAS

Generalni sekretar predsedništva Srbije Nikola Selaković je danas na okruglom stolu u Kosovskoj Mitrovici, pre nego što je uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, izjavio da se neće odustati od traženja pravog rešenja koje Srbe i Srbiju ne ponižava.


"Bas onako kao što mi danas nismo odustali uprkos svim pretnjama, zabranama, kordonima, kontrolama, baš onako kao što nisu uspeli da nas zaustve da dođemo ovde i da vas čujemo, tako nećemo odustati ni od naše borbe za traženjem pravog, iskonskog rešenja koje Srbe i Srbiju ne ponižava i koje vodi računa o našim državnim i nacionalnim interesima", istakao je Selaković.

On je rekao da je ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o KiM vratila KiM u žižu srpske životne, ne samo političke stvarnosti.

"Zato smo danas ovde sa vama i zato ćemo i uvek dolaziti kod vas. Ne verujemo da će postojati nešto što će u tome uspeti da nas spreči jer je bratska krv, bratska ljubav nešto što ne zna za granicu - to je nešto što nas je vezivalo, što nas vezuje i što će nas vezivati", istakao je Selaković.

On je rekao da je prošlo skoro dve decenije kako je Srbiju napala "najveća vojna mašinerija na svetu sa ciljem da se otme ono što je našoj zemlji najsvetije".

"Iz tog perioda od blizu 20 godina nadam se da smo naučili, videli i shvatili mnogo i da ćemo mnogo više da se oslanjamo na svoj razum i pamet, da znamo šta je naše, šta imamo i šta na damo, kao i da shvatimo da je život svakog našeg deteta, čoveka, žene, majke na KiM i ostatku Srbije za nas svetinja", podvukao je Selaković.

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

Ðurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.


Foto I.Radulović

18:42 - VUČIĆ RAZGOVARA SA PUTINOM

Zbog situacije na Kosovu u toku je telefonski razgovor predesednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

18:47 - ĐURIĆ PRIVEDEN U PROSTORIJE KPS U PRIŠTINI

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je danas popodne uhapšen u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kososvska policija privela je u sedište te službe u Prištini.

Đurić je priveden danas popodne u Kosovskoj Mitrovici gde je zajedno sa Nikolom Selakovićem učestvovao u razvgoru u okviru unutrasnsjeg dijaloga o KiM.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost u stiuaciju na severu pokrajine.


19:09 - ĐURIĆ DAJE IZJAVU

Marko Đurić u 19.00 pred sudijom za prekršaje u Prištini, daje izjavu.

19:13 - ĐURIĆA "DEPORTUJU", NA PUTU ZA MERDARE

Direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Ðurića kosovske vlasti su, posle saslušanja kod sudije za prekršaje, odlučile da deportuju i trenutno je na putu ka administrativnom prelazu Merdare, potvrđeno je Tanjugu.


Ðurić je uhapšen popodne u severnoj Mitrovici nakon što je, kako se navodi, na Kosovo ušao bez prethodno pribavljene dozvole.


Kosovska policija je Ðurića privela u policijsku stanicu u Prištini, a potom je izveden pred sudiju za prekršaje.Okupljanje građana u Kosovskoj Mitrovici / Tanjug

19:26 - VUČIĆ RAZGOVARAO SA MOGERINI

Predsednik Srbije završio telefonski razgovor sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

19:34 - MIHAJLOVIĆ ODBILA POZIV KAJLA SKOTA ZBOG HAPŠENjA MARKA ĐURIĆA

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović uputila je pismo ambasadoru SAD Kajlu Skotu u kojem ga obaveštava da ne prihvata njegov poziv da večeras prisustvuje gostovanju američke trupe na Beogradskom festivalu igre.Kako navodi ministarstvo građevinarstva, Mihajlović je tu odluku donela nakon privođenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo su teški trenuci za Vladu Srbije i za mene lično, u kojima svi delimo zabrinutost za sigurnost gospodina Đurića i za ukupan razvoj situacije i bezbednost naših građana na severu Kosova i Metohije", navodi se u pismu potpredsednice Vlade, koje je prosleđeno u saopštenju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je rekla da zbog takvih "šokantnih, nerazumljivih i duboko neprihvatljivih akcija privremenih institucija na Kosovu i Metohiji" ona neće prisustvovati na 15. Beogradskom festivalu igre.

19:36 - VUČIĆ STIGAO U PREDSEDNIŠTVO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je večeras u zgradu Predsedništva na Andrićevom vencu, gde bi uskoro trebalo da počne sednica Saveta za nacionalnu bezbednost. Opširnije pročitajte OVDE

19:42 - U SEVERNOJ MITROVICI UZNEMIRENO, U JUŽNOJ "POD KONTROLOM"

Dok su se u severnoj Mitrovici stotine Srba okupile pored mosta na Ibru, gde je sa njima razgovarao Nikola Selaković, u južnom delu tog grada situacija je mirna i pod kontrolom, kako kaže Nehat Tači, direktor regiona za južnu Mitrovicu.


Selaković je građane pozvao na mir i da sačekaju zajedno da čuju šta će reći predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.


Nehat Tači je rekao za kosovske portale da je policija, šta god da se dogodi, u stanju da očuva situaciju pod kontrolom.


Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, apelovao je na građane da budu mirni i da se ne okupljaju na mostovima.Foto I.Radulović

19:53 - TAČI: KP POSTUPALA PROFESIONALNO, ÐURIĆ NA PUTU ZA BEOGRAD

Predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, izjavio je večeras da je kosovska policija prilikom hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Ðurića, u Kosovskoj Mitrovici postupala u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.


Tači je građane Kosova pozvao na smirenost i rekao da je Ðurić na Kosovo ušao ilegalno, preneo je portal Koha.net.


Upravo su ga, rekao je, obavestili nadležni organi da je Ðurić prošao redovnu policijsku, sudsku i tužilačku proceduri i da je sada na putu da bude deportovan sa kosovske teritorije.


"Ovaj slučaj ne bi trebalo da ometa komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dve zemlje i napore za normalizaciju, dobrosusedskih odnosa i pomirenje dva naroda", rekao je Tači.20:04 - ĐURIĆ POZDRAVIO OKUPLjENE GRAĐANE

Marko Đurić je tokom deportovanja ka administrativnom prelazu Merdare građane u Prištini koji su mu zviždali, pozdravio iz oklopnog vozila podignutim palcem, prenosi TV Pink.

20:07 - ĐURIĆ UŠAO U SRBIJU

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić sproveden je večeras na administrativni prelaz Merdare, gde ga je preuzela srpska policija.


Ðurića je ranije danas uhapsila kosovska policija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, nakon što su bacili šok bombe i direktora kancelarije za KiM "izvukli" iz sale u kojoj je održavan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.


20:12 - DODIK: HAPŠENjE ĐURIĆA NEDOPUSTIVO, UZVRATITI RECIPROČNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je hapšenje direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici nedopustiv događaj, bez presedana, na koji treba odgovoriti recipročnim merama.


"Želim da kažem da je ovo gruba manifestacija sile, nedopustivo, pokušaj poniženja Srbije. Solidarišem se sa Markom, svim ljudima na Kosovu. Apsolutno mislim da treba recipročno postupiti, rekao je Dodik za Prvi program Radio Beograda.


On je istakao da je to "arogancija koja je sigurno pothranjena podsticajem" koji strani faktor pruža prištinskim vlastima u njihovom "pokušaju da manifestuju neku svoju nadležnost i svoju vlast na prostoru Mitrovice".


"Još jedan pokušaj da se Srbija ponizi. Verujem naravno da će rukovodstvo Srbije adekvatno odgovoriti, ali ovo je sigurno događaj bez presedana da vladinom službeniku predstavniku države Srbije za razgovore i odnose sa Srbima na Kosovu na ovakav način šalje poruka o njegovoj dobrodošlici", rekao je.


On je naveo da vlasti u Prištini u pregovorima ne žele da vide zvaničnog predstavnika vlasti Srbije i dodao da Beograd treba da preduzme adekvatne, recipročne mere.


"U ovom trenutku bez želje da se ti događaji dodatno dramatizuju, mislim da vlasti Srbije treba da manifestuju svoj odnos prema tom pitanju tako što će i Albancima, Šiptarima koji se nalaze na prostoru Srbije adekvatnim merama, isto tako uzvratiti", zaključio je Dodik.20:18 - U K.MITROVICI GRAĐANI ČEKAJU PRENOS OBRAĆANjA VUČIĆA

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupljaju se na glavnom trgu gde je organizovan prenos obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


Kako javlja reporter Tanjuga, na Trgu kneza Lazara postavljen je veliki video bim na kojem će bit prenos obraćanja predsednika Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.


Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, obratio se ranije danas Srbima koji su se okupili pored mosta na Ibru i pozvao ih na mir te da sačekaju zajedno obraćanje predsednika Srbije.

20:31 - VESELjI: KOSOVO POTVRDILO SVOJE ZAKONE I SUVERENITET

Predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, izjavio je večeras da je hapšenjem direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Ðurića, takozvana "država Kosovo danas predstavila svoje zakone i puni suverenitet".


"Nećemo provocirati Srbiju, očekujemo da budu pažljiviji u poštovanju suvereniteta naših teritorijalnih granica", rekao je Veselji, preneo je portal Koha.net.


Veselji kaže i da srpski zvaničnici moraju da shvate da se na Kosovo može doći samo uz dozvolu kosovskih vlasti.


"Kosovo je posvećeno normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali volja mora biti dvosmerna", rekao je Veselji.


20:33 - KOSOVSKA POLICIJA PRETUKLA SNIMATELjA RTS-A

Kosovski specijalci su, tokom akcije u kojoj je uhapšen šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, napali i povredili snimatelja RTS-a Vladimira Milića.


Snimatelj RTS-a povređen je tokom akcije kosovskih specijalaca u Mitrovačkom dvoru.


Tokom upada, kosovski policajci koristili su suzavac i šok-bombe.

20:35 - OBRAĆANjE PREDSEDNIKA U 21 SAT

Predsednik Vučić obratiće se večeras javnosti u 21.00 čas

20:41 - AP: HAPŠENjE ÐURIĆA ĆE RASPALITI TENZIJE IZMEĐU BG I PR

Američka agencija AP izvestila je o hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici, uz ocenu da će taj potez verovatno "raspaliti tenzije između dva neprijatelja, koji su vodili brutalni rat 1999.".


Agencija navodi da animozitet Beograda i Prištine od nedavno raste, zbog povećanog pritiska EU da "dva neprijatelja" postignu kompromis o velikom broju otvorenih pitanja.


Agencija prenosi, pozivajući se na novinsku agenciju Tanjug, da je kosovska policija prethodno zabranila ulazak na Kosovo ministru odbrane Srbije, glavnom pregovaraču Beograda u Briselskom dijalogu, generalnom sekretaru u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministru kulture.


Navodi da je ministar kulture Vladan Vukosavljević ocenio za Tanjug da je potez kosovskih vlasti "besmislen i pogrešan".


Vukosavljević je, dodaje AP, objasnio za Tanjug da je krenuo na Kosovo kako bi posetio srpske pravoslavne manastire, koji se tamo nalaze.


AP je naveo, pozivajući se na javni servis Srbije, da je kosovska policija uhapsila "srpskog zvaničnika", koji nije dobio dozvolu za ulazak na Kosovo.20:46 - ĐURIĆ STIGAO U KURŠUMLIJU

Direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM, Marko Đurić stigao je večeras u stanicu MUP-a Kuršumliju, nakon što je posle hapšenja u Kosovskoj Mitrovici, proteran u centralnu Srbiju.

20:51 - ĐURIĆ PUTUJE KA BEOGRADU

Marku Đuriću je večeras ukazana lekarska pomoć u Kuršumliji. Direktor Kancelarije KiM oseća se loše posle torture koju je danaspreživeo. Đurić je krenuo ka Beogradu, i nije želeo da daje izjave za medije, prenosi RTS.

20:56 - PRELOMNA TAČKA: SRPSKA LISTA NAJAVILA PRVI POTEZ POSLE NASILjA U MITROVICI

Rukovodstvo Srpske liste usvojilo je inicijativu za napuštanje vlade u Prištini i o ovoj odlici će obavestiti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštio je večeras predsednik Srpske liste Goran Rakić.


Dijalog u ovakvim okolnostima, kada se na goloruk narod ide sa metkom u cevi, kada se na reč ide kundacima i đonovima čizama, dok se vrši institucionalno nasilje nad građanima, nema nikakvog smisla“, naveo je Rakić.


On je u saopštenju istakao da je ovo težak dan za Srbe na Kosovu i Metohiji, kad se najbolje videlo lice prištinskih institucija.


Brutalno, sa metkom u cevi, uz šok-bombe i besomučno udaranje žena i muškaraca, napadnuti su i prebijani legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda u pokrajinskim institucijama, ministri, direktori kancelarije, poslanici, gradonačelnici“, kazao je Rakić.


Nakon ovakvog zlodela i demonstriranja sile, rukovodstvo Srpske liste je održalo hitan sastanak na kome smo usvojili inicijativu za napuštanje vlade u Prištini. O ovoj odluci ćemo obavestiti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića“, naveo je Rakić.

21:21 - ĐURIĆ NA PUTU ZA BEOGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sednice za nacionalnu bezbednost da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić na putu za Beograd, i da će večeras biti primljen u neku od medicinskih ustanova. Obraćanje predsednika Vučića pratite OVDE.21:51 - K. MITROVICA: OKUPLjENI GRAĐANI PRATILI OBRAĆANjE VUČIĆA


Brojni građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupili su se na glavnom Trgu gde su pratili obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom današnjeg hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.


Obraćanje prate preko zvučnika, a video-bim nije uključen, iako je to ranije bilo najavljeno, javlja reporter Tanjuga.


Generalni sekretar predsedništva Srbije Nikola Selaković, ministar za povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić takođe prate obraćanje predsednika iz prostorija u blizini.


Inače, veče u Kosovskoj Mitrovici za sada protiče mirno, iako su građani danas bili uznemireni zbog incidenta u Mitrovačkom dvoru.


Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.


Ðurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

22:13 - ÐURIĆEV "LAJK" IZ POLICIJSKOG VOZILA U PRIŠTINI

Evropska foto agencija, EPA, objavila je fotografiju na kojoj se vidi direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić kako iz blindiranog vozila kosovske policije u Prištini pokazuje "palac gore".


Agencija je uz fotografiju ruke koja pokazuje "lajk" navela da se radi o ruci Marka Ðurića.


Ðurić je danas uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, a zatim sproveden u Prištinu, gde je nakon davanja izjave preko administrativnog prelaza Merdara odveden u Srbiju.

22:20 - ČEPURIN: GRUBA PROVOKACIJA PRIŠTINE

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je večeras da ono što se danas dogodilo na Kosovu i Metohiji predstavlja grubu provokaciju Prištine.


"Ogorčeni smo grubom provokacijom Prištine. Potpuno smo solidarni sa Markom Ðurićem i Srbijom", napisao je Čepurin na svom Tviteru.


Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Ðurić uhapšen je danas u Kosovskoj Mitrovici.


Posle svojevrsnog linča u Prištini, gde su ga policajci grubo sproveli ulicam,a Prištine do sedišta KPS, a Albanci mu zviždali i dobacivali uvrede, Ðurić je sproveden preko administrativnog prelaza Merdare u centralnu Srbiju.

22:59 - SELAKOVIĆ: ĐURIĆ UHAPŠEN DA BI SE PONIZILA SRBIJA

Generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da je Marko Đurić uhapšen kako bi se ponizio on i Srbija.


"Tokom razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM u prostoriju su upala uniformisana lica sa dugim cevima, bacila šok-bombu, prišla nam i odmah oborila Marka Đurića. Ja sam bio tik uz Marka, ali njima je najvažniji cilj bio da uhapse njega", rekao je Selaković za RTS.


Kako je rekao, Đurić nije uhapšen zbog kršenja dogovora, jer bi u tom slučaju uhapsili i njega.


"Marko je namerno, mogu reći, otet i to da bi se ponizio on, Srbija i omeo pregovarački proces", rekao je Selaković za RTS i dodao da su uniformisana lica udarala i gazila sve pred sobom.


Selaković je ocenio i da su ljudi uznemireni.


"Ovo je skandolazno, šutirali su l?ude, gazili po glavi to je terorisanje mirnih građana", rekao je on.


Selaković je istakao i da Albanci nisu uspeli u svojoj nameri, jer su Srbi na KiM ostali hladne glave.

Foto I. Radulović"Jasno smo shvatili, primili smo k znanju šta su hteli da urade, ali nisu uspeli, niti će uspeti, jer Srbi na KiM su hladne glave i uz sebe imaju državu Srbiju", rekao je Selaković.


Govoreći o direktoru Kancelarije za Kim Marku Đuriću, Selaković je rekao da "oni koji su oteli i uhapsili Marka" njega zapravo ne poznaju, jer bi, u suprotnom, znali da ga današnji incident neće pokolebati u radu, već će tome pristupiti još revnosnije.


"Znam Marka maltene od prvog razreda osnovne škole. Ovi koji su ovo radili ne znaju kakav je on karakter. Nisu mu ni za mali prst, i neće ništa uspeti da promeni njegov smer, jer će on još posvećenije da radi svoj posao", rekao je Selaković i istovremeno pozvao građane na severu Kosova da budu mirni i uzdržani, jer se, ponovio je, "važne odluke donose hladne glave".


23:13 - GRAĐANI OGORČENI DOGAĐAJIMA, PORUKA VUČIĆA SMIRUJE TENZIJE

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice ogorčeni su i ozlojeđeni zbog hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i kažu da je incident, u kojem su danas učestvovale jedinice specijalne kosovske policije, za Srbe u južnoj pokrajini jedan od najtežih dana u poslednjih deceniju i po.


Meštanin severnog dela Kosovske Mitrovice Nenad Popović smatra da je poslednji trenutak da se stane na put incidentima koji se, kaže, godinama ponavljaju.


"Ovako se više ne može izdržati. Napadnuti smo sa svih strana, i od Evropske unije i od Albanaca. Poslednji trenutak je da se stane na put ovome, ili da nas sve pobiju ili da nas puste da živimo na miru'''', rekao je Popović Tanjugu.

Foto I. RadulovićStudent Aleksandar Arsenijević kaže da se nikada nije osećao posramljenije kao Srbin.


On je hapšenje Ðurića ocenio presedanom u međunarodnoj politici, navodeći da je direktor Kancelarije za KiM priveden kao ''''okoreli bandit".


Arsenijević je večerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića ocenio pozitivnim jer, kaže, treba smiriti tenzije.


''''Danas nisu prezali da mučki napadnu i devojke, među povređenima je bilo studenata, jedan kolega astmatičar je teško podneo napad'''', naveo je Arsenijević za Tanjug.

23:17 - SKOT: DANAŠNjI DOGAĐAJI VELIKI KORAK UNAZAD

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je večeras da današnji događaji u Mitrovici predstavljaju "veliki korak unazad".


"Nadam se da će hladne glave preovladati, omogućavajući smirivanje situacije. Ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu", napisao je Skot na Tviteru.


23:58 - POVREĐENE 32 OSOBE U SEVERNOJ MITROVICI

Doktor Milan Ivanović izjavio je večeras da su u Kosovskoj Mitrovici povređene 32 osobe, od kojih je pet zadobilo ozbiljne povrede, u sukobu sa policijom, a tokom hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Kako prenosi američka agencija AP, Ivanović je kazao da su svi povređeni zbrinuti u lokalnoj bolnici u Kosovskoj Mitrovici, a zatim pušteni na kućno lečenje.