NJujork Tajms: Vučić na KiM kao centralni zaštitnik Srba

Tanjug

22. 01. 2018. u 17:49

Jedan od vodećih američkih dnevnika istakao da je Vučić stavio do znanja da pristup obe strane, i srpske i albanske, mora biti dobronameran

 Њујорк Тајмс: Вучић на КиМ као централни заштитник Срба

Foto: D.Milovanović

Poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ovog vikenda bio je veliki izazov nakon ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, ocenio je jedan od vodećih američkih dnevnika NJujork Tajms, i istakao da je Vučić stavio do znanja da pristup obe strane, i srpske i albanske, mora biti dobronameran.Srbima koji tamo žive, piše list, predsednik Vučić je obećao da će ih zaštiti i pozvao ih da ne odustaju od Kosova, teritorije na kojoj su, kako se navodi, Albanci većina, a kojom su nekada dominirali Srbi i oko koje se vodio rat.

Podsećaju da su borbe na Kosovu okončane 1999. godine, nakon nasilnog raspada Jugoslavije i NATO bombardovanja Srbije, te da su Albanci Kosovo, koje Srbi slave kao kolevku svoje nacije i pravoslavne vere, proglasili nezavisnim 2008. godine, što je, kako navode, podelilo međunarodnu zajednicu.


"Srbi moraju da ostanu i prežive u svojim domovima na Kosovu. Ne možemo da dozvolimo da se broj Srba smanji na teritoriji na kojoj živimo još od davnina", preneo je NJujork Tajms Vučićeve poruke Srbima na severu Kosova.

List navodi da je Vučić tom prilikom jasno dao do znanja da je neophodno da obe strane (srpska i albanska) deluju dobronamerno, te da je istraga o ubistvu Olivera Ivanovića prilika da albanske institucije "pokažu šta će učiniti".

Navode i da je istakao da sa srpske strane, "neće biti milosti za počinioce, niti za nalogodavce, bez obzira na to da li im je ime srpsko ili albansko".

List ukazuje da su tenzije velike, iako se rat na Kosovu završio pre više od dve decenije i da su obe strane svesne koliko brzo nasilni ispadi u jednoj etničkoj zajednici mogu da prerastu u međusobni sukob.

Napominje se da je neposredan povod za Vučićevu posetu Kosovu prošlog vikenda ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića, koji je ubijen ispred sedišta svoje stranke.

Navode da je policija obezbeđivala put kojim se kolona vozila sa predsednikom Srbije kretala od severa ka srpskoj enklavi na jugu Kosova.

Ocenjuje se da je predsednik Vučić nastojao da hoda "po tankoj liniji" u nameri da svojim izjavama zadovolji sve strane - Srbe i zapadne lidere, imajući u vidu da je Srbija na evropskom putu.

NYT za Vučića kaže da je naslednik "čvrste politike" bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, koji je, kako navode, na vlast došao upravo "preko leđa" kosovskih Srba, kasnih 80-ih godina.

"Kao lider Srbije, i dok je bio premijer i sada kako predsednik, Vučić nastupa, poput Miloševića, kao "centralna figura u životima Srba na Kosovu".

Vučić je, piše list, na Kosovu dočekan po starom srpskom običaju, pogačom i solju, a dobrodošlicu su mu poželeli crkveni zvaničnici u manastiru Banjska.

Ukazuje se da je to znak da Vučić želi da ostane blizak sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a smatra se i "glavnim zaštitnikom srpskih političara u kosovskom parlamentu".

Međutim, navodi list, za razliku od Miloševića, koji je prkosio i borio se protiv Zapada, "Vučić je sebe predstavio kao prozapadno orijentisanog političara odbacivši pri tom svoju radikalnu prošlost, dok Srbija pokušava da se pridruži Evropskoj uniji".

NJujork Tajms istovremeno Vučića predstavlja kao nekog ko, kako se navodi,nakon velike pobede na predsedničkim izborima u aprilu, ima nespornu kontrolu nad srpskim institucijama i medijima i pokušava, kažu, da ubedi Brisel da je njegovo odricanje od nacionalističke prošlosti znak da je spreman na kompromise.

Podsećaju da Srbija odbija da prizna kosovsku nezavisnost i da su, uprkos tome što mora da normalizuje odnose sa Prištinom da bi se pridružila evropskom bloku, odnosi sa Prištinom u poslednjih nekoliko godina loši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

jovan Ilić

22.01.2018. 20:42

Amerikanci narod bez korena i prošlosti nikako da shvate da je Kosovo država Srbija, da je tu stvorena i tu još postoji i postojaće .

Verica

23.01.2018. 00:27

Naravno da predsednik ima dobre namere, baš kao i Srbi na KiM. To neće promeniti provokacije Albanaca. Mir je proritet, kao i poboljšanje uslova života naših ljudi na KiM.

Vanja

23.01.2018. 07:33

Dobro je da prestižni dneni list iz Nju Jorka piše o Srbima sa Kosova. Sramta je u kakvoj neslobodi u srcu Evrpe žive pripadnici našeg naroda. Nadam se da će svet konačno shvatiti pravu istinu o problemima sprske zajednice na KiM.

Dijana

23.01.2018. 09:33

Neka se oni brinu za njihov lidera Trampa, a našeg Vučića nemaju potrebe komentarisati jer nisu za to nadležni.

Mirjana

23.01.2018. 09:56

Zanimljivo je samo kolko Amerikanci Vučića mzre, a ne mogu ništa drugo već samo da ga hvale i odaju priznanje za sve ono što je uradio i što radi!