Pokrajinska vlada: Za 2018. budžet Vojvodine 68,6 milijardi dinara

Beta

subota, 09. 12. 2017. u 21:00

Покрајинска влада: За 2018. буџет Војводине 68,6 милијарди динара

Foto: Arhiva VN

Pokrajinska vlada usvojila je na današnjoj sednici Predlog budžeta Vojvodine za 2018. godinu, u iznosu od 68,6 milijardi dinara

Pokrajinska vlada usvojila je na današnjoj sednici Predlog budžeta Vojvodine za 2018. godinu, u iznosu od 68,6 milijardi dinara, saopšteno je posle sednice.

Planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći je za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na "početni" budžet donet za 2017. godinu i za 1,2 milijarde u odnosu na budžet nakon drugog rebalansa u avgustu ove godine, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ukupan fiskalni deficit projektovan na nivou od 3,7 milijardi dinara, što je manje od šest odsto od ukupnih prihoda i biće pokriven iz sopstvenih sredstava, odnosno iz prenetih raspoloživih sredstava.

Navodi se da su u budžetu predviđena veća izdvajanja za kapitalne investicije i dodaje da je za najveće strateške projekte nacionalnog značaja obezbeđena podrška i učešće Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Mirović na čelu Vojvodine

Subvencije su planirane u iznosu od 9,2 milijarde dinara, što je za 2,84 procenta više nego u 2017. godini, najviše u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, za razvoj preduzetništva, zapošljavanje, za izgradnju nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, kao i za informisanje, pre svega, na jezicima nacionalnih manjina, piše u saopštenju.

Navodi se da se nastavlja se sa direktnim subvencionisanjem otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta preko Razvojne agencije Vojvodine.

U okviru planiranog budžeta u kapitalne projekte u svih 45 lokalnih samouprava Vojvodini biće obezbeđeno 1,4 milijardi više nego u 2017. godini, piše u saopštenju.

Dodaje se da su budžetom planirane i mere socijalne podrške, kao što su podrška porodicama za podsticanje rađanja, podsticaji za vantelesnu oplodnju, podrška učenicima i studentima za regresiranje prevoza, kao i podrška izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Predlogom budžeta za 2018. godinu, predviđena su i sredstva za obnovu i opremanje škola i domova učenika, kao i zdravstvenih ustanova, čime se obezbeđuje kontinuitet u započetim aktivnostima, piše u saopštenju.

Navodi se da su rashodi za zaposlene planirani u iznosu od 2,9 milijardi dinara, a u ta sredstva je uključeno planirano povećanje plata za 10 odsto za zaposlene u ustanovama kulture i ustanovama socijalne zaštite i za pet odsto za zaposlene kod ostalih korisnika sredstava pokrajinskog budžeta.

Rashodi za zadovoljavanje javnih potreba u drugim oblastima u kojima pokrajina ima nadležnosti predloženi su na nivou kojim se obezbeđuje njihova održivost, piše u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Ђура Змај

09.12.2017. 23:15

Добар буџет за Покрајину, скоро као за одбрамбену Војску.!?

Шумадинац

10.12.2017. 10:31

@Robb Wessely - Шумадија нема никакав буџет ! Зашто ?

Politicke obaveze i rezultat

10.12.2017. 09:34

Prioritet u procesu reformi će da Vlada pokrajine uvek ima novac. Ako koalicija koja utice u parlamentu neide u pravcu rezultat, je osnova za promene. A posebno ako ne opravda koalicija rezultat, u roku od sto dana od formiranja vlade, iz osnove izbornog rezultata, takav rezultat smatra ce se da nije ispunjeno izborno obecanje i osnova je za proglasavanje vandrednih izbora.

СЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ ПОКРАЈИНЕ

10.12.2017. 10:30

Када ће Србија постати држава равноправних грађана и региона ? Зашто се поред покрајине Војводине, не формирају и равноправне покрајине : Београд са 1,8 милиона становника ; Централна Србија са 2,1 милиона становника (Шумадија, Подунавље, Подриње, Рашка) и Југоситочна Србија са 1,6 милиона (Тимочка крајина, Расина, Нишавски и Јужноморавски регион) ? КиМ би имало спацијални статус под протекторатом ЕУ и НАТО !

Tako ce i biti

10.12.2017. 11:52

@СЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ ПОКРАЈИНЕ - Davnom prilikom napomenuo sam da svi treba da vratese iz pravca kojeg su dosli, i tamo da grade. Komunisti to nisu prihvatili jer nisu shvatili, a nakon toga G17+ transformise se u politicku stranku regiona ili nesto slicno, a regionalizacija objasnjava upravo to ocemu vi pisete. A izmedju redova trebalo je da napomenete i uticaj privatizacije i na koji nacin se prosiruje.

Шумадинац

10.12.2017. 15:38

@СЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ ПОКРАЈИНЕ - Може, али БЕЗ АУТОНОМИЈЕ покрајинске владе у државним пословима и надлежностима !!

Анти Антифа

11.12.2017. 18:28

Ми са простора Срема,Бачке и Баната смо таоци новосадске адми истрација која служи само да се ухлеби партијска војска која нам јаше на грбачи