Premijerka Ana Brnabić kaže da je Srbija spremna za otvarnje pet poglavlja, ali da očekuje da se u decembru otvore tri ili četiri poglavlja.

"Pokušavamo da se ne vezujemo za brojeve, već da ostanemo fokusirani na primenu reformi i na to kuda idemo kao društvo", poručila je Brnabić iz Brisela.

Ona je nakon sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije naglasila je da je Srbija u potpunosti usresređena na svoj evropski put i ponovila da su EU i evrointegracije "najveći strateški cilj Republike Srbije".

Podsetila je da se partnerstvo Srbije i EU najbolje ogleda u ekonomskoj saradnji navodeći da je od 2000. godine EU za podršku Srbiji izdvojila devet milijardi evra.

Pročitajte još: Brnabić i Han: Otvaranje novih poglavlja do kraja godine

Premijerka kaže da će Srbija nastaviti da predano radi na svojim reformama, ze naglašava da je fokus prethodne srpske vlade bio na ekonomskim reformama, koje su donele i donose rezultate. a da je sada trenutak da se Srbija fokusiura na reforme u vladavini prava i na zavrsetak reforme javne uprave.

"Reforme koje sprovodimo su pre svega važne za građane, privrednike i investitore u Srbiji. Mi želimo da imamo makoroekonomsku stabilnost, fiskalno konsolidovanu i stabilnu državu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, da nemamo administraciju koja će praviti lavirinte kako bi imala opravdanje za korupciju. Mi želimo da imamo efikasno pravosuđe. To sve želimo da radimo zbog nas. Svakako kada to budemo implementirali bićemo spremi da budemo i član evropske porodice zemalja", poručila je premijerka.

Brnabić je rekla i da je Srbija partner EU i kada su evrointegracije celog regiona u pitanju i ocenila i da se ceo region nalazi u "pozitivnom trenutku" evrointegracionih procesa.

"Mislim da imamo momentum i da ovaj momentum treba svi zajedno u partnerstvu da iskoristimo u narednih 6 do 7 meseci, da treba da damo jasnu poruku da je EU u intresu svih nas, da je strateški prioritet svih nas, ali da EU za sve nas nema bez jake regionalne saradnje, regionalnog povezivanja, regionalne stabilnosti i regionalnog političkog dijaloga. To je podržano od EU, ali pokazuje i ozbiljnost svih nas kao pojedinačnih zemalja regiona", poručila je Brnabić.

Pročitajte još: Nova poglavlja u oktobru ili decembru?

Ona je dodala da je Srbija duboko i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom i pozvala sve učesnike u društvenopolitičkom životu Srbije da uzmu učešće u unutrašnjem dijalogu koji se u Srbiji vodi o Kosovu.

"To nije političko pitanje ili pitanje političkih potkusurivanja. To je nacionalno pitanje. Svi zajedno u Srbiji treba da nađemo kompromis kako bismo zastupali jedinstven stav po tom pitanju", poručila je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije pozvala je Prištinu da zajedno sa Beogradom nastave rad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma u cilju formiranja Zajednice srpskih opština, a zatim i daljeg nastavka dijaloga.