Vučić: Nećemo u NATO, nećemo u ODKB, hvala!

Tanjug

31. 07. 2017. u 11:20

Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio "svetskim silama" da ne vode srpsku politiku

Вучић: Нећемо у НАТО, нећемо у ОДКБ, хвала!

Foto Tanjug/Dragan Kujundžić

NIŠ - Moj poziv na dijalog ne znači priznanje Kosova, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poručio "svetskim silama" da ne vode srpsku politiku.

On je to rekao povodom pitanja novinara kako vidi izjavu ruske istoričarke Elene Guskove da otvaranje dijaloga vodi priznanju Kosova.

"Srpsku politiku vodi srpsko rukovodstvo u skladu sa srpskim državnim i nacionalnim interesima", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je danas više nego ikada izložena različitim pritiscima, sa različitih strana.

"Niko nije zadovoljan pozicijom Srbije, jer je ona nezavisna država i brine o svojim interesima u uslovima sve većeg sukoba velikih sila, kada proteruju 750 i vsise lica iz diplomatskih predstavništva, pa je razumljiva zaoštrena retorika", ocenio je Vučić.

On je dodao da svi očekuju da se Srbija opredeljuje.

"Srbija ne sedi na dve stolice, kako neki tvrde. Srbija ima svoju, srpsku, stolicu i neće ničiju tuđu. Sami biramo svoj put u budućnost", podvukao je Vučić.

Veoma oštro odbacio je tvrdnje da je poziv na dijalog put ka priznanju Kosova:

"Ovo je samo poziv na dijalog, rešenja nisu gotova. Prekinite da izmišljate na svim stranama. Neću da izlazim sa rešenjima, dok ne čujem stavove kompletnog društva", podvukao je Vučić.

Kazao je i da Srbija ne želi da bude nijednog vojnog saveza:

"Imamo svoju vojsku, koja jača i koja će biti sve snažnija. Prekinite sa svih strana da vodite politiku Srbije. Nećemo u NATO, hvala. Nećemo u ODKB, hvala", zaključio je Vučić.

Guskova je, inače, ovih dana rekla da je poziv srpskog predsednika na unutrasnji dijalog o Kosovu i Metohiji dosao dosta kasno, jer je "crvena linija" predena, te dodala da Srbija nikada neti primljena u EU, ali da je potrebna u NATO-u.

Ona je, za Radio Beograd, istakla da je poziv za unutrasnji dijalog o Kosovu dosao "kada je toliko papira potpisano, kada je godinama trajao pregovaracki proces, kada je sve pri kraju", te upitala zasto o priznavanju Kosova tome ne bi bio raspisan referendum.

Istovremeno, Međunarodni institut za jugoistočne I balkanske studije (IFIMES), iz LJubljane, ovih dana je objavio da u "određenim međunarodnim političkim krugovima" postoji koncept prema kojem bi novim strategijskim dogovorom između SAD i Ruske federacije "Srbija mogla postati deo interesne sfere Ruske federacije kroz Organizaciju Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB)".VUČIĆ: DOBRO JE ŠTO SE ČUJU RAZLIČITI GLASOVI O KIM


PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom stava bivšeg predsednika Borisa Tadića da treba razmisliti o tome da se Kosovu da stolica u UN, da je dobro što Tadić učestvuje u dijalogu, "makar mu to nije bila ideja kad je bio na vlasti".


Vučić je, odgovarajući novinarima, rekao da je dobro što se čuju različiti glasovi, od Tadićeve ideje do Vojislava Šešelja i Lazareve kletve, pa do tri, četiri predloga koja su stigla iz vlade.


"Dobro je da su se ljudi 'otvorili' i da govore šta misle", rekao je predsednik.


Dodaje da ćemo tako moći da vidimo "šta je realno, šta moguće, a šta ne smemo da izgubimo ni po koju cenu".
VUČIĆ: IAKO SRBI JOŠ NISU SPREMNI, NEĆU POPUSTITIPREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi, u vezi Kosova, da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.


"Lako je reći - idite i borite se za Kosovo. Međutim to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem - za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta. Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh", objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku "Blik".


Predsednik Srbije je podvukao da će, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt večno trajati, a to škodi obema stranama.


Podsećajući da je bio najmlađi poslanik, nakon toga najmlađi ministar i premijer i sada najmlađi predsednik, ocenio je da je najbolji čovek za taj zadatak jer nema više nikakvih ličnih ambicija.


Istakao je da bi bilo bolje danas pronaći rešenje nego za 100 godina, jer se jednom konflikt mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa.


"Znam da Albanci i Srbi u Ssvajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini", ukazao je Vučić.


Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi sa Rusijom.


"Sve dugo, što se iznosi protiv nas, služi samo vršenju pritiska u vezi ova dva pitanja", uveren je on.


Na pitanje da li se to odnosi i na kritike vezane za nedostatak slobode štampe i nezavisnosti pravosuđa, Vučić je odgovorio da nije isključivo to, dodajući da postoje problemi u srpskom pravosuđu, ali ne zbog nedostatka nezavisnosti, već zbog neefikasnosti pravosuđa.


Kada je reč o izjavi premijerke Ane Brnabić, da se Srbija već odlučila između Rusije i EU, Vučić je kazao da ne zna da li je to rekla, ali da je Srbija odavno donela svoju odluku, a ona nas vodi u EU.


"Međutim još nismo članica i moj zadatak je da negujemo što bolje odnose sa Rusijom", objasnio je on.


Ukazao je da Srbija nikada nije priznala Krim kao deo Rusije i da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već naša vojna saradnja sa Rusima, pri čemu imamo četiri puta više vojnih vežbi sa NATO ili američkom vojskom nego sa ruskom.


Kada je reč o izbeglicama Vučić je kazao da je danas stanje u Srbiji mnogo bolje, dodajući da Srbija nikada nije bila ta koja se glasno žalila čak i kada je najveći broj izbeglica prolazio kroz našu zemlju.


"Mi znamo šta znače izbeglice. Tokom rata u Jugoslaviji 30 pripadnika moje porodice je pobeglo u Srbiju", kazao je predsednik.


On je najavio da će se Srbija, bude li se ponovio izbeglički talas iz 2015.isto ponašati, i zasigurno neće podizati ograde.


Odbacio je da namerava da u zemlji uvede diktaturu i autoritarno vlada, istakavši da je u demokratiji treba prihvatati i poraze, što je on, kako je dodao, uvek činio.


Upitan koliko namerava da ostane na vlasti rekao je da nema sumnje da bi i na sledećim izborima pobedio, ali da se možda neće kandidovati.


"U narednih pet godina imamo dosta posla, a onda nastupa vreme da neko drugi preuzme taj posao. Onda možete svi, koji ste skeptični, reći da ste pogrešili", poručio je Vučić.


Na opasku da u Bosni ne veruju da je čovek pomirenja, rekao je da je, prema istraživanjima u toj zemlji, pored Vladimira Putina najomiljeniji strani političar, kao i da ne krije svoju prošlost.


"Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju", objasnio je Vučić.


Dodao je da ne može da kaže da se stidi, ali da analizira svoje greške, i da je i dalje ponosan Srbim, ali da danas zna da se život ne sastoji od toga da posedujete neki kamen, već da treba poboljšati svakodnevnicu građana.SRBI SA KIM PODRŽAVAJU VUČIĆEVU INICIJATIVU O DIJALOGU


POTPREDSEDNIK kosovske vlade u tehničkom mandatu Branimir Stojanović kaže da Srbi sa KIM podržavaju inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu, jer su, kako kaže, svesni okolnosti u kojima žive.


"Trpeli smo u prošlosti, a posledice osećamo i danas zbog populističkih odluka, izjava, zbog licemerja mnogih koji su u prošlosti upravljali Srbijom, a danas bi da drže lekcije o patriotizmu", rekao je Stojanović, saopšteno je iz njegovog kabineta.


Stojanović poručuje da Srbi imaju potpuno poverenje u predsednika Srbije Vučića i inicijativu za dijalog, jer znaju da je i do sada donosio odluke vodeći računa pre svega o običnom čoveku, a ne političkim poenima.


Srbi na KiM su, dodaje, preživeli, i danas žive, pre svega od podrške Vlade Srbije, izrazivši uverenje da i ubuduće neće biti uskraćeni za tu podršku.


Navodi da su Srbi na KiM spremni da i dalje sa Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem "koračaju hrabro napred, da bi naša deca mogla slobodno i pristojno da žive, ne bojeći se svaki put kada krenu kod komšije (Albanca) u prodavnicu, na fudbalsku utakmicu ili bilo gde drugo".


"Potpuno smo posvećeni i opredeljni da ostanemo u svojim domovima, da očuvamo srpsko ime i prezime na Kosovu i Metohiji i obezbedimo bolje uslove za život generacijama koje dolaze posle nas" poručio je Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

Propovednik

31.07.2017. 16:07

Svesno ili nesvesno gura se Srbija u gradjanski rat,posle toga se necemo oporaviti vise nikad,,bice to konacni udar zapadnih sila na slobodarsku i pravoslavnu Srbiju.

Нада Латиновић

31.07.2017. 16:29

Ако Србија не иде у НАТО шта ће управа за НАТО у Министарству спољних послова, саветници како НАТО тако и ЦИА и МИ6 су у свим нашим "независним" институцијама. То је јавна ајна. Нико јиош није потврдио да постоји управа за ОДКБ у Мин. спољ. послова Србије.

NATO privilegije za razvoj

31.07.2017. 20:39

@Masala - Kada bi građani znali šta tehnološki i finansijski znači da Srbija uđe u NATO, svi obavešteni bi glasali za to , jer bi imali privilegije za razvoj, veće od bilo koje druge države sa Balkana !

Žika

31.07.2017. 16:59

A zašto to nisi govorio 1998-me,kad si bio sa Miloševićem u koaliciji?Tad si govorio da zemlja mora da se brani?Koliko ste tada ljudskih života gurnuli u propast,poginuli i ranjeni pripadnici vojske i policije i raseljeni s Kosova?Zašto te 1998-me ti i ovi akademici i istoričari niste rekli ovo što danas predlažete,pa da sačuvate ljudske živote?Trgujete sa SAD,za hrpu naštampanih dolara ste sada odlučili da ga predate,gazeći tako još jednom sve nastradale i unesrećene naše građane zbog Kosova???

branka

31.07.2017. 17:38

Jelena Guskova je istoricar i ekspert za balkanska pitanja i jos nisam procitala njenu procenu stanja ,a da je pogresila .Sustinu je rekla -potrebni smo NATO-u ,ali nas nece nikada primiti u EU.Dijalog -nakon nekoliko godina pregovaranja ,a da ne znamo ,niti smo obavesteni sta je do sada dogovoreno i potpisano , je apsolutni apsurd i podcenjivanje. Ali, kako izabrani predsednik Srbije kaze -samo se magarci ne menjaju..shodno tome ...videcemo dokle je stigao nas narod i njegovo zombiranje.

Srdjan

31.07.2017. 17:54

Cista sema kako se priprema teren za nezavisnost.Odavno ovaj zna ua to samo zna i da za to ide glava.

Pile

31.07.2017. 18:54

@Srdjan - Ako se sve unapred zna čemu onda komentarisanje i čuđenje. Lepo sednemo na livadu i čekamo prosto da se desi. Pustite čoveka neka proba neka uradi nešto, na livadi uvek može da se sedi.

nele011

31.07.2017. 20:42

@Srdjan - ...pa mi stalno cekamo...i svaki put nam dodje jos gori...NEMOJ samo ovaj da proba....ti ni livadu neces da imas...

Perasin

31.07.2017. 18:09

A sto se gospodine Predsednice sastajete svake druge nedelje sa Kajlom Skotom?zar to nije ucestano?

OnyxxBG

31.07.2017. 19:40

@Perasin - A vi ste može biti neki ugledni spoljnopolitički analitičar pa Vas zbunjuje dinamika?

Žika

31.07.2017. 18:18

Srbija mora da se svrsta u ODKB pod hitno,jer je to većinska volja od preko 90% građana Srbije i to je spas za nas!Srbija ne može da bude neutralna,zato što je slaba i ima mnogo neprijatelja oko sebe,koji su svi već u NATO paktu,ako bi ostala neutralna brzo bi je rasturile te neprijateljske države!Srbija će sačuvati svoju državu samo uz pomoć Rusije i zato mora pod hitno u ODKB!Ako ostanemo neutralni,osuđeni smo na totalnu propast kao narod i ostaćemo bez države!Naš izbor je zato Rusija i ODKB !

DFejan

31.07.2017. 18:19

Nema tu da li smo spremni ili nismo! Moramo da vidimo šta je realno moguće, a ne da živimo u snovima, koji za Srbiju postaju noćna mora zbog kosovskog problema!

maniks

31.07.2017. 18:19

Mnogo se zuri predsedniku, nismo najvni to se dobro vidi, zadatak i obecanje mora da se izvrsi. Za to ima podrsku Amerike, Nemacke , NATO , EU a Srbe Srbe ko pita . ali doci ce dan , dan kada ce se Srbi pitati. Proci ce i ovaj najsramniji period u istoriji Srpskog naroda.

BootEliminator-V1389

31.07.2017. 18:47

Не тако давно, мислио сам врло оправдано да нема већих издајника и квислинга од аутошовинистичких другосрбијанских зомбија и демагога из Демократске Странке. Прешао сам се нажалост и на нашу колективну трагедију ове окупиране колоније Србије, дефинитивно. Ако им прође овај заједнички дефетистички спин којим безочно и безобразно трују заједно месецима целу Србију по задатку "западних пријатеља" и чувања својих фотеља, нестаћемо и то заслужено.....

Pera.jankovic@gmail.com

31.07.2017. 19:22

Politika Vuciceva je politika sminke-kozmetike samo igra na takticku varijantu sto vise pravim problema u Srbiji time cu cesto doci u poziciju laznog patriote a narod je" glup" pa ce narod misliti vidi kako imamo "dobrog " Predsednika spasava nas.Ti si Vucicu potpuno procitan kao jedan veliki providni FOLIRANT. on ne moze da vlada bez problema po sistemu zakukuljeno zamumuljeno. Fuj fuj fuj.

OnyxxBG

31.07.2017. 19:39

Naslov poglavlja može biti isključivo "Vraćanje otetog" pa da vidimo kako i šta dalje da se sprovodi

Razlozi za NATO

31.07.2017. 20:34

Realnost kaže: 1).Albanci imaju najveći natalitet u Evropi i svake godine ih je bar 50.000 više, a Srba svake godine za toliko manje, pa će za 50 godina Srba biti 2,5 miliona manje, a Albanca 2,5 miliona više ; 2). Ako se više susednih država udruži protiv Srbije, samo NATO može da nas spasi; 3). Logičan zaključak je da odmah uđemo u NATO, dobijemo velike investicije, zaposlimo bar pola od milion nezaposlenih, postanemo lider Jugostočne Evrope,.. ! Zašto bi čekali da glupi shvate promene !!

nele011

31.07.2017. 20:39

..Nećemo u NATO, on je odavno u nama a i u meni....nećemo u ODKB...pa da me ovi prvi grde....ustvari...ja POJMA nemam gde cu...a narod...ma ko pita narod...

Dejan

31.07.2017. 20:43

boze ,ovi botovi ko papagaji,sef im rekao ,,realnost" I sad svi hoce realno.realno je da su kosovski albanci koji su inace nacionalna manjina nasilno otcepili deo teritorije srbije I tu realnost srpki narod ne prihvata jer realno nesto moze biti danas a nesto za pet godina a to sto vucic nesto mora to ne znaci da drzava mora,toliko

Tijana

31.07.2017. 22:09

Vučić želi saradnju i dobre odnose sa svima zarad boljeg života građana Srbije, ali uz poštovanje i rad. Lopovska opozicija mu nije ni do kolena.

srna

01.08.2017. 00:24

Сини јарко сунце са Косова.Не дамо те, земљо Душанова. Не дамо те, земљоНемањића, Обилића,браће Југовића.

tanja

01.08.2017. 00:25

Сви ће Срби као Југовићиза крст часни на Косово ићи,Да одбране земљу благодатнуЗа крст часни и слободу златну!

Да ти објасним

01.08.2017. 13:15

@Ena - Ратом отето само ратом може да се врати. Нажалост... А кажи Вучићу, да се распита, поклони се не враћају.

Dragan

01.08.2017. 01:49

Srbija nikada nece odustati od Kosova zato je i pokrenut dijalog koji bi pronasao resenje dobro za sve.

Najbolja

01.08.2017. 08:17

Svetske sile su oduvek bile prisutne u Srbiji, svaka "cima" na svoju stranu i vodi svoju ucenjivačku politiku ali prosto je i više nego jasno svima nama da moramo biti svoji na prvom mestu pa sve ostalo. Dijalog je i više nego bitan kada se radi o KiM i svakako podržavam predlog predsednika Vučića pa i upornost oko istog. Srbija je očigledno spremna za kompromise ali se neće tek tako odreći KiM. Samo napred!

Evo Resenja

01.08.2017. 11:43

Kosovo treba drzati u ovoj trenutnoj "pat" poziciji i gazit ih cizmom po repu sve dok financijski skroz ne propadnu, oa makar to trajalo decenijama po modelu iz Izraela.

Да ти кажем

01.08.2017. 13:07

Ми смо 1941. изабрали страну и победили (и Хрвати и Албанци су изабрали и изгубили, али смо их ми превели на страну победника). Деведесетих (као и сада) нисмо хтели да бирамо, па нам се десила и '92, и '95, и '99...

"Мудра" политика

01.08.2017. 13:12

Нећемо у НАТО, ОДКБ, КСОР и ШОС... Али хоћемо у Велику Албанију? Да лакше уђемо у Унију са њима, Милогорцима, Македонцима... И са Хрватима, Немцима, Бугарима...