Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Solunu da su Grčka, Bugarska i Srbija zajedno, ne samo tri puta, već desetostruko snažnije nego kada istupaju pojedinačno.

On je, nakon trilateralnog sastanka sa premijerima Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovim, ocenio da su takvi susreti tri zemlje od velikog značaja.

"Snažniji smo kad smo zajedno nego kad nastupamo odvojeno. Mogli bismo taj model da koristimo česće i da se po različitim pitanjima postavljamo jedinstveno i zajednički i time dobijamo neuporedivo bolje rezultate za naše tri zemlje. Spremni smo po svim pitanjima spoljnim i unutrašnjim izazovima zajednički da delujemo, a u skladu sa evropskim principima, evropskim standardima", rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je zahvalan Ciprasu i Borisovu na podršci koju pružaju Srbiji na evropskom putu, te naveo da očekuje još snažniju podršku u narednom periodu.

"Spremni smo da sa Grčkom i Bugarskom učestvujemo u različitim projektima, koji su od ekonomskog inetresa za sve tri zemlje, ali i političkog interesa za naše zemlje i nacije", rekao je Vučić.

Novinarima je preneo da je na trilateralnom sastanku razgovarano o brojnim infrastrukturnim projektima, povezivanju građana, poslovnih ljudi, i kako i na koji način da zajednički postižemo najbolje rezultate.JUNKER POTVRDIO JASNU EVROPSKU PERSPEKTIVU SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Solunu sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom, koji je tokom razgovora potvrdio jasnu i nedvosmislenu evropsku perspektivu Srbije.

Na sastanku posvećenom evropskim integracijama Srbije, Vučić je pozvao Junkera da poseti Srbiju tokom mandata Evropske komisije.

Vučić je naglasio da Srbi, od 2000. godine, veruju u priključenje Evropskoj uniji, ali da je mnogo vremena prošlo:

"Srbija će nastaviti da radi na evrointegracijama, ali želimo da taj proces ima svoj uspešan završetak", zaključio je predsednik Vučić, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Vučić će sutra i sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom razgovarati o evropskoj perspektivi naše zemlje, odnosno ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

"Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo", objasnio je Vučić na konferenciji za štampu nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Solunu.

Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

"Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da "zavisi od nas". Neće btii da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila", objasnio je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

"Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost", naglasio je Vučić.U PETAK SASTANAK SA TUSKOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u petak u razgovoru sa predsednikom Saveta EU Donaldom Tuskom ponoviti svoj zahtev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

Vučić će, kako je preneo novinarima, večeras u Solunu, gde učestvuje na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje, razgovarati o tome i sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

"Odavde pravo idem u Brisel. Imaću sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da je preneo ranije ovaj zahtev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

"Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da ''zavisi od nas''. Neće btii da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila", objasnio je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

"Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili deset, dvadeset godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost", naglasio je Vučić.

Istakao je da želimo da napravimo naše društvo što uspešnijim, našu ekonomiju što konkurentnijom i da to radimo svakako zbog naših građana.


Međutim, istakao je da zbog političkog odnosa želimo da znamo koji je politički odnos EU prema Srbiji.

"To je fer i ljudski zahtev, pa ne znam što se mnogo čude, kao da pitamo ''kada ćete da nas vodite na Mars, da zabodemo našu zastavu''. To vi napredniji idite, mi ćemo nekog novog Nila Armstronga da gledamo na televiziji", poručio je on.

Uveren je i da neće biti konkretnog odgovora.

"Mislim da je u redu da čuju, makar pronašli stotine onih u samoj Srbiji koji će odmah da mi zalepe neku vrste političkog šamara", konstatovao je Vučić povodom kritike u medijima ukazujući da ni u Evropi mediji nisu bolji.

"Dovoljno da pogledam američke i britanske medije. O Evropi bolje da ne govorim kakvih sve ima. U svemu tome ti mediji se najgore odnose prema meni. To je valjda dokaz demokratičnosti u Srbiji, a ne problema" poručio je Vučić dodajući da se to koristi kao izgovor za Kosovo.

"Kada smo imali mnogo lošije stanje po pitanju ljudskih prava i medijskih sloboda, na početku mandata 2012/2013. kada je sve ostalo pod šapom jednih istih koji su sve to držali, sve je bilo u redu ako nešto uradite po pitanju Kosova. Ako se ne napreduje po pitanju Kosova iz njihovog ugla ođedanput ništa ne valja", ukazao je on.

Vučić je rekao da se uvek pokreću takve priče ili oko odnosa prema Rusiji, dodajući da su to dva pitanja koja su ključna za njih.

"Kažite da su ključna, nemojte da nas držite u nečemu trećem što znamo da time niste tako nezadovoljni kao što pričate, a koristite da bi ostvarili nešto od ove prve dve stravi. Igrajmo čisto“, pozvao je predsednik.

On je tražio da EU jasno i bez rukavica iznese svoj stav, dodajući da to traži kako bi zaštitio interes građana Srbije i kako bi imali najčistije odnose sa EU.

"Nemojte govoriti da li je to postavljanje pitanje na kom ćemo putu biti. Mi smo na tom putu", zaključio je Vučić.

TRILATERALA VUČIĆ, CIPRAS I BORISOV U SOLUNU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Solunu sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom i šefom bugarske vlade Bojkom Borisovim.

Trilateralni susret prilika je za razgovor o međusobnim odnosima, energetskom povezivanju tri zemlje i velikom broju infrastrukturnih projekata.

Ranije je Vučić najavio da će iskoristiti ovaj sastanak da bi razgovarao o gasovodu Turski tok i njegovom kraku koji bi išao preko Srbije do Mađarske.

Programom je predviđeno da se nakon sastanka, Vučić, Cipras i Borisov obrate medijima.

Predsednik Srbije ranije danas učestvovao je na prvom sastanku Visokog poslovnog saveta Srbije i Grčke kao i potpisivanju šest međudržavnih sporazuma.

VUČIĆ: GRČKA UVEK MOŽE DA RAČUNA NA NAŠU PODRŠKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je uoči prve sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke da te dve zemlje mogu da ostvare bolje rezultate kad sarađuju nego kad deluju samostalno.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom ocenio da je današnji sastanak od izuzetnog značaja za Srbiju, te naveo da su dve strane pre te konferencije potpisale šest međudržavnih sporazuma, od koji su neki, kako je rekao, uopštenog karaktera, značajni pre sgega za budućnost, dok su drugi važni jer se njima rešavaju pitanja građana, poput sporazuma o međusobnom priznavanju priznavanje vozačkih dozvola.

Građanima, primetio je, znači kada mogu da voze sa svojom vozačkom dozvolom u drugoj zemlji.


Preneo je da je sa Ciprasom razgovarao o poboljšanju životnog standarda građana i o međusobnim odnosa.

Vučić je rekao i da trgovinska razmena nije na nekom niskom nivou, ali da ni Cipras ni on nisu zadovoljni sadašnjim nivoom razmene i da smatraju da može da bude veći.

Trenutno trgovinska razmena, podsetio je, iznosi oko 400 miliona evra, uz trend rasta izvoza iz Srbije, koji je u prvih meseci porastao 10 odsto.

Vučić je čestitao Ciprasu na sve boljim ekonomskim rezultatima, ocenivši da je uspeo da iz teške situacije Grčku postavi na zdrave noge.

Rekao je i da očekuje više investitora iz Grčke i to u različitim sektorima, ali i da očekuje da Grci ostanu u bankarskom sektoru u Srbiji.

Istovremeno, Vučić je rekao da očekuje da će sve više srpskih biznismena želeti i moći da ulaže u Grčkoj.

S tim u vezi je podsetio na 900.000 srpskih turista godišnje, koji u proseku ostave između 300 i 400 evra u Grčkoj, i time daju značajan doprinos grčkoj privredi.

"Kosntatovali smo da su bilateralni odnosi dobri, da je Ciprasova poseta početkom godine dramatično doprinela poboljšanju odnosa, posle perioda stagnacije. Odnosi idu u dobrom smeru“, rekao je Vučić dodajući da je u razgovorima sa grčkim premijerom postignut visok stepen saglasnosti o svim važnim pitanjima.

On je poručio da Grčka uvek može da računa na podršku Srbije u svakom pogledu i na svaki nacicn.

"Mi Grčku doživljavamo kao prijateljsku zemlju. Grčki narod kao izrazito prijateljski narod. Nadam se da se Grci osećaju u Srbiji kao u svojoj zemlji, kao što to čine srpski turisti u Grčkoj", naveo je Vučić.

Zahvalio je i na jasnoj grčkoj poziciji po pitanju Kosova i Metohije, nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kazao je da je jasno razumeo poruke Ciprasa, koje se ujedno mogu čuti i od EU, o neophodnosti čuvanja mira i stabilnosti i preneo da ga je uverio da želimo da ostanemo stub stabilnosti u regionu, da unapređujemo svoje odnose sa svim državama i teritorijama na tom prostoru, kao i da su mir i stabilnost naš prioritet jer tako unapređujemo svoju ekonomiju.

Srbija se, kako je dodao, nada ove godine privrednom rastu od tri odsto, a iduće od četiri posto, što bi značilo ubrzani razvoj i bolji životni standard.

Preneo je da je danas po prvi put, na ozbiljan način, razgovarano i o izgradnju pruge Pirej-Solun-Beograd, koja se spaja sa brzom prugom do Budimpešte, te napomenuo da to nije jednostavan zadatak jer se radi o pruzi koja će presecati teritoriju Srbije po osi jug-sever, po najvećem delu zemlje.

Međutim, kako je dodao, imajući u vidu činjenicu da imamo suficit u budžetu, i to ne samo primarni, već ukupni sa svim vraćenim kamatama, koji ćemo zadzrzati do kraja godine, imaćemo više novca u godinama pred nama da ostvarimo i strateške projekte spajanja juga sa severom.

Na kraju rekao je da je ponosan što je na čelu srpske delegacije koja je doputovala u Solun i izrazio nadu da će iduće godine sastanak Visokog saveta saradnje biti u Beogradu, te najavio da će pre toga, 2. I 3.oktobra, Srbiju posetiti predsednik Grčke.

SRBIJA ĆE SE RUKOVODITI SVOJIM INTERESIMA

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li se slaže sa izjavama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je bila greška priznavanje Makedonije pod tim imenom i ima li plan da to ispravi, rekao da ne želi pred strancima da govori koji su razlozi za to niti da kritikuje prethodnike.

"Srbija će ubuduće da se rukovodi svojim interesima i pomagati prijateljski onima koji su na njenoj strani i koji su pomagali očuvanju principa međunarodnog prava. U tom smislu grčki prijatelji mogu računati na našu podršku“, poručio je predsednik Srbije.

Ukazao je da Grčka nije priznala nezavisnost Kosova i Metohije, da je uvek bila uz Srbiju kada je bilo teško, a da mi u nekom ranijem periodu nismo pokazali dovoljno poštovanja za tu činjenicu.

"Da sam želeo da kritikujem ili demantujem Dačića to bih sada uradio. Čini mi se da to nisam učinio“, dodao je on.

USAGLAŠENA DEKLARACIJA I POTPISANO ŠEST SPORAZUMA

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao prvoj sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije i Grčke u Solunu u kojoj predsedava predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras.

Ovo je najznačajniji događaj u srpsko-grčkim odnosima u poslednjih 65 godina.

Ovaj oblik saradnje dogovoren je prilikom posete premijera Ciprasa Beogradu, kako bi se tradicionalno prijateljstvo i ekonomski interesi povezali u čvršću formu saradnje.

VUČIĆ I CIPRAS USAGLASILI ZAJEDNIČKU DEKLARACIJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras sastali su se u četiri oka na sastanku koji je trajao duže od planiranih sat vremena, tokom kojeg su usaglasili tekst zajedničke Deklaracije.Deklaraciju treba da usvoji Visoki savet za sarađnju Srbije i Grčke.
Zvaničnici Srbije i Grčke su razgovarali o pospešivanju već dobre saradnje dve zemlje, kao i o situaciji u regionu.


POTPISANO ŠEST SPORAZUMA IZMEĐU GRČKE I SRBIJE

Između Srbije i Grčke potpisano je šest međudržavnih sporazuma, a tom činu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Aleksis Cipras.


Ministri spoljnih poslova dve zemlje, Ivica Dačić i Nikos Kocijas potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti kulture između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva kulture i sporta Grčke za period od 2017. do 2021. godine, Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Grčke o saradnji u oblasti diplomatske obuke.