UČINIO sam najbolje što sam mogao u tom trenutku za Srbe. Doneo sam mir!

Poručio je ovo, ekskluzivno za "Novosti", bivši američki predsednik Džimi Karter prisećajući se događaja u Bosni i Hercegovini 1994. godine. Prenosi nam ovo dr Borko Đorđević, dugogodišnji prijatelj Karterovih, posle nedavne posete u njihovom domu u mestu Pleins u Džordžiji.

Karter, kako kaže dr Đorđević, na prvi pogled izgleda jako dobro, ali se oseća loše. Ne pristaje, kaže, da ode u bolnicu na hemoterapiju kancera, koji mu je nedavno otkriven, jer je rezultat takvog lečenja neizvestan.

- Srdačno smo se pozdravili i kratko popričali o danima kada smo 1994. godine zajedno doneli prvi mir Srbima, Muslimanima i Hrvatima u BiH, koji je trajao skoro četiri meseca. Taj mir je bio preteča Dejtonskog sporazuma - kaže Đorđević.

U svojoj najnovijoj knjizi "Ispunjen život", koja je objavljena ovog leta, Karter otvoreno priznaje da pamti Srbe sa Pala i iz Beograda po dobru. I kaže da mu je mirovni sporazum koji je postigao decembra 1994. godine u Bosni bio jedan od argumenata u njegovoj kandidaturi za Nobelovu nagradu za mir. Tu nagradu je dobio u trećem pokušaju 2002. godine.

Karter je 20. decembra 1994. posetio Sarajevo i Pale i ostvario sporazum o nenapadanju između tri zaraćene strane, za koji su mnogi govorili da je - "stakleni mir". Tvorac tog dogovora i danas drži predavanja po Americi o ovom istorijskom događaju.

- I pored toga što je ozbiljno bolestan, Džimi promoviše svoju novu knjigu, a drži, u okviru Karter centra, i predavanja o međunarodnim odnosima u svetu i kriznim područjima. Karter je psihički jak čovek, jer duhovnu snagu crpi iz ubeđenja da svetu treba da pruža svoju dobrotu dok god je živ - objašnjava dr Borko Đorđević, dugogodišnji prijatelj porodice Karter.


KIKIRIKI

DžIMI Karter je rođen 1924. godine. Potiče iz francusko-irske porodice koja se 1830. godine naselila u Džordžiji. Njegova familija se decenijama bavila uzgojem pamuka i kikirikija. Odrastao je pod uticajem majke Lilijan Karter, koja je bila bolničarka, žena sa libelarnim stavovima i snažnom baptističkom crtom u karakteru. Izrastao je u tihog i nenametljivog proizvođača kikirikija, stolara i slikara amatera, ne baš popularnog američkog predsednika od 1977. do 1981. godine.


ODNOS SA KARADžIĆEM

- DžIMI Karter je jedini američki predsednik koji ima iskren odnos prema Radovanu Karadžiću i drugim opasnim Srbima, kako ih tretira međunarodna zajednica i Bela kuća. Neostvarena želja mi je da organizujem njihov ponovni susret - otkriva nam dr Đorđević.