ФОТОГРАФИЈА на насловној страни недељника "Нин", на којој су председник Александар Вучић и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, али којом доминира пушка уперена у првог човека Србије, изазвала је бурне реакције.

Представници власти то оценили као позив на ликвидацију шефа државе, а од негативних коментара "усијане" су друштвене мреже. Много је порука, упућених редакцији недељника, које гласе - повуците број.


МАРТИНОВИЋ: ПОЗИВ НА УБИСТВО ВУЧИЋА

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић изјавио је да је скандалозно да недељник НИН на насловној страни сутрашњег издања објави фотографију на којој се, како каже, позива на убиство председника Србије Александра Вучића.

Он је позвао главног и одговорног уредника НИН-а који, како каже, ових дана држи лекције о моралу и етици, да објасни шта му значи та фотографија на којој је снајперска пушка уперена у председника Србије.

НИН: ФОТОГРАФИЈА ВЕЋ ОБЈАВЉЕНА У САОПШТЕЊУ НИН-а је наведено да су само "најмрачнијим умовима" могле пасти на памет "гадости које се приписују" њиховој редакцији. НИН је навео да нико није негодовао када су неки домаћи медији фотографију Тањуга први пут објавили 27. јуна 2017, када је тада премијер Вучић са тадашњим председником РС Милорадом Додиком отворио сајам "Партнер 2017" у Београду.

- Као из времена Гебелса. Уништити Србију и РС. Ако то допустимо, шта ћемо ми Срби? - упитао је Мартиновић.

Мартиновић је рекао да грађани такође треба да се замисле над пропагандом која се шири да у Србији нема слободе медија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Битанге ме неће сломити


-
Не да је има, ово више није слобода медија, ово је постала анархија у којој сваки лудак који мисли да је новинар може да објави фотографију у којој се врло јасно позив на убиство председника Републике - рекао је Мартиновић.

Он је додао да се СНС никада неће са политичким противницима обрачунавати на такав начин, већ да ће их увек побеђивати на изборима. Упитао је каква се порука шаље таквом насловном страном и да ли је то: Хајде да убијемо Вучића и да од Србије направимо Боливију.- Ово је јасна порука оних који стоје иза Драгана Ђиласа, Бошка Обрадовића, Маринике Тепић, свих њих који данима и недељама воде кампању против Александра Вучића, против Небојше Стефановића, против наше наменске индустрије, против наше војске и наше државе. Ово је позив на убиство - поручио је он.

Истакао је да треба да је срам оног ко је ставио такву насловну фотографију.

- Пре неколико дана, када је Вучић био смештен на ВМА Локални фронт из Краљева је рекао да Алескандру Вучићу треба сасути рафал у леђа. Пет метака у леђа. И ево, сутра можете да купите НИН, а на насловној страници врло демократски, европски, грађански објављена фотографија Александра Вучића у кога је уперена снајперска пушка", истакао је шеф посланичке групе СНС.


ВУЛИН: НАСЛОВНИЦА ПОЗИВ НА ЛИКВИДАЦИЈУ

Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да је фотографија са насловне стране сутрашњег НИН-а "слика болесне мрзње" и позив на ликвидацију председника Александра Вучића.

- Олош сања да Вучића нешто или неко убије. Насловна страна НИН-а, наручена од Драгана Ђиласа, није ни новинарство ни слободно изражавање. Није важно ни ко је сликао, ни када, важна је мржња и претња са насловне стране НИН-а. То је терапијска слика болесне мржње. Не очекујем да се било ко од новинарских удружења, повереника, репортера без граница огласи и осуди отворени позив на ликвидацију председника Вучића - изјавио је министар одбране Александар Вулин коментаришући насловну страну најновијег броја недељника НИН.Министар одбране је додао да никоме од заштитника људских права неће бити важно како се осећа Вучић пред снајпером или његова породица.

"Мржња према Вучићу је дозвољена а сваки глас или реакција која осуди олош биће нападнута и приказана као притисак. На жалост, у Србији се на насловним странама некажњено позива сваки психопата да стане иза снајпера и то никоме није важно. Докле год буде тако, ја ћу нашег председника, и свог друга, чувати и сачувати а олош нека машта, неће му се остварити", изјавио је министар Вулин.


МАЈА ГОЈКОВИЋ: ПРОМОВИШУ АТЕНТАТ НА ВУЧИЋА

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић осудила је данас насловну страну НИН-а на којој се, како каже, позива на линч и убиство председника Републике Александра Вучића. Гојковић је из посланичке клупе истакла да се у новинама промовише атентат на Вучића, с обзиром да се на насловној страни недељника налази снајпер уперен у срце председника Србије и председника РС Милорада Додика који се на фотографији налази поред њега.

- Ово нису налепнице за фудбалско првенство у Катару, па да лепимо фотографије фудбалера, ово је утицајни недељник - прокоментарисала је Гојковић.

Она је оценила да ће поједини медији критиковати шефа посланика СНС Александра Мартиновића који је говорио о насловници НИН-а, имајући у виду да је тако било и раније када су помињали поједине судије, невладине организације и друге о којима не сме да се говори.- Нека напишу сутра шта год хоће о Александру Мартиновићу, ево ја ћу да се солидаришем. Ево сви ми овде из СНС смо Александар Мартиновић. Нека све нас овде наведу да смо сви Мартиновић зато што бранимо председника и сматрамо да ово није информативно гласило, већ позив на линч и на убиство председника Вучића, па 'нека виси Педро' - рекла је Гојковић.

Гојковић је у полемици са послаником Миладином Шеварлићем, који је у скупштину ушао на листи Двери, казала да није чула да је осудио када је њу Бошко Обрадовић са колегиницом тукао у кабинету, као што и сада није осудио насловну страну НИН-а.

- Тукао ме је, то је баш похвално за демократију државе, то је баш похвално за њихове спонзоре који хоће да их на силу доведу на власт. Да ли је ово што ми говоримо угрожавање слободе медија, а Мартиновић и ја ћемо да висимо к'о Педро, што је рекао један од посланика када је био на службеном путу у Холандији пре неколико година - навела је Гојковић.

Како каже, у Србији се данима гледају "турске серије" да ли Синиша Мали има овакав или онакав докторат, али указује да није могла да пронађе докторат Бојана Пајтића.

- Лично сам га (Мартиновића) молила да ми пронађе докторат Бојана Пајтића зато што сама нисам могла да га нађем у библиотеци Правног факултета у Новом Саду. Није могао да ми помогне, не постоји докторат. Па зашто? Зато што постоје индиције у делу академске јавности да је он преписао добар део доктората од једне његове колегинице из Загреба - навела је Гојковић.


МАРКО ЂУРИЋ: ПРИСТОЈНА СРБИЈА МОРА ДА ГЛАСНО ИЗРАЗИ ГНУШАЊЕ

Потредседник СНС Марко Ђурић потез НИН назвао је - скандалозним. Он је на Твитеру написао:

- Пристојна Србија мора да гласно и једнодушно изрази гнушање над НИН-овом патологијом, јер ни у једном демократском друштву не би било могуће да се једна оваква фотографија нађе на насловници једног политичког недељника.МИХАЈЛОВИЋЕВА: НЕДОПУСТИВО ТАРГЕТИРАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, оценила је као скандалозну и непримерену насловну страну новог броја недељника НИН, на којој је приказан председник Србије у којег је уперена пушка.

"Насловна страна на којој се налази пушка уперена у председника Србије јесте својеврстан позив на насиље и таргетирање човека који обавља највишу државну функцију у земљи", саопштила је Михајловић.Било би добро, истакла је она, кад би се, пре свега, професионална удружења новинара и Савет за штампу одредили према овоме и јасно ставили до знања да су позиви на насиље, у било ком облику, недопустиви и неспојиви са важном улогом коју медији имају у друштву.


МИЛИЋЕВИЋ: НАСТАВАК БЕСКРУПУЛОЗНЕ КАМПАЊЕ ПРОТИВ ВУЧИЋА

Потпредседник Скупштине Србије Ђорђе Милићевић оценио је, поводом насловне стране новог броја недељника НИН, на којој је приказан председник Србије у којег је "уперена" пушка, да је реч о наставку бескрупулозне кампање против председника Александра Вучића, јер, истиче, како другачије тумачити поруку коју својом насловном страном жели да пошаље НИН.

"Да ли је ово слобода медија или медијски линч и позив на убиство легитимно изабраног председника државе? Јер, шта друго значи када један медиј на насловној страни објави фотографију са упереном снајперском пушком у председника Србије"? упитао је Милићевић.

У изјави за јавност, он наводи да је јасно да свака насловна страна носи одређену поруку читаоцима.

"Да ли на овај начин неко отворено прижељкује ликвидацију председника? Ово је, по нашем мишљењу, отворено цртање мете на чело и још један у низу бруталних позива на насиље", оценио је Милићевић.
Нисмо ни сумњали, навео је он, да ће ово наићи на одушевљење једног дела опозиције, јер евидентно је да траже начин и пут да по сваку цену дођу до власти и привилегија без избора.

"С друге стране, очекујемо реакцију свих новинарских удружења којима је још стало до новинарске етике", закључио је Милићевић.


МИЛАН АНТОНИЈЕВИЋ: ФОТОГРАФИЈА "ИЗУЗЕТНО ЛОШЕ ОДАБРАНА"

И председник Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић, написао је на "твитеру" да је у земљи која која памти убиство Зорана Ђинђића и 12. март 2003. фотографија "изузетно лоше одабрана".


ВУЛЕТИЋ: НАСЛОВНИЦА НИН-А СКАНДАЛОЗНА, ЈАСНА ПОРУКА

Фотографија са насловне страна НИН-а у најмању руку је скандалозна и уредништво листа требало би да објасни шта је порука такве насловнице, јер је несумњиво да нека порука постоји, сматра политички аналитичар и социолог Владимир Вулетић.

"Напросто, порука је прилично јасна и у најмању руку је реч о скландалозној насловној страни", рекао је Вулетић за Тањуг и истакао да је важно имати у виду да се још увек испитује политичка позадина убиства некадашњег премијера Зорана Ђинђића.

Навео је да су се сличне алузије и слични коментари како визуелно, тако и текстуално, појављивали у то време.

"Морам признати да ме то подсећа управо на тај период и у најмању руку очекујем да главни и одговорни уредник објасни што је заправо била порука ове насловне сране, а несумњиво је да о некаквој поруци јесте реч", истакао је Вулетић.

Он каже и да не верује да би се слична насловна страна појавила да је било ко други на тој фотографији, а не председник државе.ПОПОВИЋ ИВКОВИЋ: КО ПРИЖЕЉКУЈЕ ВУЧИЋЕВУ ЛИКВИДАЦИЈУ?

Државна секретарка МУП-а Србије Биљана Поповић Ивковић осудила је насловницу сутрашњег НИН-а, наводећи да се насловна страна пажљиво бира и да увек носи неку поруку.

"Како да тумачим да је један медиј уперио снајперску пушку у легалног и легитимно изабраног председника Србије? Насловна страна се пажљиво бира и увек носи неку поруку! Ко прижељкује ликвидацију председника Александра Вучића?", написала је Поповић Ивковић на свом Твитер налогу.


ТАЊУГ ЋУЛИБРКУ: ТО ШТО СТЕ ОБЈАВИЛИ НИЈЕ ТАЊУГОВА СЛИКА


Након што је јавност шокирала фотографија на насловници сутрашњег НИН-а, на којој је цев уперена у председника Александра Вучића, уредник тог недељника Милан Ћулибрк правда се тврдњом да је реч о фотографији Тањуга, што, међутим, није истина.

То што је НИН објавио на насловној страни није фотографија Тањуга и таква никада није објављена ни у Тањуговом севису, нити у било којем другом медију.


Оригинална некропована фотографија Тањуговог фоторепортера


Оно што је НИН објавио је један кадар са оригиналне, Тањугове фотографије, коју је НИН исекао, фокусирајући се на део кадра у којем је пушка "уперена" у председника Вучића.

Са фотографије коју је снимио Тањуг, приликом посете председника Вучића, у друштву Милорада Додика и њихових домаћина, 8. Међународном сајму наоружања и војне опреме у Београду, 27. јуна 2017. године, НИН је исекао две трећине садржаја који илуструју амбијент у којем је снимљена, као и остале људе и друго оружје.

Реч је, дакле, о уклањању две трећине садржаја, односно фалсификату оригиналне Тањугове фотографије, којим је, нема сумње, промењен садржај фотографије, а тиме и њена порука.

Уредништво НИН-а зна да је то поступак, који је недозвољен у било којем професионалном медију на свету. Неовлашћена непрофесионална измена и прерада фотографије, и одстрањивање неких њених делова, зове се "кроповање", што није дозвољено и сматра се повредом оригинала и ауторских права.

Дакле, то што Ћулибрк каже да је слика са насловнице већ објављивана, поред осталог, иначе, и на сајту Б92 - није тачно. Објављена је Тањугова оригинална фотографија, која илуструје искључиво вест о посети председника сајму наоружања.


МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: ТО ЈЕ БРУКА И СРАМОТА!

ХИТНО да реагују државни органи због насловне стране новог броја Нин-а! Пушка која циља председника наше државе није ни пример слободног новинарства, нити уметничке слободе! То је брука и срамота за једну часну професију.-поручио је Милош Вучевић,потпредседник Главног одбора Срспке напредне странке.

Вучевић је позвао надлежне државне органе, новинарска удружења, све добронамерне људе да учине све да се коначно зауставе претње и призивања злочина против председника Србије Александра Вучића. (Ј. С.)ПАНАОТОВИЋ: ПРИЗИВАЊЕ КРВОПРОЛИЋА И ДЕСТРУКЦИЈЕ

СOЦИОЛОГ Бојан Панаотовић из Новог Сада оценио је за „Новости“ да је насловна страна недељника НИН на којој се види пушка усмерена ка председнику Србије недостојна модерног грађанског друштва а нарочито оног које памти, не тако давну 2003. годину и атентат на премијера Зорана Ђинђића.

- Зашто се "шампиони" грађанске интелигенције и њихови истомишљеници не угледају на опозиционе снаге у Истанбулу или Будимпешти и супротставе Вучићу аргументе и политички програм уместо што призивају крвопролиће и социјалну патологију најгоре врсте? –запитао је Панаотовић.

Он је додао да каква год да је оригинална Танјуг-ова фотографија, контекст у коме се сада објављује, више је него јасан. Било би благотворно за српско друштво да сви људи којима је демократија на срцу и који су очували здрав разум, да унисоно осуде овакву болесну и мрачну "симболику". (Ј. С.)