Od logora do gonga parlamenta: Smilja Tišma (91) za Novosti o predsedavanju Skuštine

S. S. R.

utorak, 09. 06. 2020. u 10:30

Од логора до гонга парламента: Смиља Тишма (91) за Новости о председавању Скуштине

Smilja Tišma

Smilja Tišma (91), sa liste SPS-JS, mogla bi da predsedava prvoj sednici Skupštine
MNOGE sam brojnije sednice vodila, partijske i sindikalne, sa više od 2.000 ljudi, pa zašto ne bih i prvo okupljanje narednog saziva Skupštine Srbije. Prvo ću pozdraviti nove poslanike, a onda reći da sam među njima, jer sam ceo život radila u korist srpskog naroda.

Ovako, za "Novosti", govori Smilja Tišma (91), peta na listi SPS-JS, koja je kao dete, sa bratom i dve sestre, preživela strahote logora u Hratskoj za vreme Drugog svetskog rata. Kao najstarija među svim kandidatima za poslanike, njoj će, ukoliko socijalisti osvoje mesta u zakonodavnom domu, pripasti uloga da, uz pomoć mlađih kolega, vodi konstitutivnu sednicu 12. saziva parlamenta.


- Bila sam deo Komunističke partije kada i sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kao student, i tada sam prvi put imala kontakt sa njim. Dva puta su me pitali da li želim da budem na listi i da vodim prvu sednicu i odgovorila sam potvrdno, iako nisam član SPS. Jedino sam bila deo komunista - priča nam Tišma.


Kaže nam da je posle strahota koje je preživela u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Sisku, Jastrebarskom, došla u Beograd i tu se školovala. Završila je Pravni fakultet i ceo život se bavila pravom. Prema njenim rečima, bitno je što će, kao jedna od malobrojne "dece iz logora" koja su i danas među živima, sesti u stolicu predsedavajućeg najvažnije institucije države, kako bi i tako poslala poruku da stradanja srpskog naroda ne smemo zaboraviti.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije