PRERANO ti je istrgnut život iz ruku. Tebi, koji si ga najviše zasluživao. Neka te u tišini večnog mira prati naša ljubav, jača od vremena i zaborava. Ljudi odlaze samo kada ih zaboravimo. Ti ne brini.

Ovo je epitaf na spomen-obeležju nasmrt pretučenog Stefana Filića (18) iz Starog Sela, sastavljen kao oproštaj njegovih drugova iz razreda koji su na groblju prisustvovali četrdesetodnevnom pomenu tragično preminulom mladiću. Roditelji, brat, familija i prijatelji, ali i čitav Stefanov razred škole "Vuk Karadžić" u Velikoj Plani i juče su lili suze zbog njegovog preranog odlaska. Na spomen-knjizi ispisane su reči drugova iz razreda i zadatak iz matematike, koji je Stefan radio spremajući prijemni ispit za fakultet.

Filićeva smrt, koja je potresla čitavu javnost, i dalje čeka mnoge odgovore. U toku je istraga protiv dvojice osumnjičenih za njegovu smrt, Nikole B. (20) i Mitra P. (20), koji se terete za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju. Za ovo delo zakonom je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora do doživotne.

U Višem tužilaštvu u Smederevu je saslušano četvoro svedoka Stefanovog prebijanja. Pred tužiocem, svoje svedočenje napada dali su maloletni R. M., M. V. i J. V., kao i Predrag S. iz Velike Plane.

Saslušanje brata, Andrije (16), pred čijim je očima Stefan pretučen, odloženo je za 26. mart, potvrđeno je "Novostima" u tužilaštvu. Tada bi, kao oštećeni, trebalo da bude saslušan i mladićev otac, Nenad Filić.

JOŠ BEZ NALAZA OBDUKCIJE

PREMA dosad poznatim informacijama, dvojica osumnjičenih su u ranim jutarnjim satima 2. februara, ispred kluba "Brodolom", navodno, bez ikakvog razloga, maltretirali Filićevog mlađeg brata. Stefan je pokušao da smiri situaciju i da zaštiti brata, ali je napadnut. Od udaraca je pao, a očevici kažu da je potom dobio i udarac nogom u glavu. Izdahnuo je 30 sati kasnije. U tužilaštvo još nije stigao nalaz obdukcije sa uzrokom smrti.