Između Ninoslava Jovanovića (47) iz Niša, poznatijeg kao Malčanski berberin, i M. Č. (64) iz Požege, koji samo što je izašao iz zatvora, osim što su silovatelji nema ništa slično, kaže za Telegraf.rs kriminolog Zlatko Nikolić.

Bez obzira na to što se radi o povratniku, Nikolić kaže da naši zakoni ne podrazumevaju da se M. Č, prati kako ne bi ponovo nedelo, a od čega strahuje Srbija, a pogotovo Užice i Požega.

- Ne može se držati osuđenik kojem je istekla kazna. Zakoni postoje da štite sve, čak i takve nevaljalce. Voluntarističko produžavanje kazne, odnosno produžavanje kazne bez suđenja kod nas ne postoji. U nekim zemljama, da, pa se kazna produžava nekome ko je nesiguran, ali to je po meni nehumano i nepravedno, i zato sam protiv toga - kaže Nikolić i dodaje da ni njegovim praćenjem na slobodi ne bi se mnogo postiglo:
- Takve mogućnosti nema, a i uvođenjem toga se ne dobija mnogo.

I on kaže da je verovatno da je M. Č. agresivna osoba.

Naš sagovornik kaže da između M. Č. i Ninoslava Jovanovića nema sličnosti. Zapravo, ističe da je Malčanski berberin, koji je oteo devojčicu M. K. (12) iz Suvog Dola kod Niša, unikat kakvog je samo "upoznao" u stručnoj literaturi:
- Takvog profila silovatelja, kao što je Malčanski berberin, nema, bar ja nisam sreo. Prvi put sam se sreo sa tom vrstom patoloških silovatelja u literaturi. Kada se on pojavio, pogledao sam ponovo psihoanalitičku literaturu, sve je bilo opisano od A do Š. Zato sam i rekao, sećate se, da on neće ubiti žrtvu i sve što sam rekao bilo je tako.

Dok se mi plašimo da M. Č. ne ponovi delo, on se plaši da kaže zbog čega je ležao, kaže Nikolić, a sve zato što je svestan da se pedofili nimalo ne "mirišu" u društvu. Zato je i rekao čoveku sa kojim je putovao vozom, a o čemu smo juče pisali, da je u zatvoru bio zbog ubistva.

- Ubice se više tolerišu u socijalnoj sredini, većina pomisli da je jadan čovek možda mora da ubije - ocenio je Nikolić za Telegraf.rs.

M. Č. je pušten prošle nedelje iz zatvora nakon odležanih 14 godina kazne koju je služio zbog silovanja maloletne osobe.
Osnivač Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić odmah je pozvao roditelje iz Užica i Požege da čuvaju svoju decu, s obzirom na to da se radi o povratniku.

(Telegraf.rs)