ZAMOLIO bih sud da me zaštiti od neistina koje se plasiraju u medijima. Protiv mene se vodi medijska hajka, da sam priznao ovo krivično delo, iako sam ga od početka negirao i tvrdio da ga nisam izvršio, kako u istrazi, tako i u sudnici. Ne znam kome da se obratim za pomoć, sem vama.

Ovo je na suđenju pred Višim sudom u Beogradu rekao optuženi Darko Vesković, zvani Prika, koji se zajedno sa Nemanjom Ivanovim tereti za ubistvo Blaža Đurovića na Dušanovcu u martu 2018. godine.

On je uzbuđenim glasom istakao da je potpuna neistina da mu je ikada nuđen status svedoka saradnika, ili bilo koji drugi.

- Svim ovim neistinama koje se plasiraju u medijima ruši se pretpostavka moje nevinosti i ugrožava bezbednost moje porodice, a zna se da imam troje maloletne dece - nastavio je Vesković. - Molim sud da me zaštiti, jer nemam koga drugog. Filipa Koraća niti znam, niti imam ikakve veze sa njim.

Optuženi je objasnio da je njegov rođeni brat svojevremeno ranjen u Nemačkoj i da se zna ko je to uradio:

- Neka oni koji plasiraju neistine zovu nemačko tužilaštvo i bolje se raspitaju, a ne da pišu da i iza toga stoji Filip Korać. Ponavljam da mi nikada niko, kao ni mojim advokatima, nije nudio bilo kakav status. Ko pravi te medijske prevare, pa čak i pogrešno obaveštava i samog predsednika, ja ne znam. To treba da utvrde nadležni, a ja samo želim pravično suđenje i bezbednost za sebe i svoju porodicu.


PROČITAJTE JOŠ - U Blaža Đurovića iz automatske puške ispalili 29 projektila, zapalili auto i pobegli: Suđenje Ivanovu i Veskoviću, sledi saslušanje svedoka

Branioci optuženih tvrde da duže vreme, a posebno poslednjih dana, preko medija traju pritisci u vezi s ovim slučajem. Svi jednoglasno traže da se predmet vrati u sudnicu, a ne da se njime, kako su rekli, bave ulica i mediji. Oni su, takođe, zatražili da se utvrdi "ko je i zašto slagao predsednika i medije".


VEŠTAČENjE ORUŽJA

NA suđenju su saslušana dva veštaka balističke struke, koji su analizirali tragove iz zapaljenog vozila BMV, za koji se sumnja da je korišćen u ubistvu Đurovića. Rečeno je da su veštačenjem pronađene "jedna karakteristična čestica i više koegzistentnih". Ta jedna, kako se navodi, dokazuje da ona potiče iz vatrenog oružja posle opaljenja, a ove ostale je "samo prate" i mogu biti drugog porekla. Na pitanje tužioca odakle može da potiče oružje koje je pronađeno u gepeku, ali za koje se ne zna da li je baš ono korišćeno pri likvidaciji, balističar je rekao da je reč o "dugoj cevi", koju mogu da poseduju samo pripadnici policije i vojske.