Nebojša Zelenović kriv za zloupotrebu budžeta, evo koliku je kaznu dobio

A. Delić

18. 12. 2019. u 21:12

Небојша Зеленовић крив за злоупотребу буџета, ево колику је казну добио

Nebojša Zelenović, foto Tanjug/T.Valić

Presuda šabačkom gradonačelniku potvrdila stare optužbe. Tročlano sudsko veće izreklo mu novčanu kaznu

U OBNOVLjENOM postupku pred Višim sudom u Šapcu, tročlano sudsko veće, kojim je predsedavala Marija Ivanović, ponovo je donelo osuđujuću presudu u slučaju protiv šabačkog gradonačelnika Nebojše Zelenovića (46) i izreklo mu novčanu kaznu od 50.000 dinara. Zelenović je na optuženičku klupu seo zbog mahinacija sa gradskim budžetom za 2015. godinu, što je razotkrila Državna revizorska institucija (DRI).

Pročitajte još: Deo DS i Zelenović kroje tajne liste?

Prilikom kontrolisanja poslovanja grada, DRI je utvrdila čitav niz nepravilnosti u raspolaganju šabačkom kasom u iznosu od oko pet miliona evra, a među njima i mnoštvo preuzetih obaveza bez zaključenih ugovora i sprovođenja postupaka javnih nabavki. Protiv Zelenovića, kao odgovornog lica, podignuta je optužnica zato što je umesto planiranih 570,2 miliona dinara odobrio plaćanje rashoda od 604,5 miliona, što je za 34,3 miliona više.

Na glavnom pretresu, sudski veštak Milorad Dostanić potvrdio je navode optužnice, dok je odbrana isticala da je za krivično gonjenje nastupila relativna i apsolutna zastarelost, ali i zahtevala dodatno finansijsko veštačenje, što je sudsko veće odbilo.

Postupak protiv Zelenovića, u gradu na Savi duže od dve godine izaziva žučne polemike između lokalne vlasti na čelu sa njegovom ZZS i opozicionih naprednjaka, koji su i na skupštinskoj sednici u sredu apelovali da gradonačelnik podnese ostavku.

U šabačkoj skupštini, branio ga je šef odborničke grupe ZZS, poznati advokat Živojin Vuletić, koji je inače predsednik lokalnog odbora SPO. On je istakao da će "presuda pasti čim pređe most na Savi", a pred odbornicima je priznao da se budžet iz 2015. ne slaže za "samo" 260.000 evra, kao i da nije postojao umišljaj, već samo "eventualni umišljaj". Vuletić je kao najperspektivnijeg političara u ovom trenutku promovisao Zelenovića za novog predsednika Vlade Srbije.

NAPREDNjACI: NADAO SE ZASTAREVANjU

OPOZICIONI naprednjaci, koji ne propuštaju priliku da prebace Zelenoviću za mahinacije sa gradskom kasom, u saopštenju za medije ističu da je šabački čelnik "razvlačio sudski proces unedogled nadajući se da će predmet da zastari, da bi se izvukao nekažnjen". Između ostalog, SNS podvlači da su se sve optužbe pokazale istinitim, a da "osuđeni i dalje vlada gradom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Tanja

20.12.2019. 10:05

Simbolicna kazna...blago vamapoliticarima..a na kraju, čak i to cemo mi platiti!