DERONjE – Devojčica Ružica N. (15), učenica sedmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u selu Deronje kod Odžaka, doživela je vršnjačko nasilje, zbog čega je njen otac Tomislav N. najavio tužbu protiv škole. Slučaj se dogodio 28. novembra, na odmoru između petog i šestog časa. Prema onome što je devojčica ispričala roditeljima, nju je napao drug iz odeljenja, koji joj je prišao sa leđa i uhvatio je za vrat. Otac kaže da je to bilo davljenje, jer je devojčica ostala bez daha.


- On je nju davio samo zato što ga je, šaleći se, nazvala po imenu oca njegove simpatije. Da je imao nameru da je ozbiljno povredi, dokazuje to što joj je, kad je pala na pod skoro bez svesti, rekao: „Sad mi ne možeš ništa“. To je strašan osećaj da je dete moglo da izgubi život u školi. Da li tamo neko pazi na decu? Jesu li njima knjige ili glava u torbi? – očajan je otac.


On je zahvalan školskom pedagogu i nastavniku likovnog vaspitanja, koji su pomogli da se devojčica povrati od šoka, ali je ogorčen što rukovodstvo Škole nije pozvalo Hitnu pomoć i policiju, a ni njega ili njegovu suprugu, kao roditelje, da ih obavesti šta se dogodilo. Škola će zbog toga, kako je rekao, morati da odgovara na sudu.


- Naša ćerka se iz škole vratila sa bolnim i crvenim vratom, koji je teško pomerala, a nije mogla ni da guta. Odmah smo je prevezli na Urgentno odeljenje u somborsku bolnicu, gde srećom nije zadržana, ali su rekli da će trebati vremena da sve prođe – navodi otac.

PROČITAJTE KOŠ: Osmogodišnjeg dečaka hvatao za vilicu, dete završilo u bolnici, napao i nastavnicu kada se umešala: Nasilje usred škole u Bačkoj Palanci


Direktorka OŠ „Vuk Karadžić“ u Deronjama Zora Doroslovac rekla je za „Novosti“ da je slučaj u proceduri, a da je Škola postupila po važećem pravilniku i ostalim propisima i uredno o svemu obavestila Školsku upravu (ŠU) u Somboru.


Prosvetna savetnica u ŠU Ksenija Liščević je, na naše pitanje zašto Škola nije pozvala Hitnu pomoć, rekla da je devojčica posle događaja normalno pratila nastavu i da su nastavnici sa njom razgovarali i po završetku šestog časa, „i sve je bilo u redu“.


- Imala sam uvid u lekarske nalaze, u kojima je konstatovano da nema fizičkih trauma, ni vidljivih povreda ili modrica – rekla je savetnica.