DOJAVA o postavljenoj bombi u avionu izazvala je u četvrtak oko šest časova haos na Aerodromu "Nikola Tesla" u Surčinu, a 130 putnika i pet članova posade na letu Beograd - Frankfurt je evakuisano. Na lice mesta odmah su upućeni pripadnici kontradiverzionih ekipa MUP Srbije, kako bi pregledali avion. Srećom, utvrđeno je da je reč o lažnoj dojavi, a ubrzo su privedeni Željko S. (58) i Zoran N. (65), zbog sumnje da su počinili krivično delo izazivanje panike i nereda.

I sa aerodroma "Nikola Tesla" saopšteno je da je došlo do vanrednog događaja prilikom pripreme leta za Frankfurt:


PROČITAJTE JOŠ:
Pogledajte kako je izgledala policijska akcija na aerodromu Nikola Tesla, uhapšen muškarac zbog dojave o bombi (FOTO+VIDEO)

- Sve nadležne službe, uključujući i aerodromske, reagovale su odmah, u skladu sa procedurama, kako bi, kao osnovni prioritet, osigurale najviši stepen bezbednost putnika i vazduhoplova - navodi se u saopštenju Aerodroma.

U skladu sa bezbednosnom procedurom, nakon evakuacije posade i putnika avion je prevučen na poziciju koja je udaljena 3.000 metara od aerodromske zgrade i tu je urađen kontradiverzioni pregled.

KD ekipa policijske brigade pregledala je avion. Iz unutrašnjosti vazduhoplova izvađeni su ketering i torbe putnika, kako bi ponovo prošli rendgenski pregled. Nakon detaljne kontrole, ustanovljeno je da je dojava o podmetnutoj bombi bila lažna.

- Proveren je putnički i prtljažni deo i nije uočeno ništa što bi predstavljalo opasnost po bezbednost putnika. Sama akcija je trajala nekoliko sati, jer zahteva veoma detaljan pregled. Morale su da budu angažovane i druge aerodromske službe, koje su nam pomogle. Na sreću, ispostavilo se da je dojava bila lažna i da putnici mogu nastaviti bezbedno svoj let, nažalost, sa zakašnjenjem - rekao je, po završenoj akciji, potporučnik Miroljub Savić, komandir voda u Kontradiverzionoj jedinici.

Tokom istrage policija je, po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, identifikovala i privela Željka S. (58) zbog sumnje da je telefonom dojavio da se u avionu nalazi bomba, odnosno da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda. Kako "Novosti" saznaju, ubrzo je u ruke policije pao i njegov saučesnik Zoran N. (65), za kojeg se sumnja da je uzeo telefon prijatelja i, sa njegovog broja, upravo on pozvao aerodrom i kazao da je u avionu bomba.

Zoranu N. je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, a Željku S. krivična prijava ide u redovnom postupku.


PROČITAJTE JOŠ:
Bivši direktor „Autotransporta“ oslobođen optužbe

POLETEO POSLE OSAM SATI

KOMPANIJA "Lufthanza" je u četvrtak potvrdila da je bila lažna dojava o bombi u njihovom avionu koji je trebalo da poleti u 6.15 sa beogradskog aerodroma. Kako se navodi u saopštenju, avion je poleteo, nakon izvršenog pregleda KD ekipe MUP Srbije, tek u 14.15.

Neki od 130 putnika koji su bili evakuisani zajedno sa pet članova posade ranije su prebačeni na druge letove.