Cerovac osuđen na 18 meseci zbog otmice

O. MATAVULj

utorak, 16. 07. 2019. u 09:45

Церовац осуђен на 18 месеци због отмице
Presuda Draganu Cerovcu (26) iz Zvornika, optuženom za učešće u kidnapovanju Nenada Jakovljevića (45) u Bijeljini. Braća Miljan i Ljuban Vidović se terete kao direktni izvršioci, ali su u bekstvu

DRAGAN Cerovac (26), iz Zvornika, osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na 18 meseci zatvora zbog učešća u otmici Nenada Jakovljevića (45), iz Bijeljine, koji ga je tokom suđenja amnestirao od krivičnog gonjenja.

Cerovac je oglašen krivim da je u sastavu grupe, u kojoj su bili i odbegla braća, kik-bokseri Miljan i Ljuban Vidović iz Bijeljine, oteo Jakovljevića 14. maja prošle godine. Vidovići su žrtvu silom, pretnjom i batinama naterali da potpiše i overi ugovor kojim priznaje da duguje 16.000 konvertibilnih maraka Fikreti Mušanović, majci Đorđa Tomića, boskera i učesnika rijalitija "Parovi", koji je s Vidovićima blizak prijatelj.


PROČITAJTE JOŠ: Osumnjičenom za ubistvo u Rakovici određen pritvor

Presudu je izrekla predsednica sudskog veća Snježana Kudrić, navodeći da je Cerovac kritičnog dana svojim automobilom "audi A4" iz Srbije dovezao Miljana Vidovića u Bijeljinu. Došli su u kafe-bar "Burence", gde su ih već čekali Ljuban i oštećeni Jakovljević, kako bi razgovarali o dugu od 2.000 KM koji on ima prema Vidovićima.

- Vidovići su ga u kafiću tukli i potom mu oteli dokumente. Naveli su da je dug narastao na 8.000 evra, a potom su ga naterali da uđe u automobil kojim je upravljao Cerovac. Odvezli su ga do notara, koji nije radio, pa do knjižare u kojoj je sačinio štetni ugovor, koji su potom overeli u opštini - navodi se u presudi.

Kudrićeva je pojasnila da, iako nije bilo direktnog fizičkog kontakta između Cerovca i oštećenog, optuženi je u delu učestvovao kao saizvršilac.

- Bio je svestan činjenice da oštećenog zadržavaju i odvode protiv njegove volje da na svoju štetu potpiše ugovor - rekla je Kudrić.

Kao olakšavajuće okolnosti, sud je cenio to što je Cerovac mlad. Otežavajuća okolnost mu je, kako navodi sud, to što je bio u bekstvu i što je uhapšen na osnovu poternice.

Odbrana je tvrdila da Cerovac, koji ima dvojno državljanstvo - BiH i Srbije, nije ni znao da se za njim traga i da se protiv njega vodi postupak. U prilog tome navedeno je da mu nikada nije dostavljen tužilački poziv na saslušanje, jer nije pronađen na adresi u selu Pilice kod Zvornika.


PROČITAJTE JOŠ: Jagodina: Tužilaštvo odustalo od gonjenja Saše Živkovića

BEGUNCI NA POZNATOJ ADRESI

ZANIMLjIVO je da su se tokom suđenja gotovo svi dokazi, te iskazi svedoka odnosili na nekadašnje evropske i svetske šampione u kik-boksu - braću Miljana i Ljubana Vidovića, koji su u bekstvu. Za njima je raspisana međunarodna poternica, a iako je na sudu saopštena adresa na kojoj stanuju u Novom Sadu, oni su i dalje na slobodi. Republičko tužilaštvo RS tvrdilo je da je od Srbije tražilo izručenje, ali odgovor nikada nisu dobili.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije