POSLE OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE GINEKOLOGU: Izgubili smo bebu i nikom ništa!

B. PUZOVIĆ

27. 12. 2018. u 22:02

ПОСЛЕ ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ПРЕСУДЕ ГИНЕКОЛОГУ: Изгубили смо бебу и ником ништа!

Saša i Ivana Katić i dalje se ne mire sa gubitkom Foto B. Puzović

Bračni par Katić iz Uba šokiran Odlukom suda da dr Slobodan Gvozdenović nije krv za smrt njihovog novorođenčeta. Očajni smo i dan-danas. Bilo je bezbroj odlaganja procesa

SUĐENjE je trajalo više od decenije, bilo je bezbroj odlaganja, čak i zbog toga što je optuženi ginekolog dr Slobodan Gvozdenović svojevremeno bio sprečen da dođe na glavni pretres zbog učešća u predizbornoj kampanji! Apelacioni sud u Beogradu dva puta je imao različite stavove, a čak triput traženo je mišljenje sudskomedicinskih odbora medicinskih fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. Naposletku, izgubili smo bebu i nikom ništa.

Ovako, ogorčeni, Ivana i Saša Katić iz Kožuara kod Uba, govore, za "Novosti", nakon presude Apelacionog suda u Beogradu, kojom je ginekolog ovdašnje Opšte bolnice dr Slobodan Gvozdenović, aktuelni gradonačelnik Valjeva, oslobođen optužbe za teško delo protiv zdravlja ljudi. Osnovno tužilaštvo u Valjevu teretilo ga je da je u noći između 23. i 24. januara 2007. godine nesavesno postupao prilikom Ivaninog porođaja, zbog čega je nastupila smrt ploda. S obzirom na to da nerođeno dete u krivičnopravnom smislu nema svojstvo lica, što je stav Vrhovnog kasacionog suda, ne postoji uzročno-posledična veza između radnji okrivljenog i posledica koje su nastupile. Tako je pravilna odluka prvostepenog suda da okrivljenog oslobodi usled nedostatka dokaza.

PROČITAJTE JOŠ - Ginekologu novo suđenje zbog smrti bebe

- Na prethodnom postupku, sudija Branka Marković, koja je potom postala predsednica Osnovnog suda u Valjevu, oslobodila je dr Gvozdenovića. Obrazloženje je bilo da plod, nerođeno dete, nema svojstvo lica, pa ne može imati krivičnopravnu zaštitu - kaže Saša Katić. - Međutim, Apelacioni sud u Beogradu poništio je tu presudu i istakao da Osnovni sud u ponovljenom postupku ima u vidu da krivično zakonodavstvo pruža zaštitu nerođenom detetu i za vreme porođaja.

Veće Apelacionog suda, naime, zauzelo je potom stav da iz savremenog stanovišta relevantnih nauka proizlazi da nerođena beba ima krivičnopravnu zaštitu od trenutka početka porođaja, odnosno od prvih kontrakcija i bolova.

PROČITAJTE JOŠ - Suđenje ginekologu zbog smrti bebe odloženo na neodređeno

Inače, obducent MUP Srbije dr Ljubiša Božić utvrdio je da je smrt nerođene bebe nastupila zbog udisanja plodove vode, a da je bila sposobna za vanmaterični život. Sudskomedicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu bio je mišljenja da je tokom porođaja Ivane Katić došlo do patnje ploda. Porođaj je trebalo da se završi carskim rezom odmah kada je to uočeno, a ne skoro pet i po sati kasnije, kako je učinjeno. Odbor je naveo da bi pravovremenim carskim rezom najverovatnije bilo rođeno živo dete.

Osnovni sud u Valjevu i dr Slobodan Gvozdenović

- Ginekolog u Ubu održavao mi je trudnoću i sve je bilo u najboljem redu, rekao mi je da ću roditi zdravog dečaka - kaže Ivana Katić. - U valjevsku bolnicu primljena sam s porođajnim bolovima, sutradan sam dobila visok pritisak i temperaturu, a dr Gvozdenović nijednom nije došao da me obiđe, već su ga o mom stanju obaveštavale medicinske sestre. Kad se najzad pojavio, rekao mi je da ću se poroditi ujutru, ali je na drugom pregledu uočio da nešto nije u redu i odmah je urađen carski rez. Samo mi je rekao da je dete rođeno mrtvo i da ništa nisu mogli da učine. Suprug i ja očajni smo i šokirani.


TRI ODBORA, A DVA MIŠLjENjA

NA drugom, ponovljenom suđenju, prihvaćen je zahtev branioca dr Gvozdenovića, da se pribavi mišljenje Sudskomedicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Ustanovljeno je da je uzrok smrti novorođenčeta bila upala pluća, i da čak i raniji porođaj ne bi imao bolji ishod. Potom, na zahtev Osnovnog suda u Valjevu, Sudskomedicinski odbor Medicinskog fakulteta u Beogradu, u novom, promenjenom sastavu, utvrdio je da je Ivani Katić prilikom porođaja ipak pružena blagovremena lekarska pomoć po svim pravilima medicinske struke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

Dejan

27.12.2018. 22:49

Sve što oživi, i u stomaku je živo biće. Obrazloženje je nula. Ta beba je bila živo biće u stomaku ili van stomaka.

Ivan Zgrozeni

28.12.2018. 07:58

@Dejan - Српски лекари сваке године абортусом убију 70000 Срба. Више него усташе. Држава има право да без дозволе узима наше органе а не може да спречи абортус јер "само жена може да располаже својим телом". Нека располаже телом котистећи контрацепцију. Абортус није контрацепција него убиство. Подсетићу вас да је и Менгеле био лекар.

неимени

28.12.2018. 00:06

Дају себи за право да трудноћу третирају као болест, одузимају новорођену децу од мајки и стављају их у оне стаклене кавезе. У све се разумеју и све знају. Ако им противуречиш могу и у затвор да те потерају. Упитај их о вакцинама па ћеш да се увериш с ким имаш посла. Троше гозилионе пара а производе само обећања. А кад из обеса и свемоћи направе свињарију онда их брани судство о којем се исто тако може свашта написати. Преузели су улогу свештаника, али изгледа да су свештеници били бољи.

Zoran

28.12.2018. 01:03

Da ste isli kod privatnika i on zabrljao, do sad bi bio 3 puta osudjen. Ovako...drzavni....

Rasa Ilic

28.12.2018. 05:50

Po samom obrazlozenju se vidi da je ginekolog politicki zasticen ,ako je mrtvorodjeno zbog upale pluca onda opet ginekolog nije radio svoj posao kako treba.

Vesna

28.12.2018. 06:29

Au, koja faca, vidi se da nešto nije u redu sa njim. Čovek bez moralnog kodeksa. Govorim o doktoru.

Zoon

28.12.2018. 06:48

Ne preostaje nista pojedincu osim da preuzme stvar u svoje ruke. Drzava ne stiti gradjane vec politicare i kriminalce!!! Treba ubiti boga u njemu, slomiti mu i ruke i noge, pa posle da pricamo o zakonu! Ne vredi drugacije...

Mita

28.12.2018. 06:51

Sve se naplati ovim ili onim putem. Ako sud ne može da ga osudi, nesuđeni otac bi trebalo da uzme malo pravdu u svoje ruke.

bager

28.12.2018. 13:19

@Mita - haha Ja bi ga naterao da oborii svestski rekord u ronjenju u hladnoj vodi ,,

ivan

28.12.2018. 09:30

Za javnost jedna informacija.Ne postoji zemlja u kojoj nema smrtnosti novorodjenceta.U Japanu,koji vazi za reper kvaliteta medicins.prakse,perinatalna smrtnost (novorodjenceta) je 7 na 1000 porodjAJA .Taj broj se krece i znatno vise u zemljama u razvoju.10

неимени

28.12.2018. 10:36

@ivan - И за тебе једна информација. У Јапану не псотоји могућност да се неко ослободи по формулацији која гласи "нерођено дете у кривичноправном смислу нема својство лица, што је став Врховног касационог суда, (па) не постоји узрочно-последична веза између радњи окривљеног и последица које су наступиле". Не постоји узрочно-последична веза!?! Може дакле да ради шта год оће, а за казну ће да постане градоначелник.

bager

28.12.2018. 13:17

@Kako je ovako neiteligentan tip - Zavrsio kao Toma diploma,,na kragujevackom podfakultetu plavih koverti i debelog baksisa

Šone Šiptar

07.01.2019. 21:06

Pa kako onda krivično gonite ginekologe koji rade abortuse posle III meseca , i nazivate ih cedomorcima, tada nerodjenu decu branite..... a sada!?